Zero Waste Review: 5 verschillende zero waste tandpasta’s

De afgelopen maanden hebben we weer flink wat afgepoetst. Mijn favoriete zero waste tandpasta tabletten zijn van Happy Tabs, maar soms ben ik even niet in de gelegenheid om die te kopen. Dan plaats ik bijvoorbeeld ergens een bestelling en dan verkopen ze een ander merk. Ik probeer altijd zoveel mogelijk van de producten die we nodig hebben te bestellen op één plek, zodat er niet zoveel verschillende pakketjes verzonden hoeven te worden. Maar ik heb ook verschillende tandpasta tabletten en andere plastic vrije tandpasta’s getest om te kijken of er nog andere merken zijn die goed zijn. In deze blog review ik 5 plastic vrije en zero waste tandpasta’s!

De Zero Waste Reviews

De Zero Waste Reviews

Ik probeer ons leven steeds meer zero waste – verpakkingsvrij of verpakkingsarm en/of plastic vrij – te maken. Zo zijn we de afgelopen 2 jaar overgestapt op shampoo bars, bamboe tandenborstels, zero waste flossen, zero waste scheren, de menstruatie cup, blokken vaste zeep, verpakkingsarm boodschappen doen en tal van andere milieuvriendelijkere keuzes voor alledaagse producten. Ik test regelmatig zero waste producten, om te ontdekken of iets nog beter of meer zero waste kan. In deze nieuwe reeks artikelen deel ik mijn review van allerlei soorten zero waste producten, zoals tandpasta, de conditioner bar, de bodylotion bar en de deodorant bar.

Zero waste tandpasta tabletten die we hebben getest

Je gebruikt een tandpasta tablet ter vervanging van gewone tandpasta. Het is dus een middel om je tanden mee te poetsen. Je maakt je tandenborstel nat, neemt een tabletje in je mond, kauwt er 2 keer op en begint dan met poetsen. Na twee minuten spoel je je mond en klaar is kees.

De Hydrophil tabletten (mint lemon, zonder fluoride) waren op zich te doen qua smaak, maar minder fijn qua structuur. Ze vallen niet uit elkaar in je mond, waardoor je langer moet kauwen en dan met minder tandpasta moet poetsen. Ook schuimen ze niet zo goed.

De Denttabs (navulling, met fluoride) kocht ik als navulling bij de Hydrodhil tabletten. Navullingen zitten in een papieren zakje, wat natuurlijk weer een potje scheelt! Helaas zijn dit echt de meest ranzige tandpasta tabletten die ik ook heb getest. Ze smaken letterlijk alsof je een hap zeep neemt. Isaya en Alela vinden ze lekker, maar mijn vrouw en ik…nou, ik zal maar niet vertellen wat voor effect ze op ons hadden.

De Choose! tandpastatabletten leken in eerste instantie als winnaar uit de test te komen. Deze tandpasta tabletjes lijken qua smaak en structuur op die van Happy Tabs. Ze smaken fris en als “normale tandpasta” en ze vallen snel uiteen in je mond, waardoor je goed kunt poetsen met fijn schuimende tandpasta. Ze zijn alleen wat kleiner dan de HappyTabs. Dat vond ik een pluspunt omdat dit altijd mijn enige opmerking was bij de HappyTabs: ze kunnen echt kleiner. Maar helaas is de structuur van de Choose! tabletten te fragiel. Ze staan in de badkamer en ik draai het potje niet altijd dicht. Bij de HappyTabs is dat geen probleem. Maar mijn Choose! tandpasta tabletten smolten na een tijdje…

Wel tof aan Choose! is, dat het een abonnement is. Je kunt iedere 3, 4, 6 of 12 maanden navullingen laten bezorgen, afgestemd op je huishouden. Door te kiezen voor bezorging 1 x per jaar bespaar je natuurlijk CO2 uitstoot. Dat beloont Choose! met 15% korting op de tabletten. De eerste tabletten zitten in een mooi bamboe bakje, de navullingen komen in papier. Je kunt ook bamboe tandenborstels bij Choose! bestellen, eventueel met bamboe travel case. En leuk, ook voor de tandenborstels is er een “navulling” – de tandenborstels komen namelijk in 2 delen, waardoor je alleen de borstel hoeft te vervangen. Scheelt toch weer een stukje bamboe! Maar, draai je potje tabletten consequent dicht na iedere poetsbeurt!

zero waste tandpasta

Tandpasta in glazen potjes die we hebben getest

De Ben & Anna Natural Toothpaste (white) is een hele smaakvolle tandpasta, met een “echte tandpasta smaak”. De structuur is ook prettig en hij geeft een fris gevoel. Ik ben met ons tweede potje bezig. Ik vind het alleen niet echt een zero waste tandpasta. Het glazen potje is na gebruik niet herbruikbaar, omdat hij niet goed schoon te krijgen is. Het is dus een fijne plastic vrije tandpasta, maar geen zero waste product.

De Georganics Natural Toothpaste in de smaak Orange, in een glazen potje, koos ik uit omdat deze specifiek geschikt is voor kinderen. Mijn kinderen vinden ‘m echter niet te nassen helaas. Ik snap ook wel waarom: de structuur is wat klei-ig en de smaak niet zo tandpasta-achtig. Ik gebruik ‘m nu dus zelf als ik beneden mijn tanden poets en dat vind ik prima, maar ik zal deze tandpasta in pot niet opnieuw kopen.

Kortom, na het testen van al deze producten blijven de HappyTabs mijn favorieten. Ik vind het alleen jammer dat ze geen navelverpakkingen meer verkopen, waardoor je steeds een glazen potje koopt (die hergebruik ik gewoon voor iets anders, maar toch). Dus ik blijf verder zoeken en testen. Maar voor nu, ben je op zoek naar een zero waste manier om je tanden te poetsen? Dan raad ik je nog steeds de HappyTabs als eerste aan, kan ook fluor vrij. Je kunt in dezelfde webshop ook bamboe tandenborstels en herbruikbare tanden ragertjes kopen, zodat je helemaal plastic vrij kunt poetsen!


Columns by Kari

Contains gifted products

2 thoughts on “Zero Waste Review: 5 verschillende zero waste tandpasta’s

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.