Marktplaats vondsten: wat kocht ik tweedehands en hoeveel bespaarden we

Ik begon het nieuwe jaar met 8 nieuwe milieudoelen, op weg naar een steeds groener leven. Een van die doelen was om zoveel mogelijk van onze aankopen tweedehands te doen in plaats van steeds maar nieuwe spullen te kopen. Vorig jaar lukte dat me niet: ik vond het zo onoverzichtelijk en “spannend” dat ik uit gemak toch maar steeds voor nieuwe spullen koos. Inmiddels heb ik de tweedehandse smaak helemaal te pakken! In deze blog laat ik zien welke Marktplaats en Kringloop vondsten ik heb gedaan de afgelopen anderhalve maand en hoeveel we daardoor hebben bespaard!

Marktplaats vondsten

Gosoaky 4 seizoenenjas voor Alela

Gosoaky is echt een geweldig merk. Ik raasde er in de blog over milieuvriendelijk naar school al even over: het is echt de beste buitenkleding ever en het is een prachtig duurzaam bedrijf. Hun 4 seizoenen jassen zijn ideaal: een zachte binnenjas die perfect is voor herfst en lente, een buitenjas die als regenjas voor de warmere maanden dient en als je de twee jassen aan elkaar ritst heb je de warmste en fijnste regenjas voor de koude maanden. Ze zijn best wel aan de prijs, maar hij is eerlijk en vrij eco gemaakt en de kwaliteit is zeer hoog, dus het is een redelijke prijs.

Gosoaky jas

Maar natuurlijk is het fijn als je het goedkoper kunt krijgen. En nog belangrijker: het is voor het milieu in veel gevallen beter als tweedehands koopt. Isaya’s jas kocht ik in de uitverkoop en een maat groter, zodat ze er een paar winters in kan. Alela’s jas vond ik op Marktplaats, zo goed als nieuw, in een prachtige roze kleur. Ze kan er nog lekker ingroeien, dus volgende winter past ze er ook nog in.


  • Nieuwprijs: €140,-
  • Marktplaats vondst [zo goed als nieuw]: €50,- exclusief verzendkosten en Marktplaats kosten. Totaalprijs: €57
  • Bespaard: €83,-

Giesswein slofjes voor Isaya en Alela

Slofjes van biologisch wol kosten tussen de 40 en 50 euro. Los van dat dit best een hap geld is, is wol natuurlijk een zeer milieuvervuilend materiaal omdat schapen veel methaan uitstoten wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Tweedehands is daarom een betere keuze. Omdat slofjes binnen worden gedragen en Giesswein hele sterke wollen sloffen maakt, zijn deze meestal in goede staat op Marktplaats. Voor Alela vond ik slofjes in maat 22 [nog wat te groot, maar perfect voor volgende herfst/winter] en voor Isaya vond ik alvast slofjes in een vervolgmaat [ze heeft nu nieuwe Giessweintjes].

marktplaats vondsten

  • Nieuwprijs 2 paar Giesswein sloffen: €80,-
  • Marktplaats vondsten: €7,50 en €9,50, samen €17,00 [exclusief verzendkosten en marktplaatskosten]
  • Totaalprijs: €31,-
  • Bespaard: €49

3 wollen hemdjes & 1 wollen t shirt voor Alela en 1 wol-zijden broek voor Isaya

Biologisch wol is prijzig en daar is een goede reden voor. Ik vind het een van de fijnste materialen voor kleine kinderen. In deze blog heb ik uitgelegd waarom. Het is gemakkelijk en verleidelijk om bio wol nieuw te kopen. Maar iedere keer als ik in de verleiding kom, stel ik mij een kudde schetende en boerende schapen voor die de aarde in een rap tempo opwarmen en dan kijk ik toch maar weer braaf in mijn Marktplaats app. Wolletjes in kleine maatjes shoppen is een eitje. Er is zoveel! In mijn blog over een zero waste baby krijgen tipte ik daar wat meer over. Maar soms zijn er ook wollen pareltjes in grotere maten.

tweedehands wollen kleding

Ik vond voor Alela 3 wollen hemdjes en een wollen longsleeve van Cosilana en voor Isaya een wol-zijden legging van Living Crafts. De longsleeve moet goed onderhouden worden want er zitten gaatjes in de oksels en de hemdjes zijn goed gedragen, maar het zijn hele fijne vondsten. De wol- zijden broek is heerlijk als speelbroek of pyjamabroek.


