Ik ging op zoek naar de groenste energieleverancier

Ons energiecontract loopt af op 1 november en dat betekent dat ik een keuze te maken had. Na uren telefoongesprekken voeren met energieleveranciers, op zoek naar de meest milieuvriendelijke optie voor groene energie, maakte ik een keuze. In deze blog neem ik jullie mee in deze afwegingen en vertel ik over de stappen die we hebben gezet en momenteel zetten om steeds minder energie te verbruiken. Ik hoop je met deze blog te inspireren maar vooral te helpen om groene keuzes te maken in je energieverbruik.

Is groene energie ook echt groen?

Ons energiecontract verliep al jaren via Vattenfall. Via de Groene Stroom Checker ontdekte ik dat de groene stroom van Vattenfall echt groen is. Het is groene stroom uit Nederland. Opgewekt door wind, zon en water. Het wordt niet geïmporteerd (dit is belangrijk). Mijn energiecontract stond klaar in mijn Vattenfall account: met één klik op de knop zouden voor het komende jaar groene energie kunnen afnemen. Maar andere leveranciers roken natuurlijk ook dat ons contract tot een einde liep, dus ik besloot de marketingtelefoontjes serieus aan te gaan en ze het hemd van het lijf te vragen over hun duurzame energie en aanpak.


groene energie
Groen gas

De komende 30 jaar stapt Nederland over naar manieren om te verwarmen zonder aardgas. Aardgas komt van fossiele brandstoffen en dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Alternatieven zijn onder andere stadsverwarming, elektrisch verwarmen met behulp van een warmtepomp of biogas. Biogas is echter nog nauwelijks beschikbaar in Nederland. Groen gas is daarom nog gecompenseerd gas. Je aardgas wordt CO2 gecompenseerd via projecten die CO2 uitstoot voorkomen of verminderen, denk bijvoorbeeld aan organisaties die bossen beschermen en bomen en bossen planten.


Het koste even wat tijd: in totaal heb ik ongeveer 5 uur besteed aan het voeren van telefoongesprekken en dingen uitzoeken op internet. Dit deed ik in de avonden of tijdens een wandeling als Alela sliep in de wagen. Natuurlijk had ik er geen zin in, maar ik besloot dat de planeet die 5 uurtjes wel verdiende, zeker aangezien het gesprek met onze verhuurder over zonnepanelen op ons dak nog altijd langzamer gaat dan ik zou willen. De gesprekken die ik voerde met de energieleveranciers waren overigens heel waardevol en interessant en achteraf ben ik juist heel blij dat ik ze ben aangegaan.

Het gesprek met Vattenfall over groene energie

Ik heb dik een uur gebeld met een medewerker van Vattenfall. Het begon als een “gewoon zakelijk gesprek” over ons nieuwe contract, maar hoe meer vragen ik stelde hoe meer mijn gesprekspartner zich realiseerde dat ik het milieu heel belangrijk vind. We spraken over de duurzame keuzes die we hebben doorgevoerd de afgelopen jaren en hij vertelde dat hij momenteel klimaatwetenschappen studeert. We spraken over de toestand van de planeet, wat de rol en verantwoordelijkheid hierin is van Vattenfall en waarin het bedrijf nog stappen moet zetten (zie verderop bij mijn afwegingen).

Hooguit twee keer per jaar

Ik vond het een interessant maar verder meer dan normaal gesprek. Ik ging ervan uit dat de beste man aan de andere kant van de telefoon regelmatig dergelijke gesprekken voerde over duurzaamheid. De invloed van fossiele brandstoffen op klimaatverandering is enorm, dus als je als gewone burger impact wilt maken, is je stopcontact een goed begin. Maar hij vertelde dat hij een gesprek als het onze hooguit twee keer per jaar voerde. Zorgwekkend, dacht ik, toen ik ophing, maar ook begrijpelijk: wij hadden immers tussen de wasbare luiers, slapeloze nachten, snotneuzen, deadlines en volle wasmanden door ook niet met onze energieleverancier aan de telefoon gehangen. En het gesprek over een duurzamere bank dan de Rabobank stel ik ook steeds maar uit…

Het gesprek met Vandebron

De andere energieleverancier die ik sprak was Vandebron. Deze energieleverancier is een stuk kleiner dan Vattenfall. Maar ze scoren, op de ranglijst van Greenpeace, een 9,7. Even ter vergelijking, Vattenfall scoort een 6,5. Dat is nogal een verschil. Dat komt omdat Vattenfall naast groene energie ook nog steeds grijze energie levert en dus investeert in fossiele brandstoffen. Vandebron is volledig groen. Ze werken vanuit een groene missie: hun belangrijkste doel is de energiemarkt vergroenen. Ze maken geen winst op je energieverbruik. Dat is een heel ander uitgangspunt dan Vattenfall, dat pas sinds kort aan het vergroenen is en een winstmodel heeft. Dat maakt het niet minder belangrijk wat Vattenfall doet – grote bedrijven die vergroenen hebben veel impact! – maar het maakt Vandebron wel veel transparanter. Bij Vandebron kun je precies zien welke energiebronnen ze tot hun beschikking hebben en kun je kiezen welk project je steunt ter compensatie van de CO2 uitstoot van het gas dat je huishouden verbruikt.

