Mijn milieudoelen voor 2021

Vorige week schreef ik in een terugblik welke milieudoelen ik in 2020 had bereikt en wat (nog) niet was gelukt. In deze blog deel ik mijn milieudoelen 2021. Wat ga ik de komende 12 maanden aanpakken, op weg naar een steeds milieuvriendelijker, co2 neutraler en plastic vrijer leven?

Waarom milieudoelen

Het idee ontstond in december 2019, omdat ik iets las waardoor ik mij boos maakte over het feit dat overheden veel te weinig doen om zich aan het klimaatakkoord te houden. Ik besloot dat ik de energie, die deze boosheid mij koste, beter kon investeren in iets productiefs. Iets waar ik invloed op heb. Namelijk, mijn eigen handelen. Ik kan ervoor kiezen om iedere dag keuzes te maken die de aarde niet schaden, die klimaatverandering niet in de hand werken en die het milieu niet vervuilen. En ik ben niet alleen. Miljoenen andere mensen maken deze keuzes dag in dag uit. En dat heeft een enorme impact. Niet alleen op de planeet, maar ook op de politiek en het bedrijfsleven. Als we met genoeg zijn, bepalen wij namelijk wat overheden doen en bedrijven (niet) produceren. Het individu is machtig.

milieudoelen 2021

Het opstellen van milieudoelen voor 2020 hielp mij om bepaalde nieuwe stappen te zetten. Veel is gelukt en sommige dingen niet. Die neem ik mee in mijn milieudoelen 2021 en ik vertel welke dingen ik nog meer ga aanpakken, op weg naar een leven dat steeds meer in balans is met wat de aarde werkelijk kan geven, in plaats van wat wij van haar eisen.

Mijn milieudoelen 2021

De doelen die ik meeneem uit 2020
  • We willen overstappen op een groenere bank. We zitten nu uit gemak bij de Rabobank, maar willen overstappen naar ASN. Ik zie er tegenop, maar met dit handige stappenplan van Milieudefensie moet het lukken.
  • Ik wil pakketjes (PR pakketjes, maar ook privΓ© bestellingen) laten bezorgen op pakketpunten in plaats van thuis.
  • Ik blijf bellen, mailen en meedenken met onze verhuurder over het plaatsen van zonnepanelen. In 2020 hebben we al wat stappen kunnen zetten, maar ze liggen nog niet op het dak, dus ik ga door.
Nieuwe milieudoelen voor 2021
  • Het allerbelangrijkste dat ik in 2021 ga doen voor het klimaat is stemmen. De Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart van dit jaar zijn de belangrijkste verkiezingen ooit. Als we onder de 1,5 graad opwarming van de aarde willen blijven, moeten we massaal stemmen op een partij die klimaatverandering bovenaan de agenda hebben staan. Voor mij betekent dit dat ik voor het eerst in 15 jaar op een andere partij dan Groen Links zal stemmen. Alle partijen hebben hun conceptprogramma online staan, dus je kunt nu al lezen wat jouw partij wil doen tegen klimaatverandering.
  • Ik wil proberen nog meer mensen te helpen en inspireren om groener te leven. Door middel van mijn blog, columns in de krant en De groene mama bereik ik gelukkig een hoop mensen en daar ben ik heel dankbaar voor en ik zal blijven zoeken naar laagdrempelige en leuke manieren om op die wijze anderen te inspireren om groene keuzes te maken. Maar ik wil in het nieuwe jaar ook meer kijken naar mijn directe omgeving. Ik wil bijvoorbeeld proberen niet alleen op ons dak zonnepanelen te krijgen, maar de hele straat te motiveren om dit te doen. Ook wil ik familie en vrienden concreter helpen om groene stappen te zetten, bijvoorbeeld door zero waste of ecologische pakketjes cadeau te doen. En ik wil door het jaar heen uitzoeken welke groene slagen de school van mijn dochter en de werkgever van mijn vrouw kan maken.

milieuvriendelijk leven

Groen leven volhouden

Zoals ik inΒ mijn blog met milieudoelen van afgelopen jaarΒ al schreef is groen leven voor een groot deel ook volhouden. Niet alleen maar steeds nieuwe doelen stellen, maar iedere dag weer opnieuw te kiezen voor eerder gekozen de groenere optie. Voor ons is dat bijvoorbeeld hetΒ zelf maken van ecologisch (af) was en schoonmaakmiddelen, het kopen vanΒ houten speelgoedΒ in plaats van plastic, het kiezen voor groene energie en tweedehands spullen in plaats van nieuw, het compenseren van onze CO2 uitstoot (vervoer en energieverbruik), onzeΒ keukenΒ enΒ badkamerΒ plastic vrij houden,Β plantaardig eten, kiezen voorΒ natuurlijke cosmetica,Β wasbare luiersΒ (Alela is nu dag en nacht zindelijk voor de planeet),Β wasbaar maandverband, de menstruatiecup,Β de safety razor,Β duurzame kledingmerken,Β ecologische verfΒ in huis,Β milieuvriendelijk beddengoedΒ en eenΒ leven zonder drogerΒ en zonder auto. Ik deel deze opsomming om je inspiratie te geven voor jouw milieudoelen 2021 (mocht je die gaan opstellen), maar ook om je te inspireren om zelf even stil te staan bij wat jullie eigenlijk al iedere dag doen om een gezondere planeet achter te laten voor onze (klein)kinderen. Want als je het even op een rijtje zet, zul je ontdekken dat je al veel groen doet!


Veel succes met jouw groene voornemens!

Columns by Kari

2 thoughts on “Mijn milieudoelen voor 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.