Milieu obstakels: “groen leven is duur”

Op Instagram vroeg ik welke obstakels jullie tegenkomen als je milieuvriendelijker probeert te leven. De antwoorden stroomden binnen. Veel mensen beschreven ook dezelfde problemen als het gaat om groener leven. Omdat het een erg lange blog werd, heb ik de verschillende obstakels opgesplitst in een 4 blogs, die deze week online komen. Vandaag het obstakel “groen leven is duur”. Is dat zo? En hoe kun je betaalbare milieuvriendelijke keuzes maken?

“Groen leven is duur”

Verreweg de meeste antwoorden gingen om geld. Milieuvriendelijke keuzes zijn duurder in aankoop en mensen hebben een klein budget, maar willen wel graag bewuster en duurzamer kiezen. Ook de investering of afweging vinden ze een lastige keuze en de moeite die het kost om iets goed uit te zoeken, waardoor je minder gauw geneigd bent om geld uit te geven. Daarom ga ik vandaag als eerste in op de financiΓ«n.

Een dure burger

Het is zo waar als een bus dat een plantaardige burger prijzig is [2 tot 4 euro] en dat je meer betaalt voor een natuurlijke shampoo dan voor een flesje uit de drogist. Ook is een romper van biologisch wol duurder dan een katoenen rompertje van een grote winkel. En houten speelgoed is veel prijziger dan plastic speelgoed. En tΓ³ch hoeft groen leven niet duurder te zijn dan wat nu nog als “gewoon” leven wordt gezien. Hoe dan?!

Een budget met vaste hokjes

Je hebt een bepaald budget om uit te geven, iedere maand. Een deel gaat naar eten, een ander deel naar je huis, je energierekening, je auto misschien, huidverzorging, kleding, spullen voor de kinderen, uitjes… Je bent gewend geraakt om dat geld op een bepaalde manier uit te geven. Hebt het misschien in bepaalde hokjes geplaatst: zoveel budget voor eten, zoveel voor energie, zoveel voor de auto. Je hebt een bepaald idee over wat producten mogen kosten en wat je aan sommige dingen wilt uitgeven. Als je milieuvriendelijker gaat leven, ga je die vakjes door elkaar schudden.

Een groen leven met andere geld hokjes

Je bent misschien wat meer kwijt in het begin aan plantaardige voeding [hoeft niet trouwens hΓ¨], maar je energierekening gaat omlaag omdat je de was gaat ophangen, de thermostaat een tikkie lager draait, apparaten uit gaat zetten, kiest in A+++ apparaten en andere energiebesparende keuzes gaat maken. Misschien ga je wel zelf wasmiddel maken, waardoor je nog maar 15 cent per wasbeurt kwijt bent in plaats van 38 cent. Dat scheelt je al gauw 70 euro op jaarbasis. Of misschien besluiten jullie de auto wel te verkopen en in te ruilen voor een bakfiets, waardoor je minder hoge maandelijkse lasten hebt. Een stukje van dat geld kun je investeren in die duurdere, 100% natuurlijke shampoo en dagcrΓ¨me, duurzame kleding voor je kinderen of houten speelgoed. Misschien zoeken jullie zonder auto ook wat vaker uitjes dichterbij huis uit – het bos, strand of een museumjaarkaart, in plaats van een duur pretpark. Groen leven zorgt voor een complete verschuiving van uitgaven. Je moet uit de geldhokjes die je kende stappen en het geld anders gaan verdelen.

Groen leven en de langere termijn

Een andere reden waarom groen leven niet persΓ© duurder hoeft te zijn is omdat veel milieuvriendelijke producten in aankoop duurder zijn, maar op de lange termijn goedkoper. Houten speelgoed is dat zeker! Open ended speelgoed gaat jaren mee [en is jaren leuk!] en daarna zeer gemakkelijk door te verkopen. Of natuurlijke verf: het kost meer in aanschaf, maar je kinderen schilderen er veel langer mee. Maar ook wasbare luiers zijn een goed voorbeeld. Je betaalt in één keer een groot bedrag, maar over de hele luierperiode bespaar je zo’n 500 euro. En nog even over die natuurlijke shampoo: als je kiest voor een shampoo bar ben je misschien wel 8 euro kwijt voor een blok, maar je doet er wel minstens 4 maanden mee. Hetzelfde geldt voor een safety razor. Je betaalt in één keer een groot bedrag, maar daarna kun je de rest van je leven vrijwel gratis scheren.

Die manier van leven, van kiezen, kan best lastig zijn. We zijn gewend te gaan voor gauw, nu, goedkoop. Instant gratification. Sparen voor die ene duurzame linnen jurk is misschien moeilijker dan in de stad vier jurkjes kopen voor het seizoen. Maar ik kan je beloven: die ene duurzame jurk die nooit “uit de mode” gaat, zal je veel meer geluk brengen op de lange termijn, dan die jurkjes waar je volgend seizoen alweer op bent uitgekeken of alweer versleten zijn. Het is geen manier van leven die je in één keer of voor altijd te pakken hebt. Ik worstel er ook regelmatig mee, want ik hou van mooie spullen. Maar ik merk steeds meer de echte winst van slow buying, slow living en alle andere manieren om tegenwicht te bieden voor de huidige, snelle, milieuonvriendelijke maatschappij.

“Plastic vrij winkelen en boodschappen doen is moeilijk”

Na “geld” was dit het meest genoemde obstakel als het gaat om groen leven. Zoveel mensen lopen tegen de enorme hoeveelheden plastic in de supermarkt aan. Daarom heb ik er afgelopen zondag een hele blog aan gewijd. Met alle tips die ik voor jullie heb om plastic vrijer en verpakkingsvrijer boodschappen te doen! Je vind de blog hier. Daarin vind je ook tips om je plastic vrij gekochte eten te bewaren in de koelkast of kast.

Columns by Kari

7 thoughts on “Milieu obstakels: “groen leven is duur”

  1. He Kari,
    Wat een leuk artikel! En heel herkenbaar op den duur bespaar je geld, je moet dat vaak alleen eerst even inzien.

    Ik heb vorig jaar besloten om alleen nog maar boeken ( voor mezelf en kinderboeken voor mijn nichtjes ) en ook houten speelgoed voor kinderen van mijn vriendinnen bij de Kringloop te halen dan geef je het ook nog een tweede leven en is ook handig als je niet zon hoog budget hebt;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.