Zero Waste Review: douchen en handen wassen zonder plastic

Deel 5 in de Zero Waste Reviews gaat over zero waste zeep. Je handen wassen en douchen zonder vloeibare zeep uit een plastic fles of pompje, maar met een blok vaste zeep. Wat zijn je opties? Is het fijn? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Hoe kun je die nadelen ondervangen, zodat het een volwaardig zero waste alternatief wordt? Je leest het allemaal in deze blog!

De Zero Waste Reviews

De Zero Waste Reviews

Ik probeer ons leven steeds meer zero waste – verpakkingsvrij of verpakkingsarm en/of plastic vrij – te maken. Zo zijn we de afgelopen 2 jaar overgestapt op shampoo bars, bamboe tandenborstels, zero waste flossen, zero waste scheren, de menstruatie cup, blokken vaste zeep, verpakkingsarm boodschappen doen en tal van andere milieuvriendelijkere keuzes voor alledaagse producten. Ik test regelmatig zero waste producten, om te ontdekken of iets nog beter of meer zero waste kan. In deze serie blogs deel ik mijn review van allerlei soorten zero waste tandpasta, een conditioner bar, een bodylotion bar en een deodorant bar.

Zero waste je handen wassen

Als er een markt is die niet heeft geleden onder de coronacrisis, dan is het wel die van zeep. We leerden massaal onze handen wassen de afgelopen maanden. Fijn, dat iedereen nu weet hoe je geen smeerpoets moet zijn. Heel blij mee. Maar niet zo blij met alle chemische meuk en plastic wegwerpflesjes die daarmee gepaard is gegaan. Door een kleine aanpassing te maken kun je net zo hygiΓ«nisch, maar dan vele malen milieuvriendelijker, je handen wassen. Door over te stappen op zero waste zeep.

zero waste zeep

Wat is zero waste zeep

Zero waste zeep is – net als de shampoo bar – een blok vaste zeep die niet in plastic zit verpakt, maar bijvoorbeeld in een papiertje, een stukje karton of gewoon helemaal verpakkingsvrij is. Behalve dat dit een stuk beter is voor de planeet is het ook nog eens een stuk beter voor je huid. Tenminste, als je kiest voor natuurlijke zeep, zonder chemische troep. Behalve dat het beter is voor je huid en de aarde, is het ook beter voor je portemonnee, want een blok vaste zeep gaat veel langer mee dan een pompje. Maar, dan moet je wel een goede zeep hebben en deze op de juiste manier gebruiken.

Mijn favoriete zero waste zepen

We hebben twee favoriete zepen hier thuis, voor zero waste handen wassen:

Alle zero waste zepen die ik tot nu toe heb getest, vallen na kortere of langere tijd uit elkaar. De zeep wordt zacht in aanraking met het water, waardoor er stukjes van het blok loskomen. Dit komt in het putje van je afvoer terecht, waardoor je verstoppingen krijgt. Ook lastig aan deze zachte zeepjes is dat ze vaak aan het zeepbakje blijven plakken. Met de zepen van Weleda heb je hier geen last van en met de zeepbol van Dille & Kamille uiteraard ook niet, aangezien die aan de muur hangt.

Zeep als kunst

Maar. Er zijn zo ontzettend veel prachtige zeepjes verkrijgbaar tegenwoordig. Handgemaakt. Ware kunstwerkjes. Ik ben wel gevoelig voor die hygiΓ«nische meesterwerkjes. Dus ik besloot er een paar te kopen. Ik kocht 4 zero waste zepen bij SoapArt. Ik had hun zepen al een tijdje voorbij zien komen op Instagram en toen ze sale hadden heb ik ingeslagen. De zeepjes zien er prachtig uit, ruiken lekker, komen mooi verpakt in vloeipapier en zijn betaalbaar. Je kunt ze gebruiken om je handen mee te wassen en onder de douche, als lichaamszeep.

zero waste handen wassen

So far, so good. Het oog (en de neus) wil ook wat. De afgelopen twee weken hebben we ze getest en helaas zijn ook deze zeepjes te zacht om gewoon zo als handzeep te gebruiken. Ze vallen te snel uit elkaar en blijven plakken aan het zeepbakje. Maar niet getreurd, dat kun je natuurlijk oplossen en dat doen we dan ook met alle liefde, want de zeepjes zelf zijn zalig.

Met een zeepzakje

Herinner je je nog mijn blog over onze zero waste douche routine? We gebruiken zeepzakjes om de zero waste zeepjes voor haar, lichaam, gezicht, scheren en baby’s in te bewaren. Deze zeepzakjes zijn ideaal, omdat je je zepen op deze manier droog en compact kunt bewaren. Er kunnen geen stukjes loskomen, want het zeepzakje houdt alles bij elkaar. De zeep gaat na verloop van tijd in het zakje zitten, waardoor je zakje een zeepje wordt. Er is geen verspilling en je kunt je zeep helemaal tot de laatste milligram opgebruiken. Ideaal. De zeepjes van SoapArt doen we dus ook gewoon in een zeepzakje. Probleem opgelost.

SoapArt

Met een zeephouder

Wel jammer van het esthetische aspect natuurlijk, want zoals ik al zei kocht ik de zeepjes omdat ik ze zo mooi vind. Maar gelukkig is ook daar een oplossing voor. In plaats van een zeepbakje of zeepzakje, kun je een zeephouder kiezen. Bijvoorbeeld eentje van kokosvezels of van Loofah. Je legt je zeepje op deze houder van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen. Zo blijft je mooie zeepje zichtbaar, droogt hij sneller en de zeeprestjes gaan in het materiaal zitten, waardoor je de natuurlijke spons ook kunt gebruiken om je wasbak schoon te maken.

zero waste zeep

Ode aan Aleppo zeep

Zero waste je handen wassen en douchen met een blok vaste zeep is dus heel goed te doen. De keuze aan natuurlijke, zero waste zepen is gigantisch, ze zien er prachtig uit, ze zijn zacht voor je huid, ze ruiken lekker… Je moet alleen even de kleine trucjes – van het zeepzakje en de zeephouder – kennen. Tot slot wil ik nog één zero waste zeep tip meegeven en dat is die van Aleppo zeep. Deze zeep is een soort alleskunner. Je kunt er je handen mee wassen, maar ook je gezicht en lichaam. Je kunt er mee scheren en hij is zacht genoeg voor baby- en kinderhuidjes (kies dan een lager laurierpercentage). Je kunt er zelfs je haar mee wassen (doe ik persoonlijk niet, ik heb liever een shampoo bar) en je tanden poetsen (dat vind ik absoluut niet lekker, maar just so you know, het kΓ‘n). Tot slot kun je met Aleppo zeep ook wasmiddel en afwasmiddel maken. Ideaal voor de cosmetica-minimalisten en wereldreizigers onder ons.

Columns by Kari

bevat enkele affiliate links

One thought on “Zero Waste Review: douchen en handen wassen zonder plastic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.