Op de website van Vandebron kun je kijken waar de energiebronnen zijn, bijvoorbeeld windmolens vlakbij Nieuw Vennep (windenergie) of het recyclingbedrijf Olgaworld in Lelystad (biomassa) of de biologische boerderij van Arie en Gina in Noord Holland waar een windmolen staat, die genoeg voor energie opwekt 800 huishoudens. Het maakt het natuurlijk veel concreter allemaal op deze manier. Ook kun je bij iedere energiebron lezen of er educatieve mogelijkheden zijn: hoe leuk om met je kinderen te gaan kijken waar jullie energie vandaan komt?

Het gesprek met een vertegenwoordiger van Vandebron was heel interessant, mede ook omdat deze jongeman vroeger bij Nuon had gewerkt. Hij droeg zijn oude werkgever een warm hart toe en wist een heel genuanceerd en objectief beeld te schetsen voor mij. Uiteindelijk waren dit mijn afwegingen, met daaronder onze keuze:

VattenfallVandebron
Een groot bedrijf en dus meer impact en lobby als zoveel mogelijk mensen vragen om groene energie. Een kleiner bedrijf, dus minder overwicht
Deze impact en lobby vertaalt zich niet alleen naar de politiek maar ook bijvoorbeeld naar woningbouwcorporaties. Vattenfall werkt met ze samen om zonnepanelen te plaatsen op huurwoningen.Veel energiebronnen zijn te bezoeken, wat heel leerzaam is voor kinderen (“hier komt onze stroom vandaan”) en je zelf kunt kiezen welk CO2 compensatie project je steunt.
Een Greenpeace score op milieuvriendelijkheid van 6,5 omdat ze naast groene energie ook nog steeds investeren in fossiele brandstoffen.Een Greenpeace score op milieuvriendelijkheid van 9,7 omdat ze alleen groene energie aanbieden en dit tevens hun belangrijkste missie is.
Lastig om echt inzicht te krijgen in de energiebronnen. En omdat Vattenfall nog grijze energie levert, investeren ze nog steeds in fossiele brandstoffen. Ik kan hier niet achter staan.Een transparant bedrijf, waar je precies kunt opzoeken waar jouw energie vandaan komt en meer kunt lezen over die locatie.
De missie van Vattenfall komt oprecht over, we ontvangen regelmatig nuttige e-mails met bruikbare tips en inspiratie voor verduurzaming. De groene switch komt echter wel wat laat, is wellicht gedreven door de klimaatdoelen en ze zijn gemakkelijk om te kopen.Een bedrijf dat vanuit een intrinsieke motivatie op zoek is gegaan naar duurzame energie
Groene energie is maar een paar tientjes duurder dan grijze energie, op jaarbasis.Groene energie is een paar tientjes goedkoper dan de groene energie van Vattenfall, op jaarbasis.
Prettig communicatie, zowel telefonisch als per nieuwsbrief.Nog weinig ervaring met de communicatie, maar eerste indruk is in principe positief

Een groene keuze maken

Ik realiseerde mij dat er in principe geen “echte foute keuze” was: zowel de groene energie van Vandebron als Vattenfall zijn een duurzamere keuze dan grijze energie. Het was vooral een kwestie van principes (wie wil ik steunen) en vertrouwen. Een tijdje terug schreef ik een blog over milieuvriendelijk shoppen bij grote ketens. Ik realiseerde mij dat ik het super goed vind dat grote ketens, als H&M, aan het verduurzamen zijn en ik zou die duurzamere keuzes aanbevelen, maar ik zou er zelf niet voor gaan. Ik zou zelf kiezen voor een kledingmerk dat volledig milieuvriendelijk en eventueel circulair te werk gaat. Hetzelfde geldt voor cosmetica. Ik juich mainstream cosmetica bedrijven die een natuurlijke of plastic vrije lijn uitbrengen toe, omdat ze groene keuzes toegankelijker maken voor een groter publiek. Maar ik kies zelf meestal voor de (kleinere) bedrijven die in hart en nieren volledig duurzaam zijn. Puur omdat die andere bedrijven óók nog steeds investeren in vervuilende opties.

