Een milieuvriendelijke stadstuin creëren

Na alle groene stappen en aanpassingen in ons huis, huishouden en leven was het echt tijd: de tuin was aan de beurt. Ik was er klaar voor deze zomer, had er zin in en heb uren en uren gewerkt om een milieuvriendelijke stadstuin te creëren.  Af is hij nog lang niet. Maar in deze blog vertel ik alvast wat ik allemaal heb gedaan, waarom ik dat heb gedaan en ook wat ik nog allemaal ga doen, zodat onze tuin steeds groener, bij-vriendelijker, water-vriendelijker en mooier wordt! Lees je mee?
[Lees verder online (voor e-mail subscribers)]

Ons stadstuintje

We hadden een typische stadstuin: klein en betegeld. Zo kregen we ‘m van de vorige bewoners opgeleverd. De afgelopen jaren hebben we veel in onze woning opgeknapt, vergroend en verbeterd, zodat de woning beter geïsoleerd en geventileerd is waardoor we minder energie verbruiken, gezonder gemaakt, bijvoorbeeld door circulaire verf van Graphenstone te gebruiken en ook natuurlijk gezelliger gemaakt. Hoewel we ook zeker tuin improvements hebben doorgevoerd de afgelopen jaren, bleef het milieuvriendelijke aspect van onze stadstuin ver achter op de rest van ons groene huishouden. Tot deze zomer! 

milieuvriendelijke stadstuin
We hebben in totaal zo’n 12 vierkante meter tegels verwijderd en bij vriendelijke bloemen en planten teruggeplaatst.

Een milieuvriendelijke stadstuin

Ik zal alle aanpassingen die ik heb doorgevoerd deze zomer, om onze tuin milieuvriendelijker te maken, op een rij zetten, zodat je een handig overzicht hebt. Zo kun je zien wat jullie zelf al hebben doorgevoerd en wat jullie eventueel nog willen of kunnen doen!

  • Allereerst heb ik zoveel mogelijk tegels uit onze tuin gehaald. Dat was een flinke klus. Ik heb met de geveltuin erbij, zo’n 12 vierkante meter tegels verwijderd. Onze buurman was toevallig bezig om zijn volkstuin dicht te timmeren dus die wilde ze allemaal graag hebben. 
  • Vervolgens heb ik de aarde omgespit, stukken plastic, opgehard schuim (ja echt) en andere niet-bij-de-natuur-behorende voorwerpen uit de aarde verwijderd. Met moestuin aarde heb ik de grond gezonder gemaakt.
  • Daarna heb ik een heleboel bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten gehaald. Zaadjes, aan het begin van de zomer, zodat Isaya een bloementuintje kon zien groeien. Maar ook lavendel, komkommerkruid, slangenkruid, zonnehoed, ooievaarsbek, een appelboompje en allerlei andere bee friendly planten. Bijen hebben vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst bloemen nodig, dus door nu bijvoorbeeld winterheide te planten, proberen we een “bijenboog” te creëren. 

 De ritjes naar het tuincentrum heb ik bijna allemaal op de fiets gedaan (zwaarbeladen met de meisjes en tassen vol planten). Vier ritten (voor moestuingrond en voor de regenton) hebben wij of mijn vader met de auto gedaan. Die ritten heb ik CO2 gecompenseerd via Treesforall. Houd er rekening mee, zeker als je een moestuin of grote tuin hebt, dat je zo min mogelijk de auto pakt als je een groene impact wilt maken. En compenseer de CO2-uitstoot als het echt niet anders kan. Dat is heel simpel en goedkoop.


regenton aansluiten
De regenton is toch wel de beste investering van de afgelopen maanden!
  • Daarna hebben we een regenton gekocht en aangesloten. Binnen een dag hadden we al 100 liter water! Een regenton bespaart zoveel water: best wel heftig om te realiseren hoeveel duizenden en duizenden liters schoon drinkwater we de afgelopen jaren door de plee en in de tuin hebben verspild. Maar een fijne gedachte dat dat nu niet meer zo is. We kunnen met het regenwater de hele tuin, geveltuin en alle planten binnen water geven én het beneden toilet full time doorspoelen. En hij staat niet eens 24/7 aangesloten.

