Empties, deel 30: Plastic vrije cosmetica

Tijd voor een nieuwe Empties blog! Dit keer heb ik een heleboel opgebruikte, plastic vrije cosmetica producten om te delen. Van deo tot tandpasta en van parfum tot room spray. Alles 100% natuurlijk en vrij van plastic en microplastics. Wil je je badkamer kastje plastic vrij maken? Lees dan gauw verder!

We beginnen deze blog met de producten die je hierboven op de foto ziet! Dit zijn konjac sponzen. Zero waste sponzen, gemaakt van plantaardige wortels, waarmee je je gezicht en huid kunt reinigen. Ook heel fijn en zacht genoeg om baby- en kinderhuidjes mee schoon te maken. Ik heb de konjac sponzen van Beauty Kitchen (tof merk, lees hier de review). Deze zijn verkrijgbaar bij Holland & Barrett.

Plastic vrije deodorant

milieuvriendelijke cosmetica plastic vrije deodorant

Als je mijn review over een blok zero waste deodorant hebt gelezen, weet je dat deze deodorant van We Love The Planet mijn favoriete 100% natuurlijke deo is. Dit is de lavendel deodorant van het het merk, in een tinnen blikje. Ik test regelmatig natuurlijke deo’s uit en ik heb meer aanraders, maar dit is de deo waar ik altijd weer naar terugkeer.

Zero waste scheren

Plastic vrij scheren

Ik scheer nu bijna twee jaar met de safety razor. Een plastic vrij en zero waste scheermesje dat een (scheer)leven lang mee gaat. Het enige dat je vervangt, zo nu en dan, is het mesje (links op de foto). In deze blog kun je alles lezen over scheren met een safety razor (voor hem/haar/hen en voor het hele lichaam).

Om scheerschuim te maken met een blok zero waste scheerschuim gebruik ik regelmatig een scheerkwast. Deze kwasten, van het merk De Vergulde Hand, zijn absoluut géén aanrader. De haren vielen er direct uit. Toen ik ze mailde hierover, kreeg ik een nieuwe kwast opgestuurd. Ook bij deze kwast vielen de haren er vrijwel direct uit. Ik ben toen overgestapt op een kwast van Dille en Kamille. Die bevalt tot nu toe redelijk goed. Hij is alleen niet vegan (varkenshaar).

100% natuurlijke parfum

plastic vrije parfum

Ik ben groot fan van 100BON. Het was één van mijn 5 duurzame cadeautips voor de decembermaand. Dit 100% natuurlijke merk heeft heerlijke parfums, eau de toilette, diffusers, room sprays en andere zalig geurende producten. Het is onder andere verkrijgbaar bij De groene drogist. Ik ben aan mijn tweede flesje L’eu du Parc bezig.

De room spray van Weleda

plastic vrije cosmetica

Als ik ‘s ochtends wakker word, knuffel en kroel ik mijn kinderen. We keten en kletsen wat. En daarna staan we op. Ik doe het raam van de slaapkamer open, sla het dekbed dubbel en ruim de kamer op. Voor we naar beneden gaan, doe ik het raam weer dicht en spray ik de 100% natuurlijke Room spray van Weleda (mijn favoriet is de lavendel geur zoals je ziet) door de hele kamer. Een goed geventileerde kamer, een schone lucht, een opgeruimde slaapkamer: het helpt allemaal mee om beter te slapen en het is beter voor de gezondheid. Deze spray is onmisbaar in mijn ochtendritueel.

Plastic vrije tandenborstels

plastic vrije cosmetica

Een greep uit de plastic vrije tandenborstels die we de afgelopen maanden hebben gebruikt. Voor de meiden koop ik eigenlijk altijd een Humble Brush. Die vind ik voor ons zelf ook fijn. Evenals het merk NextBrush, waar we ook herbruikbare ragertjes van kopen zodat we volledig plastic vrij onze tanden kunnen verzorgen. Andere prima bamboe tandenborstelmerken voor volwassenen zijn Paper & Boo, The Bam & Boo, Beauty & Planet (deze heeft zachte borstels) en de tandenborstels van SMYLE. De twee tandenborstels links op de foto zijn van gerecycled plastic, van het merk Jordan. Op zich ook prima, maar wel een beetje zachte borstels. Ze zijn hier verkrijgbaar.

Plastic vrije tandpasta

natuurlijke tandpasta

Ook op het gebied van plastic vrije tandpasta valt er heel wat te kiezen tegenwoordig. In deze blog heb ik 5 verschillende zero waste tandpasta’s getest. Hoewel er een aantal bij zaten, zoals de Choose tabletten en de Ben & Anna tandpasta in pot (beiden hierboven op de foto te zien), die lekker smaakten, bleek de winnaar een 6e merk te zijn. Namelijk HappyTabs. Inmiddels heb ik nog een perfect zero waste tandpasta merk ontdekt, namelijk SMYLE. Omdat dit merk verkrijgbaar is bij Pieter Pot, de winkel waar we verpakkingsvrij boodschappen doen, is deze momenteel onze favoriet.

Mocht je geen tandpastatabletjes willen, dan kan ik je Niyok aanraden. De verpakkingen van deze 100% natuurlijk tandpasta’s zijn niet volledig plastic vrij, maar de tubes zijn wel voor 50% gemaakt van krijt en dus is het alsnog een groene keuze. De meisjes vinden de kindertandpasta van dit merk heerlijk! Niyik hier verkrijgbaar.

Etherische olie

zelf cosmetica maken

We gebruiken in ons eco huishouden regelmatig etherische olie. We gebruiken het om zelf ecologische (af)was en schoonmaakmiddelen te maken en om zelf natuurlijke cosmetica te maken. Lavendel, eucalyptus en tea tree hebben we standaard in huis. Physalis is een van mijn favoriete merken. We hebben allerlei soorten oliΓ«n van dit merk. Het is hier verkrijgbaar. Een ander merk dat ik echt kan aanraden als het gaat om etherische olie is Aromed. Ook ben ik erg fan van de producten van Natural Heroes en You Madu. Hierboven zie je verder nog lege flesjes van Greenhub (koop ik zo nu en dan iets van) en het huismerk van Holland & Barrett. Dat laatste koop ik als ik geen online bestelling wil plaatsen omdat ik verder niks online nodig heb. Ik probeer mijn online bestellingen te bundelen, zodat de postbode niet zo vaak hoeft te rijden (=CO2 uitstoot). Als ik dan toch iets direct nodig heb, koop ik het bij Holland & Barrett, waar ik lopend naartoe kan.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat enkele affiliate links

One thought on “Empties, deel 30: Plastic vrije cosmetica

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.