Vertrouwen en groene intenties

Het kiezen voor een groot bedrijf, in dit geval Vattenfall, heeft één groot voordeel op een kleiner bedrijf en dat is impact op politiek, het grote publiek en grote organisaties, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties. Maar het windpark in Wieringermeer laat goed zien dat de groene intenties van Vattenfall niet (altijd) terecht komen bij de gewone huishouden. Dat maakt het een stuk lastiger om zo’n bedrijf te vertrouwen. De transparantie en het groene hart van Vandebron ligt veel dichter bij mijn principes en won het van “de impact van de grootsten”. Toen ik na al mijn onderzoek en gesprekken mijn afwegingen voorlegde aan mijn vrouw vroeg ze “welke is goedkoper?”. Ik vertelde dat Vandebron iets goedkoper was. “Oké, dan kiezen we die” zei ze. En zo geschiedde.

Groene energie bij Vandebron

Per 1 november stappen we dus over op Vandebron! Onze groene energie zal worden opgewekt door de zonnepanelen van Familie Koomans. Ze hebben 898 zonnepanelen op het dak van de stal liggen, genoeg voor 70 extra huishoudens. Hoe zoiets werkt, lees je onder andere hier. Ons gasverbruik zal gecompenseerd worden via het project Original Beans, dat ontbossing in Ecuador tegengaat en de lokale bevolking opleidt om het bos te beschermen en beheren.

De jaarafrekening omlaag en compenseren

Uiteindelijk is de meest groene keuze die je kunt maken als het gaat om je energieverbruik: minderen. Hoe minder gas en elektra je verbruikt, hoe minder CO2 uitstoot je veroorzaakt. Daarom deel ik een paar van mijn ‘echt groene energie tips’ hieronder, die niet alleen zullen bijdragen aan minder energieverbruik en een lagere energierekening, maar ook aan een gezondere woning.

  • Investeer in isoleren: het betaalt zich heel snel terug. Ons gasverbruik nam drastisch af toen we betere ramen en ventilatieroosters, betere en extra radiatoren en een extra mechanisch ventilatiepunt lieten installeren. Ook hebben we onze mechanische ventilatie laten reinigen en kwetsbare plekken (zoals de deur naar de bijkeuken en het luik naar de kruipruimte) laten isoleren. En dat zijn allemaal nog maar relatief kleine aanpassingen. Hier kun je meer lezen over het isoleren van je muren, vloeren en dak en de (financiële) gevolgen. Als je huurt: ga het gesprek aan met je verhuurder!
  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren, hierdoor hoef je de radiator minder hoog te zetten.
  • Zet de verwarming 1 graad later, trek een dikke trui en sloffen aan en houd deuren gesloten. Zet indien nodig vochtvreters neer in ruimtes waar het vochtiger is en/of waar de was te drogen hangt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie op correcte wijze: met ouderwetse ventilatieraampjes boven je raam ontsnapt er veel warmte. Met nieuwe ventilatieroosters kun je 24 uur per dag ventileren, zonder teveel verlies van warmte. Zorg verder dat je 1 a 2 keer per dag ruimtes lucht: max. 15 minuten even goed laten doorwaaien.
  • Doe apparaten echt uit ‘s avonds of als je weggaat, in plaats van in de sluimerstand.
  • Gebruik je apparaten zo ecologisch verantwoord mogelijk (in De groene mama geef ik hier per huishoudelijk apparaat concrete en praktische tips voor). Vervang apparaten met een laag energielabel voor apparaten met energielabel A++(+).

Lees ook: waarom je deze week je vriezer moet ontdooien


  • Overweeg om de droger de deur uit te doen. Wij maakten deze stap bijna 1,5 jaar geleden en we hebben er nog geen dag spijt van gehad.
  • Maak gebruik van je slimme meter: lees je maandelijkse verbruikskosten goed door: dit gaat je motiveren om je energieverbruik om laag te brengen.
  • Vorig jaar hebben we onze jaarafrekening gecompenseerd via Treesforall. Ons volledige gas- en energieverbruik hebben we gecompenseerd met een bedrag van €57,91. Dit zullen we de komende jaren blijven doen. Dit jaar zal het bedrag dat we moeten compenseren lager zijn, omdat we drastisch minder energie zijn gaan verbruiken. Ik ben heel benieuwd naar onze jaarafrekening!

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om groene stappen te zetten en dat mijn grondige vooronderzoek jou tijd zal besparen als je ook voor de keuze van een energieleverancier staat. Wil je meer weten over Vandebron of overstappen naar deze energieleverancier? Klik dan hier.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.