Zelf ecologische ruitenreiniger maken

We gebruiken nu al ruim een jaar zelf gemaakt ecologisch wasmiddel. Sinds een maand of drie maak ik ook ons eigen ecologisch afwasmiddel. Dat afwasmiddel gebruik ik ook als allesreiniger. Toen mijn ruitenreiniger op was besloot ik ook daar een home made recept voor uit te proberen. Voor onze huisbrouwsels geldt: hoe simpeler hoe beter. En dit recept voor zelf ecologische ruitenreiniger maken is dat zeker. Minimale ingrediΓ«nten, in een mum van tijd klaar Γ©n natuurlijk effectief. O en het kost 5 cent per fles… dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee

Zelf ecologische ruitenreiniger maken voor een stuiver

Sommige duurzame producten zijn duurder dan standaard producten. Daardoor denken mensen vaak dat milieuvriendelijk leven duur is. In deze blog heb ik uitgebreid uitgelegd waarom dit niet zo hoeft te zijn. En zelf ecologische ruitenreiniger maken is een mooi voorbeeld van het verschuiven van je uitgaven. Een fles home made eco ruitenreiniger kost je namelijk maar 5 cent. En als je zelf ecologische ruitenreiniger maakt, kun je keer op keer je spuitfles hergebruiken, waardoor je plastic en ander verpakkingsmateriaal bespaart. Als je nog geen ecologische schoonmaakmiddelen gebruikte, is er nog meer milieuwinst omdat je ruitenreiniger vanaf nu biologisch afbreekbaar is. Alleen maar voordelen dus!

Wat heb je nodig voor eco ruitenreiniger?

Je hebt maar een paar dingen nodig als je zelf ecologische ruitenreiniger wilt maken:

  • Een fles schoonmaakazijn. Ik raad het merk Groenland aan. Dit merk is heel milieubewust en werkt zoveel mogelijk circulair. Hun plastic flessen zijn gemaakt van recyclede PET flessen. Je betaalt voor 1 liter 0,45 cent en ze zijn verkrijgbaar bij onder andere de Jumbo en Albert Heijn.
  • Een lege spray les/ plantenspuit. Ik gebruik de lege spuitfles van onze oude ruitenreiniger van Ecover. Dit was een hele fijn en duurzame eco ruitenreiniger en de spray van de fles is heel goed [iedereen kent wel van die flutspuitjes, zo irritant, maar deze is dus heel goed], dus die heb ik bewaard.
  • Gekookt water
  • Eventueel biologische etherische olie
zelf ecologische ruitenreiniger maken

Hoe kun je zelf ecologische ruitenreiniger maken?

  1. Kook 600 ml heet water.
  2. Giet 400 ml in een schaal, bak of kom en maak van de rest van het water een lekker kopje thee voor jezelf.
  3. Meet 100 ml schoonmaakazijn af en giet het bij het 400 ml gekookt water.
  4. Voeg een paar druppels biologische etherische olie toe – bijvoorbeeld eucalyptus of lavendel*
  5. Als je ruitenreiniger is afgekoeld [!] giet je het over in je spray flacon.

*Deze stap is uiteraard optioneel en maakt je ecologische ruitenreiniger ietsje duurder, maar schoonmaakazijn ruikt van zichzelf niet lekker, dus ik raad het wel aan. Je kunt ook kiezen voor een Groenland schoonmaakazijn met een geurtje [bijvoorbeeld lavendel], dat is goedkoper.

Hulpmiddelen

Je kunt je ramen en spiegels gewoon reinigen met een zeem. Als je oude zeem op is gebruikt, overweeg dan een cruelty free natuurzeem. Voor hele vieze ramen of vette spiegels [mijn kinderen zijn toch niet de enigen die de spiegels aflikken en met vette handjes besmeren?], kun je eerst een plastic vrije cellulose spons gebruiken. Deze is zacht en beschadigt je glas of ruit niet, maar maakt toch heel goed schoon. De spons is biologisch afbreekbaar, bevat geen plastics en is ook plastic vrij verpakt.

zelf ecologische ruitenreiniger maken

Schoonmaakazijn

Je kunt je fles schoonmaakazijn voor nog veel meer dingen inzetten in je ecologische huishouden. Bijvoorbeeld:

  • Maak je (douche) kranen ermee schoon – ze zullen gaan glimmen!
  • Reinig je wc met een schepje groene zeep en daarna een scheut schoonmaakazijn – laat een half uurtje intrekken en spoel dan door
  • Gebruik het als wasverzachter in je wasmachine [wasverzachterbakje]
  • Ontkalk je waterkoker ermee [niet als je een schoonmaakazijn met een geurtje hebt!]

Let op! Ook ecologische schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijk als je [kindje] ze binnenkrijgt. Zorg er dus altijd voor dat je schoonmaakmiddelen hoog en veilig zijn weggeborgen.

Columns by Kari

One thought on “Zelf ecologische ruitenreiniger maken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.