Een groene tuin biedt de natuur tal van belangrijke dingen

milieuvriendelijke stadstuin
De lavendel ruikt zalig, trekt veel bijen aan en houdt de wespen op afstand, wat erg fijn is met kleine kinderen
  • Planten en bomen nemen CO2 op uit de lucht, waardoor de aarde minder snel opwarmt
  • Planten en bomen nemen water op, waardoor er minder waterstress in de zomer is
  • Planten en bomen zorgen voor verkoeling, tijdens een hittegolf
  • Bij vriendelijke bloemen planten helpen bijen overleven. Bijen zijn immens belangrijk voor de diversiteit en het voorbestaan van allerlei plantsoorten en voedsel.
  • Een groene tuin is een eco systeem waar tal van beestjes (wormen, kever, insecten, spinnen, etc) kunnen leven. Zoals ik in deze blog uitlegde is alles met elkaar verbonden: zelfs de kleinste beestjes zijn enorm belangrijk voor een leefbare planeet.
Milieuvriendelijke stadstuin
Hier groeien nog wat late bijenbloemen, voor het najaar

Een milieuvriendelijke stadstuin biedt je gezin ook van alles

  • Je bent omringt door de natuur: uit tal van onderzoeken blijkt dat dit de mens gelukkiger en gezonder maakt
  • Tuinieren heeft hetzelfde rustgevende en gelukkig makende effect
  • Door je kinderen te laten helpen en ze te betrekken bij het proces leren ze over de natuur, de seizoenen en wordt de bewondering en het respect voor de aarde nog verder gevoed
  • Een groene tuin zorgt voor verkoeling. Het wordt de komende jaren alleen maar warmer door de klimaatcrisis, met steeds meer en extremere hittegolven. In de steden wordt het nog veel warmer dan op het platteland omdat de hitte blijft hangen tussen de gebouwen. Investeren in groen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen.
  • Een regenton zorgt ervoor dat je enorm veel water kunt besparen
Milieuvriendelijke stadstuin
Er valt nog veel te doen, maar we ervaren al zoveel voordelen van onze milieuvriendelijke stadstuin

De tuin klaarmaken voor de herfst

Het wordt nu herfst. Dat betekent dat ik de tuin (na hopelijk nog een nazomer) herfst- en daarna winterklaar ga maken. Voor onze milieuvriendelijke stadstuin betekent dat onder andere dat ik samen met Isaya bloembollen heb geplant. Ik heb gekozen voor allium bollen en krokussen, want deze zijn bij vriendelijk. Isaya kan zo het hele proces, van aarde klaar maken en bollen planten, naar rusten en groeien in de aarde, tot het opkomen bij de eerste lichte dagen en het bloeien in de vroege lente meemaken. Een waar feest om naar uit te kijken! 

[easy-image-collage id=30711]

Wat gaan we nog doen in onze milieuvriendelijke stadstuin?

milieuvriendelijke stadstuin
Alle plastic potten van het tuincentrum bewaren en hergebruiken we. Het doel is om vanaf nu planten bij de biologische kwekerij te gaan halen.

In het voorjaar bouw ik verder aan onze milieuvriendelijke stadstuin: 

  • Er zullen nog meer tegels uit gaan. 
  • En daarvoor in de plaats komen natuurlijk nog meer bij vriendelijke planten. 
  • Ik ga meer aandacht besteden aan de bijenboog 
  • En ik ga proberen om zoveel mogelijk planten bij de biologische kwekerij te halen in plaats van het tuincentrum. Chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken we uiteraard nooit, maar ik wil beter gaan letten op het kiezen van gifvrije zanden, planten en bollen. 
  • Verder wil ik ook investeren in bij-vriendelijke klimplanten. We hebben er nu een aantal aan de hekken en muren groeien, wat natuurlijk heel fijn is voor de verkoeling en vergroening van de tuin, maar de klimplanten die er nog bij komen, zullen specifiek bij-vriendelijk worden. 
  • Een bijenhotel mag natuurlijk niet ontbreken in een milieuvriendelijke stadstuin. 
  • En waarschijnlijk maken we ook wel een tweede waterton aan de eerste vast. De waterton is zo snel vol. De waterstress zal ook alleen maar toenemen, dus het is essentieel dat er niet alleen landelijk, maar ook regionaal en individueel wordt nagedacht over hoe we het water dat er is kunnen vasthouden voor periodes van droogte.
Milieuvriendelijke stadstuin
Onze kerstboom: deze winter zullen we hem voor de derde keer gebruiken met Kerst!
Columns by Kari

disclaimer – paid link

2 thoughts on “Een milieuvriendelijke stadstuin creëren

  1. Ik ben heel benieuwd naar welke planten je hebt gebruikt om van het vroege voorjaar tot het late najaar bloei te hebben in de tuin! Wij gaan volgend jaar verhuizen naar een nieuwbouwwijk en wil een zo milieu en bij-vriendelijk mogelijke eetbare speel-tuin creeeren. Van fruitbomen heb ik inmiddels wel een beetje kaas gegeten, maar die bloei het jaar rond ben ik wat minder bedreven in…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.