Empties, deel 29: opgebruikte milieuvriendelijke cosmetica

Het is alweer 5 maanden geleden sinds ik mijn laatste Empties blogpost online zette en in die tijd hebben we met z’n viertjes weer flink wat producten opgemaakt. Ik heb alles bewaard in een grote la en vandaag laat ik zien van welke 12 milieuvriendelijke cosmetica merken we producten hebben opgebruikt. Ik vertel wat we van de producten vonden, of het aanraders zijn en of ik ze opnieuw zal aanschaffen of heb aangeschaft. Wil je de huid- en haarverzorging van je gezin vergroenen? Lees dan gauw verder!

Milieuvriendelijke cosmetica merken

Marina Miracle
Marina Miracle

Marina Miracle is een prachtig natuurlijk merk waar ik al enkele jaren fan van ben. De producten zijn bij uitstek zeer geschikt voor mensen met een (extreem) gevoelige of atopische huid. De Amaranth Day cream is een van de meest luxueuze dagcrèmes die ik ooit heb gebruikt. Werkelijk zalig!

Natuurlijk? 99-100%
Vegan? Ja
Dierproefvrij? Ja
Biologisch? 90-95%
Microplastics? Nee
Keurmerk? Nee
PR producten? Ja
Zou ik het zelf kopen? Nog niet gedaan, want echte high end cosmetica
Raad ik het aan? Ja, aan iedereen die luxe milieuvriendelijke cosmetica zoekt of een zeer gevoelige huid heeft
Waar verkrijgbaar? marinamiracle.nl

Zarqa
Milieuvriendelijke cosmetica

Ik voel me nooit zo aangetrokken tot de producten van Zarqa, maar in deze magnesium spray was ik direct geΓ―nteresseerd. Ik heb al zo’n 15 jaar insomnia. Het zal nooit helemaal weggaan (denk ik), maar ik ben wel altijd op zoek naar natuurlijke middelen en manieren die kunnen verlichten. Deze magnesium spray gebruik ik nu een paar maanden, op mijn onderbenen en voeten voor het slapen gaan. Ik merk 90% van de tijd een wezenlijk verschil of ik het wel of niet heb gebruikt in de kwaliteit van mijn in- en doorslapen.

Natuurlijk? 99%
Vegan? Ja
Dierproefvrij? Ja
Biologisch? Ja, onduidelijk hoeveel procent
Microplastics? Nee
Keurmerk? Nee
PR producten? Ja
Zou ik het zelf kopen? Ik heb de tweede fles zelf aangeschaft
Raad ik het aan? Ja, zeker aan mensen met slaapproblemen
Waar verkrijgbaar? deonlinedrogist.nl

INIKA organic
INIKA organic huidverzorging

INIKA behoort tot mijn heilige drie eenheid wat betreft milieuvriendelijke cosmetica. Samen met Weleda en Dr. Hauchka vormt INIKA een kroon op het aanbod natuurlijke huidverzorging en make-up. Deze drie merken hebben geen missers. Ik heb hooguit aantekeningen bij de verpakkingen, zoals de verpakking van de INIKA Cleansing Oil, die ik moest openknippen toen er nog vrij veel in de tube zat. Maar de kwaliteit is subliem.

Natuurlijk? 100%
Vegan? Ja
Dierproefvrij? Ja
Biologisch? 70-84%
Microplastics? Nee
Keurmerk? ACO, OFC, Vegan, AFIC (halal), not tested on animals
PR producten? Ja
Zou ik het zelf kopen? Ja, de dagcrème zeker.
Raad ik het aan? Absoluut
Waar verkrijgbaar? biocareonline.nl

Dr. Hauschka
Dr Hauschka milieuvriendelijke cosmetica

Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat wanneer ik over Dr. Hauschka schrijf het een eindeloze liefdesbetuiging is. Betere milieuvriendelijke cosmetica vind je niet. De kwaliteit van zowel de make-up als de huidverzorging is subliem en de hele filosofie achter het merk is zo inspirerend. De geuren zijn rijk, de producten effectief en de prijzen zachter dan bijvoorbeeld Marina Miracle en INIKA.

