Zo mooi kan plastic vrij leven zijn | Shampoo Bars

Er zitten heel veel voordelen aan plastic vrije en zero waste keuzes. Als je even inzoomt op je badkamer kastje bijvoorbeeld, kun je je voorstellen dat er voor een blok zeep in een stukje karton minder grondstoffen nodig zijn, omdat er geen plastic fles hoeft te worden geproduceerd. Maar die blok zeep is ook nog eens een stuk kleiner, waardoor hij minder ruimte inneemt tijdens transport, waardoor er minder CO2-uitstoot is. En omdat een blok haarzeep langer meegaat dan vloeibare shampoo, wordt het milieu nog meer bespaard. En als je shampoo op is, gooi je geen plastic fles weg – een fles die ongeveer 33% kans heeft om in de natuur terecht te komen! – maar een stukje karton, in de papierbak. Maar er zit nog een heel fijn voordeel aan een shampoo bar boven een fles shampoo. En dat zie je in deze blog!

Wat is een shampoo bar?

EenΒ shampoo bar is dus een blok haarzeep, waarmee je je haren grondig en geurend kunt reinigen. Het werk heel simpel, net als een blok handzeep. Je maakt de zeep en je haren nat, wrijft de zeep over je haren heen en wast vervolgens je haren. Het schuimt fijn en ruikt zalig. Na gebruik doe je het zeepje in een zeepbakje of een zeepzakje en bewaar je het op een droge plek. Een zeepzakje heeft mijn voorkeur, omdat je de shampoo bar dan gewoon in het zakje kunt laten zitten terwijl je je haren wast. Als je shampoo bar op is, bevat het zakje nog minstens een week voldoende zeep om je haren mee te wassen.

Shampoo Bar HappySoaps
La Vie en Rose Shampoo Bar

Een shampoo bar is een zero waste oplossing voor vloeibare shampoo in plastic flessen. Slechts 9% van al het plastic wordt gerecycled en een groot deel komt in de natuur terecht, waaronder de oceaan. De plastic soep die hierdoor is ontstaan heeft grote gevolgen voor kwetsbare eco systemen. Het is een hele kleine moeite, kiezen voor een shampoo bar in plaats van een fles shampoo, maar het heeft een grote impact op het milieu. En bovenop deze milieuwinst is het extra fijn voor jou, want een shampoo bar gaat tot wel 4 maanden mee. 

Aloe vera plastic vrije shampoo
Aloe You Vera Much Shampoo Bar

HappySoaps om blij van te worden

Niet voor niks heten ze HappySoaps. Ik werd gelijk blij toen ik het plastic vrije pakketje van HappySoaps openmaakte. De weldadige geuren doken mij tegemoet. Zalig! En toen ik de kartonnen doosjes openmaakte, maakte mijn hart een sprongetje: de shampoo bars zijn prachtig. Er zijn ook β€˜gewone’ meer no nonsens zepen bij HappySoaps, maar ik vind de mooie zeepjes met gedroogde bloemen een feest. Zo mooi kan plastic vrij leven zijn. Je levert er niks voor in – veel mensen zijn nog steeds bang dat milieuvriendelijke keuzes een opgave zijn – en je geeft de natuur er veel voor terug. 

HappySoaps Kamille shampoo
Chamomile Down & Carry On Shampoo Bar

HappySoaps ziet een cosmeticawereld voor zich waar plastic vrij, verpakkingsvrij en verpakkingsarm de norm zijn. Ik denk dat dit mogelijk is. De wereld is aan het ontwaken en we beseffen ons allemaal dat we meer moeten doen. Gelukkig zijn er bedrijven die het ons ook nog eens heel gemakkelijk maken om bewuste, milieuvriendelijke keuzes te maken. 

Was jij de oceaan een stukje schoner?

Wil je ook overstappen op een shampoo bars Neem dan een kijkje op de website van HappySoaps. Behalve shampoo bars hebben ze ook conditioner bars en body bars. Zo kun je je hele douche routine plastic vrij maken. 

Columns by Kari

AD [paid]

10 thoughts on “Zo mooi kan plastic vrij leven zijn | Shampoo Bars

  1. Deze ga ik onthouden! Ik heb even doorgeklikt en zie namelijk dat ze niet alleen plasticvrij maar ook sls-vrij zijn. Wat fijn!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.