Zero waste poetsen met Ecopods: (hoe) werkt dat?

De afgelopen twee maanden heb ik een aantal producten van Ecopods getest. Zero waste schoonmaakmiddelen voor de vloer, de badkamer, de keuken en allesreiniger. In deze blog vertel ik meer over de ecologische schoonmaakmiddelen van Ecopods, vertel ik wat ik van de (effectiviteit van de) producten vind. Ik heb ook een kortingscode voor 10% korting, mocht je na het lezen van deze blog Ecopods ook willen uitproberen.


Zoals jullie wellicht weten maak ik al onze ecologische schoonmaak en (af)wasmiddelen zelf. Op deze manier probeer ik de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Maar ik begrijp ook heel goed dat niet iedereen dit wil doen. Daarom test ik zo nu en dan ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen uit, zodat mijn blog een plek kan blijven voor iedereen, waar je ook bent in je groene proces!


Over Ecopods

Ecopods maakt zero waste en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen met het EU Ecolabel. Het doel van Ecopods is het uitbannen van single use plastic in het huishouden. Het schoonmaakmiddel is geconcentreerd in “pods”: kleine, biologisch afbreekbare zakjes waar het middel in zit. Door de pods op te lossen in water, krijg je het schoonmaakmiddel naar keuze. Ecopods heeft momenteel de keuze uit: sanitairreiniger, allesreiniger (ook voor ruiten), ontvetter en vloerreiniger.

Ecopods vloerreiniger
Ik maak de vloerreiniger aan in een grote fles met water en vul zo nu en dan Engelbrecht – onze Heer in de Huishouding – bij. Hij doet vervolgens zijn werk en dan ruikt het huis weer heerlijk fris.

Schoonmaakmiddel bestaan voor 80% uit water. Dat water komt ook gewoon uit je kraan en het is dus heel inefficiΓ«nt om het te kopen. Dat betekent namelijk meer verpakkingsmateriaal (meestal single use plastic) en zwaarder en vaker vervoer. Door alleen het werkbare middel te verkopen, bespaar je 92% CO2 uitstoot en 91% afval. Ecopods heeft herbruikbare spuitflessen van aluminium en flessen van gerecycled plastic, waar je keer op keer je de schoonmaakmiddelen in kunt oplossen. De middelen van Ecopods zijn vegan, dierproefvrij en vrij van sulfaten.

Ontvetter
De ontvetter is niet mijn favoriet. Ik vind mijn DIY allesreiniger effectiever voor de wasbak.

Hoe werkt het precies?

Eigenlijk heel simpel. De pods hebben hun eigen kleur en die correspondeert met de kleur van de fles (je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de pods op te lossen in je eigen schoonmaakflessen). Je doet een pod, bijvoorbeeld een rode sanireiniger in je spuitfles voor sanitair, voegt water toe, schud tot en laat de pod oplossen. De vloerreiniger pods los je op in een emmer water. Daarna is je middel klaar voor gebruik.

Ecopods sanitair reiniger
De sanireiniger maakt de badkamer goed schoon, een aanrader dus. Ik ga wel snel door een fles heen…oeps.

Voordelen van Ecopods

  • Het is een milieuvriendelijke keuze, die niet alleen beter is voor de planeet, maar ook beter voor je huid en je longen en de kleine longetjes die mee-ademen terwijl jij staat te poetsen. Zero waste schoonmaken is gelukkig hard op weg om de meest gangbare keuze te worden, dus ik juich het groeiende aanbod heel blij toe!
  • Ecopods zijn heel gemakkelijk in gebruik: zero waste, maar dus ook zero gedoe. Ideaal voor mensen die weinig tijd hebben of het gewoon niet leuk vinden zelf ecologische middelen te maken, maar wel graag een groenere keuze willen maken. Maar ook bijvoorbeeld voor mensen die soms wel en soms niet zelf ecologische middelen maken: je hebt dan altijd pods achter de hand als je even geen tijd of zin hebt om zelf een middel te maken. Ook kan het een laagdrempelige “instap” zijn in het zelf maken van je ecologische middelen.
  • Het neemt weinig plek in in je schoonmaakkast. Je hebt je 3 basisflessen en de rest van je voorraad is kleine pods die nauwelijks ruimte in beslag nemen.
  • De vloerreiniger ruikt ontzettend lekker. Als je hebt gedweild ruikt de ruimte super fris en schoon. Hij is ook heel effectief. Ik vind dit een dikke aanrader.
  • De sanireiniger is heel effectief voor de badkamer. Ik merk wel dat ik snel door een fles heen ga in de badkamer.

Nadelen van Ecopods

  • Mijn DIY allesreiniger werkt effectiever voor onze gootsteen dan de ontvetter. De ontvetter maakt het fornuis wel goed schoon, maar het heeft voor ons weinig toegevoegde waarde omdat het sneller en met minder schoonmaakmiddel kan.
  • De allesreiniger vind ik niet handig als ruitenreiniger: ik moet met een natte hydrofiel nanoenen, anders krijg ik vlekken (misschien omdat het teveel zeep is?). Ik gebruik dus voor de ruiten liever mijn eigen DIY ruitenreiniger. Als gewone allesreiniger vind ik de Ecopods wel heel fijn, bijvoorbeeld om tafels, vensterbanken, kastjes, etc. mee af te nemen.
  • Zelf je schoonmaakmiddelen maken is goedkoper.
  • Er is nog geen wc reiniger, hopelijk komt Ecopods daar nog mee!
Allesreiniger Ecopods
De allesreiniger is effectief, maar niet als ruitenreiniger.

Eindoordeel en kortingscode

Voor ons is het niet een blijvende hulp in de huishouding, maar ik ben wel heel blij dat ik dit heb kunnen testen omdat ik denk dat het voor heel veel mensen juist heel fijn is dat het kant & klaar en toch zero waste is. Als je producten wilt uitproberen van Ecopods, heb ik een fijne kortingscode voor je voor 10% korting op je aankoop:

10columnsbykari


Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.