Mijn milieudoelen van 2020

Het is ontzettend belangrijk dat er op landelijk, Europees en wereldniveau realistische klimaatplannen worden gemaakt en bindende consequenties, om te voorkomen dat de temperatuur de komende dertig jaar in een minder rap tempo gaat stijgen. We moeten toe naar klimaatneutraal leven. Maar dat kunnen we alleen bereiken als we thuis net zo hard werken als op een groter niveau. Het afgelopen jaar hebben wij thuis veel aangepakt, op weg naar een groener leven. Het nieuwe jaar wil ik nog meer doen! Dit zijn mijn milieudoelen van 2020.

Terugblik

Terugkijken op wat je hebt bereikt is net zo belangrijk als vooruit kijken. Daarom eerst een greep uit de dingen die we, thuis als gezin, in 2019 hebben aangepakt op het gebied van milieuvriendelijk leven.

Milieuvriendelijk leven is voor een groot deel het volhouden en voortzetten van je nieuwe groene gewoontes. Door veranderingen rustig door te voeren, is de kans groter dat je ze volhoudt en dat ze onderdeel worden van je vaste routines. Daarom ook een rijtje van dingen die in de jaren vΓ³Γ³r 2019 al hadden ingezet en hebben kunnen voortzetten afgelopen jaar!

  • We kopen enkel duurzaam speelgoed voor de meisjes
  • We hebben nog steeds geen auto. De paar keer per jaar dat we Γ©cht een auto nodig hebben huren of lenen we er eentje.
  • Ik eet 100% plantaardig, de meisjes grotendeels
  • We gebruiken sinds Alela’s geboorte wasbare luiers
  • We gebruiken 100% natuurlijke en dierproefvrije cosmetica
  • We zijn heel 2018 Γ©n 2019 niet met het vliegtuig weggeweest

Mijn milieudoelen voor 2020

Vooruitkijken

Er is zoveel dat ik graag wil aanpakken in 2020. Ik heb er veel zin in! Dit zijn mijn milieudoelen voor het nieuwe jaar.

  • Ik wil binnen het seizoen gaan eten, door voordat we boodschappen doen de groente- en fruit kalender van Milieu Centraal te raadplegen [er is ook een app!]. Daarbij wil ik mij verdiepen in biologisch eten, [on]bespoten groentes en wat nou precies de meest milieuvriendelijke keuzes zijn.
  • Ik wil uitzoeken of we zonnepanelen kunnen laten plaatsen op ons dak
  • Ik wil de CO2-uitstoot van de uitjes die we doen, compenseren via Trees for All, bijvoorbeeld als we op familiebezoek of een concert gaan.
  • Ik wil zoveel mogelijk werk gerelateerde en privΓ© pakketjes laten bezorgen op een pakketpunt in plaats van thuis. Ook wil ik bij ieder bedrijf waar ik bestel vragen of ze de CO2 compenseren en daar mijn bestellingen op aanpassen.
  • We willen overstappen naar een groenere bank. Dit vind ik een hele lastige, omdat de Rabobank zo gemakkelijk is, zeker ook omdat ik een eigen bedrijf heb, maar mijn vrouw is helemaal voor en dat vind ik leuk, dus ik ga het uitzoeken.
  • Als we nieuwe meubels, speelgoed of kleding aanschaffen wil ik eerst kijken of het tweedehands kan. Ik wil dus meer tweedehands bronnen ontdekken in 2020.
  • Ik wil de energierekening nog meer omlaag! Onder andere door beter te letten op lampen en apparaten, maar ook door de verwarming niet te hoog te zetten, 5 minuten te blijven douchen en andere energie hacks te volgen.
  • Ik wil meer lezen over het milieu en klimaatverandering. Meestal motiveert mij dit niet, omdat het zo deprimerend is om te lezen hoe de aarde er echt voor staat, maar in het kader van De Groene Mama is het belangrijk dat ik goed op de hoogte blijf.

Ik ben nu aan het lezen in ‘123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat‘. Echt een fantastisch boek waar alles wat je maar wilt weten over het klimaat in korte, simpele stukjes tekst wordt uitgelegd, met mooie tekeningen. Een dikke aanrader.


Ik hoop dat deze lijstjes je hebben geïnspireerd om milieudoelen te stellen voor het nieuwe jaar! Als we allemaal iets doen, iedere week, iedere maand en ieder jaar, dan doen we samen zo ontzettend veel. Een persoon alleen maakt geen deukje in het klimaatverandering. Miljoenen mensen wel. En daar ben jij er één van!

Fijne jaarwisseling!

Columns by Kari

1 affiliate link [boek = gifted]

4 thoughts on “Mijn milieudoelen van 2020

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.