Zelf plastic vrij ecologisch afwasmiddel maken

Het heeft even geduurd [4 flessen wel te verstaan], maar het is eindelijk gelukt om ecologisch afwasmiddel te maken dat voor ons werkt. Ik deed eerst te gemakkelijk, toen te moeilijk en het nu precies goed. Ik ben tevreden, mijn vrouw is tevreden, dus tijd om met jullie te delen. Het is een super simpel recept en je gaat afwasbakken met geld besparen [maar echt]. Wil je ook zelf ecologisch afwasmiddel maken? Lees dan gauw verder!

Ik maak nu precies een jaar zelf ons wasmiddel. Ik maak vloeibaar wasmiddel met wasnoten [het recept vind je hier] en ik ben daar heel tevreden over. Het is niet teveel werk en het scheelt erg veel geld. Daarbij is het leuk en leerzaam om samen met Isaya te doen en last but natuurlijk not least: het milieu is er blij mee. Daarom dacht ik, dan moet afwasmiddel ook wel lukken toch? Hoewel mijn wasmiddel in één keer lukte, was het met afwasmiddel iets lastiger. Dat komt niet door het recept dat je hieronder gaat lezen – dat is zo simpel als maar kan. Dat kwam omdat ik geen recept volgde, ik deed maar wat. Ik had me iets beter moeten inlezen, maar ik weet niet wat er gebeurde. Ik ben soms ook gewoon maar een wazige moeder met chronisch slaapgebrek. De vierde poging was echter raak: we hebben nu wasmiddel dat werkt. Zelf ecologisch afwasmiddel maken is eigenlijk super simpel en kost veel minder tijd dan wasmiddel maken. Daarom ben ik ook een experiment begonnen met ander wasmiddel maken… Maar daarover later meer. Eerst het afwasmiddel!

zelf ecologisch afwasmiddel maken

Zelf ecologisch afwasmiddel maken

Wat heb je nodig?
  • Een blok Marseille zeep
  • Een rasp
  • Een pan
  • Water
  • Een spatel
  • Een lege shampoo fles of lege fles afwasmiddel
  • Een trechtertje
  • Eventueel: etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of eucalyptus
Hoe kun je zelf ecologisch afwasmiddel maken?
  • Rasp 40 gram marseille zeep van het blok af, zodat je zeepvlokken hebt
  • Doe 1 liter water in een pan en kook het [mag ook in de waterkoker]
  • Als het water kookt, doe je de zeepvlokken erbij
  • Roer rustig, tot alle zeep is gesmolten
  • Laat het afkoelen
  • Eventueel: voeg een paar drupjes etherische olie toe
  • Maak een oude shampoo fles goed schoon en laat afdrogen
  • Zet de trechter op de mond van de fles en giet het afgekoelde zeepmengsel in de fles

De eerste dag is het afwasmiddel nog erg dun, maar na een dag of 2 krijgt het een “echte afwasmiddel structuur”. Je kunt dit recept samen met je kinderen maken. Uiteraard goed opletten dat ze zich niet pijnden aan de rasp en zich niet branden aan het hete water.

Hoeveel bespaar je?

Je kunt 10 liter afwasmiddel maken met een blok Marseille zeep van 400 gram. Zo’n blok kost €5,50. Je bent dus ongeveer 55 cent per 1 liter afwasmiddel kwijt. Als je dat vergelijkt met het goedkoopste ecologische afwasmiddel Klok [€0,94 voor 500 ml], bespaar je €1,33 per liter. Als je het vergelijkt met Dreft [€2,09 voor 500 ml], bespaar je €3,63 per liter.

Naast dit financiële voordeel is er een milieuvoordeel: het afwasmiddel is niet alleen ecologisch, het is ook nog eens zero waste, omdat je een oude verpakking hergebruikt.

zelf ecologisch afwasmiddel maken

De Marseille zeep die wij gebruiken is plastic vrij verpakt en laten we bezorgen met alle andere spullen die we één keer per 4 tot 6 weken nodig hebben van De Online Drogist, zoals waspoeder voor de wasbare luiers, bamboe tandenborstels, vegan omega 3 pillen, b12 pillen, vitamine D, natuurlijke deodorant, Weleda producten die ik niet via mijn ambassadeurschap krijg maar wel iedere maand nodig heb – zoals de room sprays en tandpasta. We plaatsen een grote bestelling in één keer, kopen alleen duurzame producten en vragen bij extra opmerkingen of de spullen plasticvrij verpakt kunnen worden. Ik ben heel tevreden over het duurzame aanbod van De Online Drogist. Het enige wat ik jammer vind is dat ze de CO2 uitstoot van pakketjes niet compenseren.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

8 thoughts on “Zelf plastic vrij ecologisch afwasmiddel maken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.