Een kijkje in mijn groene schoonmaakkast

Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest met het vergroenen van onze schoonmaakroutines. Het begon met zelfgemaakt eco wasmiddel. Daarna volgden afwasmiddel, ruitenreiniger, badkamerreiniger en allesreiniger: alles maak ik inmiddels zelf. Wat alleen nog ontbrak in mijn groene DIY schoonmaakkast was ecologische toiletreiniger. Afgelopen weekend heb ik dat ook voor het eerst gemaakt. Dat betekent dat mijn collectie milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen compleet is en het de hoogste tijd is om jullie een kijkje te geven in mijn groene schoonmaakkast, met alle ecologische middeltjes, plastic vrije sponsjes & borstels en andere eco huidhoudtools die ik gebruik om ons huis gezond en schoon te houden.

Het groene proces

In 2017 en 2018 heb ik geleidelijk aan mijn complete huidverzorging- en make up routine “vergroend”. Eerst naar cruelty free, toen naar (100%) natuurlijk. Dat koste tijd, maar ik ben nog altijd zo blij met deze milieuvriendelijke overstap. 2019 en 2020 (tot nu toe) stonden en staan vooral in het teken van plastic vrij leven en het vergroenen van kledingkeuzes en mijn schoonmaakroutines. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en (af)wasmiddelen, plastic vrije schrobbers en sponzen, de droger de deur uit: groen leven is een proces. Ik heb geen spullen weggegooid – gewoon iedere keer als iets op of aan vervanging toe was, ging ik op zoek naar een eco friendly alternatief. Iedere groene stap die je zet inspireert en motiveert de volgende stap. Het geeft een goed gevoel om steeds verder te kijken naar wat er allemaal kΓ‘n, in plaats van “niet mag” als je de aarde minder wilt belasten.

Mijn groene schoonmaakkast

milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Ik twijfelde dik een half jaar lang over het wel of niet aanschaffen van herbruikbare flessen voor onze milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Het meest duurzame om te doen is namelijk gewoon je oude shampoo flessen, lege schoonmaakmiddel flessen & flacons en andere “empties” te hergebruiken. Dat ik deed ik dus ook maandenlang en dat ging prima. Maar twee weken geleden besloot ik om toch een paar spuitflessen aan te schaffen. Enerzijds omdat ik niet genoeg opgebruikte spray flacons meer had. En anderzijds omdat ik zo enthousiast ben over het zelf maken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en ik wil dat wat ik van binnen voel ook zichtbaar is: mooie glazen flessen, potten en spray flacons, die sparken joy. Voor mij in ieder geval.

De potten heb ik gewoon uit de voorraadkast kunnen plukken. De spray flacons en een aantal van de flessen heb ik nieuw aangeschaft. Onder iedere foto die hieronder volgt kun je precies lezen wat je ziet, waar ik het voor gebruik en waar je het kunt kopen. Ik heb zo veel mogelijk aangegeven hoe het wordt verpakt en als het product niet vegan is, staat dit vermeld.

milieuvriendelijk schoonmaken
Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Ik gebruik 5 basis ingrediΓ«nten, waarmee ik alle milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maak:

  • Soda: Plastic vrij verpakt. Onder andere voor schrobwerk en onderhoudsklusjes.
  • Groene zeep: Driehoek maakt gebruik van bio plastic en gerycled plastic. Deze zeep is een echte alleskunner.
  • Schoonmaakazijn: Groenland (o.a. bij Jumbo) is verpakt in gerecycled plastic. Ideaal voor metaal en roestvrijstaal, maar ook voor ramen en spiegels.
  • Marseillezeep: Plastic vrij verpakt. Ideaal voor wasmiddelen en afwasmiddel.
  • Etherische olie: Glazen flesjes, biologisch. Eucalyptus en Lavendel als lekkere geur. Tea Tree als natuurlijk anti-bacterieel/ anti-schimmel middel.
[easy-image-collage id=29652]
Recept: zelf ecologische wc reiniger maken

Benodigdheden:

  • 800 ml gekookt water
  • 50 gram soda
  • 50 gram groene zeep
  • 200 ml schoonmaakazijn
  • 20 druppels eucalyptus

Roer de soda door het hete water heen, tot het is opgelost. Voeg direct daarna de groene zeep toe en roer tot het volledig is opgelost. Voeg daarna de schoonmaakazijn toe en de etherische olie. Laat afkoelen en giet over in een fles of pot. Gebruik ongeveer 50 ml per schoonmaakbeurt en laat ongeveer 30 minuten intrekken.


[easy-image-collage id=29653]
  • Zinken emmers, in 5 liter en 10 liter maten, om sopjes in te maken.
  • Plastic vrije stoffer en blik.
  • Plastic vrije plumeau, voor lamellen en oppervlakten (let op! niet vegan, gemaakt van merinowol)
  • Plastic vrije schuurspons van kokosvezels, ideaal voor hardnekkige vaat, maar ook voor de tegels in de keuken.
  • Plastic vrije schrobber van Dille & Kamille, voor de vloer van de badkamer
  • Natuurzeem (let op! een natuurzeem is niet veganistisch, want van leer. Ik gebruik een diervriendelijke (biologisch). Ik moet er nog een beetje aan wennen (review volgt vast!), maar ik heb ervoor gekozen omdat een natuurzeem geen synthetische stoffen bevat, afbreekbaar is, plastic vrij verpakt is en een langere levensduur heeft dan andere zemen.

    Op de vierde foto hierboven zie je een bakje met “oude” schrobbers en sponzen. Loofah gaat ontzettend lang mee en kun je goed schoonhouden in de vaatwasser. Maar na 6-12 maanden vind ik een nieuwe spons fijn voor de afwas. Maar dan is hij nog prima bruikbaar voor buiten: de tuinmeubels, de muren, de afvalbakken, etc.

Wasmiddelen horen natuurlijk ook bij het schoonmaakkastje. Aangezien ik kort geleden een complete plastic vrije, minimal waste ecologische wasroutine heb geschreven op mijn blog, houd ik het kort:

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

10 thoughts on “Een kijkje in mijn groene schoonmaakkast

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.