  • Nieuwprijs [schatting]: 3 x €9, 1 x €13 en 1 x €27 is samen €67
  • Marktplaats vondsten: 5 wolletjes, samen voor €20,- [exclusief verzendkosten en marktplaatskosten]
  • Totaalprijs: €25,-
  • Bespaard: €42,-

Kringloop vondsten

Ik ben ook een paar kringloopwinkels ingedoken de afgelopen weken. Ongeveer 80% van de kledingkasten van de meisjes is tweedehands, maar dat komt vooral omdat mijn moeder altijd hele mooie kringloop vondsten doet. Ook met verkleedkleertjes vindt ze altijd de mooiste dingen. Ik ben er nog niet zo goed in, maar vond wel al voor Isaya een super mooi, roze katoenen rokje. Voor 50 cent! Hoe leuk is dat. Ze vindt ‘m prachtig en draagt ‘m zeker twee keer per week. Ook vond ik een blauwe trui – niet van het beste materiaal, maar wel lekker zacht en in prachtige staat – voor 1 euro. Geen idee wat deze items nieuw hebben gekost, maar dat het vondsten zijn staat buiten kijf!


Voordelen van tweedehands kopen

  • Het is beter voor het milieu. Nieuwe producten vragen om grondstoffen [land, water, chemicaliën], het verwerken van die grondstoffen, vervoer, verpakking, etc.]. Tweedehands spullen zijn er al en hoeven alleen van adres A naar adres B worden vervoerd, wat een stuk minder CO2 uitstoot veroorzaakt dan een nieuw product.
  • Je bespaart veel geld [in dit geval zo’n €175,- op mijn marktplaats vondsten] en kunt toch de beste kwaliteit kopen. Ik vind kwaliteit heel erg belangrijk: iets moet lang meegaan, anders is het nog steeds niet duurzaam.
  • Je leert je kinderen dat tweedehands spullen net zoveel [en misschien nog wel meer] waarde hebben als nieuwe spullen. Van jongs af aan leren ze dat tweedehands de norm is en zullen dan later hopelijk ook sneller geneigd zijn om hiermee door te gaan.
  • Omdat sommige spullen met een gaatje of vlekje komen, kun je ze samen repareren, waardoor je kinderen leren hoe dat moet en hoe je goed voor je spullen moet zorgen. [Isaya wilde nu ook zelf leren naaien en heeft een jurkje voor haar Maileg muisje genaaid.]

Nadelen van tweedehands kopen

  • Je vindt niet altijd [direct] wat je zoekt. Dus als je iets gelijk nodig hebt, is er een kans dat je het alsnog nieuw moet kopen.
  • Niet alles is in een goede staat: je moet goed kijken of de verkoper de spullen goed heeft behandeld.
  • Sommige tweedehands spullen zijn nog steeds heel duur en dan is het verleidelijk om een paar euro meer te betalen en het dan nieuw te krijgen.
  • Sommige spullen kun je maar beter niet tweedehands kopen – zo zou ik een helm, onderbroeken of gympen in een grotere maat nooit tweedehands kopen voor de meisjes
  • Er zijn veel oplichters online te vinden, je moet goed kijken of een verkoper betrouwbaar is.
  • Nieuwe spullen kopen is gemakkelijker dan een groene keuze maken

Tips voor Marktplaats vondsten

  • Stel bewaarde zoekopdrachten in op Marktplaats voor je favoriete merken, zodat je direct ziet als er iets nieuws wordt geplaatst
  • Denk en koop vooruit: koop grotere maten alvast, zodat je ze in huis hebt als je het nodig hebt. [Want anders kun je het niet vinden op het moment dat je het nodig hebt!]
  • Vraag eventueel om extra foto’s als de foto’s op Marktplaats niet duidelijk genoeg zijn en stel vragen aan de verkoper
  • Als je het niet vertrouwt, doe het dan niet. Lees hier de tips van Marktplaats.
  • Koop geen producten zonder echte foto’s [dus bijvoorbeeld waar alleen een website foto van het product bij staat]
  • Gebruik de ‘gelijk oversteken’ optie en track & trace mogelijkheid van Marktplaats om bedriegers buiten te sluiten
  • Maak geen geld over via QR codes of andere omslachtige, vreemde of afwijkende manieren.
  • Kijk ook eens bij Facebookgroepen die aansluiten bij waar je naar op zoek bent. Ik zit bijvoorbeeld in een paar Antroposofische, houten speelgoed en wolletjes Facebookgroepen.

Ik heb de smaak te pakken en hoop dat ik over een paar maanden weer wat mooie marktplaats vondsten met jullie kan delen. En ik zal het ook eerlijk toegeven als ik nieuwe spullen heb gekocht 😉 Maar ik ben vastberaden om dit milieudoel vol te houden! Misschien ben jij al decennialang een vintage queen of king en shop je al eeuwig tweedehands – ik hoop dat je het dan gewoon leuk vond om mijn Marktplaats vondsten te zien. Maar wellicht ben je net als ik nog een beetje een newbie in pre-loved land. Ik hoop dat je in dat geval geïnspireerd bent geraakt om ook [wat vaker] naar tweedehands opties te zoeken als je iets nieuws nodig hebt!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.