Milieu obstakels: “groen leven is moeilijk vol te houden”

Deze week deel ik alle obstakels die mensen op Instagram deelden, met betrekking tot milieuvriendelijk leven. Naast het financiΓ«le plaatje, de tijdsinvestering, de liefde voor vlees en de onduidelijkheid over wol, kwamen ook veel antwoorden terug als “volhouden is zo lastig”, “er is zoveel leuks te koop”, “er is zoveel rotzooi/ plastic prut verkrijgbaar”, “gemakzucht houdt me tegen”, “de auto laten staan is zo moeilijk” en ook “mijn omgeving werkt niet echt mee”. Herkenbaar? Lees dan gauw verder!

Voordat ik in de blog duik eerst even dit. Dank voor het delen van al jullie obstakels. Ik heb ze allemaal goed gelezen en ik hoop dat jullie tijdens het lezen van de blogs van afgelopen week voelden dat ik er over probeer mee te denken en je geen schuldgevoel wil aanpraten over hoe je dingen nu doet. Ik ben verre van perfect en heb niet alle antwoorden. Ik weet wel dat milieuvriendelijk leven ontzettend leuk is en je heel veel oplevert en dat enthousiasme deel ik graag, zodat jij je ook geΓ―nspireerd voelt om stappen te zetten. Vanuit obstakels denken heeft niet mijn voorkeur, maar ik begrijp dat ze er zijn bij veel mensen en ik wilde daar deze week alle ruimte aan geven. Ik hoop dat je na deze week vooral weer mogelijkheden ziet als het gaat om groener leven!

Milieuvriendelijk leven is moeilijk vol te houden

Op alle obstakels rondom het volhouden kan ik dus vooral zeggen: het wordt alleen maar leuker Γ©n gemakkelijker. Als je eenmaal stapjes gaat zetten op weg naar een milieuvriendelijk leven, word je steeds enthousiaster en ontdek je steeds meer mogelijkheden in plaats van opgaven. Dat enthousiasme wordt als een soort groene motor die je helpt om steeds weer een stukje verder te komen. Zet gewoon die eerste stap en dan nog één en nog één en dan merk je na een tijdje dat nieuwe dingen aanpakken een intrinsieke wens wordt waar je steeds blijer van wordt. Soms val je even terug in oude gewoontes – bijvoorbeeld omdat je het druk hebt, er dingen spelen in je persoonlijke leven, er iemand ziek is of omdat je weinig motivatie en inspiratie voelt vanuit je omgeving. Maar je kunt het gewoon weer oppakken.

Het is niet alsof je weer naar de sportschool moet na 3 jaar niks doen. Begin gewoon weer klein: draai je douche uit na 5 minuten, koop veganistische kaas in plaats van “gewone” kaas, neem je broodzak mee naar de supermarkt, koop een shampoo bar in plaats van een fles chemische meuk, doe vegan smeerworst op je brood, hang de was op, pak de fiets, koop duurzame cadeautjes, stop met plastic speelgoed inslaan en ga zo maar door. Stapje voor stapje!

Je omgeving en milieuvriendelijk leven

Sommige mensen lopen aan tegen een omgeving die niet geΓ―nteresseerd is in het klimaat, geen zin hebben in milieuvriendelijk leven of het zelfs actief tegenwerken. Het is natuurlijk super lastig als jij iedere ochtend Greta Thunberg – ready naast je bed staat, klaar voor een nieuwe strijd, terwijl je partner en kinderen gewoon biefstuk willen. Of als je familie, vrienden of collega’s het maar onzin vinden. Heb geduld met jezelf en met anderen. Iedereen gaat zijn eigen groene pad. De een gaat gewoon wat harder of volgt een andere route dan de ander. Zie het maar zo: jij baant een weg vrij. Alles wat jij nu al doet, dat helpt, dat telt. Voor de planeet ten eerste. Maar ook je vooronderzoek helpt anderen die wat achter je lopen.

Een eigen groene pad & motivatie

En vergeet niet dat alle groene paadjes anders lopen. Misschien wil jij heel graag vegan eten, maar ziet je partner meer winst in zonnepanelen. Of wil jij plastic vrij boodschappen doen, terwijl je partner het prima vindt om die 3 verzorgingsproducten die hij/zij gebruikt in te ruilen voor duurzame varianten, terwijl jij daar met je 35 beauty producten wel wat langer voor nodig hebt. Ook zijn sommige mensen vatbaarder voor andere argumenten. Bij de keuze voor wasbare luiers bijvoorbeeld, dacht ik vooral aan de milieuwinst en de afwezigheid van chemische stoffen in wasbare luiers. Mijn vrouw dacht vooral aan hoeveel geld het scheelt en hoeveel minder afval ze buiten moet zetten met wasbare luiers. Blijf met elkaar in gesprek en heb geduld. Als jullie een setje zijn, kruizen jullie groene paadjes elkaar genoeg.

Online community voor milieuvriendelijk leven

Als je buiten je gezin, bijvoorbeeld in je vriendenkring, bij familie of op werk weinig weerklank vindt, zoek dan een online community op waar je inspiratie op kunt doen over milieuvriendelijk leven, plantaardige voeding en plastic vrij leven. Zo kun je je toch verbonden voelen en geΓ―nspireerd en gemotiveerd raken. Ik hoop dat mijn Instagram en stories dat ook een beetje zijn: plekken waar mensen geΓ―nspireerd raken om groener te gaan leven!


Over het aanbod van “rotzooi” en “plastic troep” dat overal verkrijgbaar is, heb ik recent een speelgoedblog geschreven over het aanbod dat we kinderen voorschotelen en hoe zij daarin altijd het mooiste uitkiezen.


Inspiratie

Tot slot nog even aandacht voor één opmerking die ook binnenkwam op de vraag “Wat voor obstakels kom je tegen op weg naar een groen leven” en dat was:

“Geen, ik hou er alleen maar een heel blij gevoel aan over”

En dat vind ik leuk, want dat heb ik ook. En ik hoop van harte dat jij dat ook (steeds meer) gaat krijgen! Want milieuvriendelijk leven is gewoon super leuk!

Columns by Kari

2 thoughts on “Milieu obstakels: “groen leven is moeilijk vol te houden”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.