Natuurlijk? 100%
Vegan?
Sommige producten bevatte bijenwas of lanoline
Dierproefvrij?
Ja
Biologisch?
Ja
Microplastics? Nee
Keurmerk? Natrue
PR producten? Ja
Zou ik het zelf kopen? Ja, regelmatig producten zelf gekocht
Raad ik het aan? Absoluut
Waar verkrijgbaar? drhauschka.nl

Dille en Kamille
milieuvriendelijke cosmetica van Dille & Kamille

Ik ben een heel groot fan van Dille & Kamille. Onze halve keuken komt er vandaag, evenals veel accessoires in ons huis en ook grotere items, zoals deze prachtige handgemaakte, houten stoel. D&K is mijn go to winkel voor plastic vrije keuzes. Soms vind ik er ook fijne cosmetica items, maar niet alles is een succes – zo vond ik de shampoo bars van D&K niet fijn, maar de scheerzeep weer wel. Ik vond deze shampoo en douchegel fijn en ze roken lekker.

Natuurlijk? 95-98%
Vegan?
Sommige producten bevatten honing of bijenwas
Dierproefvrij? Ja
Biologisch?
Onbekend
Microplastics? Onbekend
Keurmerk? Nee
PR producten? Ja
Zou ik het zelf kopen? Dille & Kamille is 100% onmisbaar in ons huishouden voor heel veel producten, alleen niet zozeer voor skincare van het eigen huismerk
Raad ik het aan? de winkel en webshop van Dille & Kamille: ja, 100%
Waar verkrijgbaar? dille-kamille.nl

P'URE Papayacare
Pure Papayacare

P’URE Papayacare is, net als Eco by Sonya, een 100% natuurlijk en milieuvriendelijk cosmetica merk uit AustraliΓ« met zeer hoogwaardige en pure huidverzorging. Uiterst geschikt voor mensen met een gevoelige huid, multifunctioneel en met zeer veel aandacht voor mens & milieu ontwikkeld. Met name de Multipurpose ointment vind ik een dikke aanraders voor mensen met jonge kinderen. Hij functioneert als tepelcreme, billencreme, voor de droge huid, voor kleine schaafwondjes en als wenkbrauwwax.

Natuurlijk? 100%
Vegan?
Sommige producten bevatten bijenwas
Dierproefvrij?
Ja
Biologisch?
Ja
Microplastics?
Nee
Keurmerk?
Natrue
PR producten?
Ja
Zou ik het zelf kopen?
Ja, met name de multi purpose ointment: een echte alleskunner
Raad ik het aan?
Ja
Waar verkrijgbaar?
purepapayacare.nl

SO'BIO Etic
milieuvriendelijke cosmetica

SO’BIO etic is een Frans merk dat milieuvriendelijke cosmetica maakt en sinds een paar jaar ook in Nederland verkrijgbaar is. Het is een drugstore merk: een betaalbaar merk, maar dan groen. Dus zachte prijzen (tussen de 8-15 euro), maar ook zacht voor de planeet. Iedereen in de keten krijgt een eerlijke prijs, de ingrediΓ«nten zijn 98-100% natuurlijk, de producten zijn vegan en dierproefvrij en ze doneren 1% van de jaarlijkse winst aan duurzame initiatieven. Alles wat ik tot nu toe van dit merk heb getest is effectief.

Natuurlijk? 99%
Vegan?
Ja
Dierproefvrij?
Ja
Biologisch?
10-20%
Microplastics?
Nee
Keurmerk?
Cosmebio/Ecocert
PR producten?
Ja
Zou ik het zelf kopen?
Ik kies zelf meestal voor Weleda, als ik betaalbare natuurlijke cosmetica wil kopen
Raad ik het aan?
Ja, want het is een betaalbare, natuurlijke keuze en dat is een waardevolle toevoeging aan de groene markt.
Waar verkrijgbaar?
degroenedrogist.nl

Aubrey en Eco Cosmetics
Milieuvriendelijke haarverzorging

Deze producten heb ik zelf nooit gebruikt: ik heb ze mogen ontvangen voor mijn vrouw. Zij heeft namelijk belachelijk mooi en vol haar en heeft daar “spul” voor nodig. Toen ik haar leerde kennen was dat de meest chemische meuk die je je maar kon voorstellen. Sinds 1,5 jaar gebruikt ze natuurlijke haarverzorging. In deze blog kun je er alles over lezen. Zowel over het merk Eco Cosmetics als Aubrey is ze heel positief. Eco Cosmetics heeft haar voorkeur vanwege de geur en de zachtere prijs.

Natuurlijk? 100%
Vegan?
Ja
Dierproefvrij?
Ja
Biologisch?
10%
Microplastics?
Nee
Keurmerk?
Eco Cosmetics heeft het Ecocert keurmerk
PR producten?
Ja
Zou ik het zelf kopen?
Eco Cosmetics heeft de voorkeur van mijn vrouw, dus dat merk zouden we zelf kopen.
Raad ik het aan?
Ja, absoluut. Het is totaal niet nodig om chemische troep in je haar te smeren. Met natuurlijke middelen bereik je hetzelfde effect, maar dan veel minder schadelijk voor je huid en haar en de planeet.
Waar verkrijgbaar?
degroenedrogist.nl

Loveli
Milieuvriendelijke huidverzorging

Loveli is een 100% natuurlijk merk uit Nederland. De deo’s heb ik enkele jaren geleden getest en daar was ik niet zo fan van. Maar de huidverzorging is zalig. Ik schreef over deze producten in mijn 100% natuurlijke skincare routine van de zomer 2020. De reden dat ik Loveli niet opnieuw heb gekocht is vanwege de verpakking (plastic, wel recyclebaar maar niet gerecycled) en omdat producten van bijv. Weleda (zelfde prijsklasse) behalve gerecycled plastic een hoger percentage biologische ingrediΓ«nten bevat. Wel tof: voor de deo’s zijn refills beschikbaar!

Natuurlijk? 100%
Vegan?
Sommige producten van Loveli bevatten bijenwas en honing
Dierproefvrij?
Ja
Biologisch?
Deels (groeiend percentage)
Microplastics?
Nee
Keurmerk?
Nee
PR producten?
Ja
Zou ik het zelf kopen?
Nog niet, lees hierboven waarom
Raad ik het aan?
Ik noem het soms als optie voor mensen die zoekende zijn in de wereld van natuurlijke cosmetica
Waar verkrijgbaar?
shop.loveli.care

Therme Skincare
natuurlijke lijn van Therme

Ik ben altijd heel blij als grote merken milieuvriendelijke of 100% natuurlijke lijnen uitbrengen. Sceptici zullen misschien zeggen “pff, maar de rest van het bedrijf/de producten is niet milieuvriendelijk” of “het is alleen maar meegaan met de trend”. Maar dat maakt geen bal uit. Ik ben blij dat groen hip is. De planeet is takkeblij dat groen hip is. Je moet alleen gewoon heel goed kijken naar keurmerken en of het echt groen is of alleen greenwashing met lege claims. De 100% natuurlijke lijn van Therme heeft de een heel goed keurmerk om de claims mee te onderbouwen en de producten zijn fijn, dus ik ben voor.

Natuurlijk? 100% (deze lijn in ieder geval, andere lijnen van het merk niet)
Vegan?
Ja
Dierproefvrij?
ja
Biologisch?
onbekend/nee
Microplastics?
Nee
Keurmerk?
Natrue
PR producten?
Ja
Zou ik het zelf kopen?
Ik denk niet voor mezelf, maar wel als cadeau. De verpakkingen is zo mooi!
Raad ik het aan?
Het is een fijn instapmerk: makkelijk verkrijgbaar en bij velen al bekend, dus ja, zeker.
Waar verkrijgbaar?
hollandandbarrett.nl

The Body Shop
The Body Shop

The Body Shop is om veel redenen een merk om van te houden. Ik vind sommige van de producten fijn (zoals de scrubs, hemels!!), maar ik koop het niet zo vaak, omdat ik dan liever ga voor 100% natuurlijke varianten. Maar The Body Shop is een voorvechter van dierproefvrij. Van “het anders doen” en daarin succesvol zijn. Het is een merk met sterke idealen en missies als het gaat om duurzaam Γ©n verantwoord ondernemen. Ik lees hun website – met informatie over Community Trade ingrediΓ«nten, het Modern Slavery Statement en het berekenen van de ecologische voetafdruk van ieder product in het assortiment – altijd met veel interesse.

Natuurlijk? Wordt maar deels aangegeven op de website, maar sowieso niet 100% natuurlijk. The Body Shop gebruikt ook synthetische ingrediΓ«nten.
Vegan?
Sommige producten bevatten honing of bijenwas
Dierproefvrij? Ja
Biologisch?
Nee
Microplastics?
Nee
Keurmerk?
The Body Shop is een B-Corp
PR producten? Ja
Zou ik het zelf kopen?
Ik kies altijd voor een 100% natuurlijke variant, maar ik vind het wel mooie cadeautjes om te geven
Raad ik het aan?
Soms, bijvoorbeeld als cadeautip of als mensen willen overstappen op milieuvriendelijke cosmetica
Waar verkrijgbaar?
thebodyshop.com/nl


Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.