Een terugblik op mijn milieudoelen van 2020: wat is gelukt en wat niet?

2020 komt tot een einde. Wat een jaar. Een jaar waarin de wereld ontwaakte. In deze blog blik ik terug op het afgelopen jaar vanuit het perspectief van de coronacrisis en de klimaatcrisis. Ik kijk terug op de milieudoelen die ik in januari van dit jaar stelde voor mezelf. Wat is er gelukt en wat niet?

De wereld ontwaakte in 2020

2020 was het jaar waarin de wereld ontwaakte. Waarin we ons massaal bewust werden van de kwetsbaarheid van onze gezondheid, samenleving en het onderwijs voor onze kinderen, door de pandemie. Maar ons ook bewust werden van het racisme dat diep in de mens leeft, door de dood van George Floyd en de daarop volgende protesten. Een jaar waarin de extreme verdeeldheid tussen mensen tot een kookpunt kwam tijdens de Amerikaanse verkiezingen. En waarin we ons collectief realiseerden dat het enige dat we voor Kerst wilden, was samen zijn met de mensen van wie we houden. De wereld werk wakker.

Als je net als ik kinderen hebt, weet je hoe bruut het proces van ontwaken kan zijn. Je wordt iedere ochtend veel te vroeg en mogelijk ook nog met een been of elleboog in je gezicht wakker gemaakt. In eerste instantie reageer je misschien met tegenzin of zelf boosheid. Maar als je eenmaal wakker bent – hebt gedoucht, koffie hebt gedronken, het gordijn open hebt geschoven en de buitenwereld in het licht hebt bewonderd – zie je hoe mooi de wereld is als je bent ontwaakt.

Ik hoop dat 2021 zo zal zijn. Als een warme douche en een hete kop koffie, na het brute ontwaken van 2020. Dat we in het nieuwe jaar onze gordijnen openschuiven en denken “de wereld is mooi”. Dat we vooral dankbaarheid kunnen voelen voor wat er is.

Een diepe krater van verlies

Ik realiseer mij dat dit voor veel mensen niet mogelijk zal zijn. De pandemie heeft heel veel geliefden weggerukt uit het leven en een diepe krater van verlies achtergelaten in veel gezinnen. Voor alle mensen die de gordijnen liever nog even dicht houden in het nieuwe jaar; mijn hart gaat naar jullie uit.

Ontwaken voor de klimaatcrisis

Hoewel covid-19 absoluut geen zege was voor klimaatverandering, zijn ook op het gebied van klimaatverandering steeds meer mensen wakker geworden aan de ernst van de situatie in 2020: hoe accuut de klimaatcrisis is, hoe groot de gevolgen van klimaatverandering zijn en hoe belangrijk het is dat we vandaag nog verregaande keuzes maken die ervoor zullen zorgen dat we onder de 1,5 graad opwarming van de aarde blijven.

seizoensgroenten milieudoelen

Klimaatbewustzijn hangt nauw samen met de dankbaarheid die ik eerder noemde. Zoals we in december 2019 collectief voor lief namen dat onze kinderen naar school konden, we geen mondkapjes hoefden te dragen, met onze familie Kerst konden vieren, naar concerten, musea en winkels konden gaan en ons niet hoefden af te vragen of we zieke of bejaarde familieleden wel zouden mogen bezoeken, zo nemen we nu voor lief dat we als we naar buiten stappen frisse lucht kunnen inademen. Dat we geen overstromingen hebben. Dat we onze huizen niet hoeven te verlaten door oncontroleerbare bosbranden. En nog veel meer andere vanzelfsprekendheden, die absoluut niet meer vanzelfsprekend zullen zijn als we door blijven gaan met het uitstoten van CO2 op het huidige niveau. Ik hoop dat dit besef steeds dieper zal indalen in de ontwaakte mens.

Mijn milieudoelen van 2020

Ik geloof sterk in de impact van het individu. Het focussen op wat ik (jij) kan doen tegen klimaatverandering. Gewoon thuis of onderweg of in je werk. Ik ben een klimaatactivist domesticus. Dus welke milieudoelen heb ik eigenlijk bereikt het afgelopen jaar?

De milieudoelen die ik stelde in januari 2020 en heb ik ze bereikt?
Ik wil binnen het seizoen gaan eten. Daarbij wil ik mij verdiepen in biologisch eten, [on]bespoten groentes en wat nou precies de meest milieuvriendelijke keuzes zijn.
Ja! Dit is gelukt! We krijgen iedere week een groente en fruit pakket van biologische boeren uit de regio: bio, binnen het seizoen en zoveel mogelijk lokaal. Ook onze aardappelen en brood komt mee met deze bestelling.
Een ander groot deel van onze boodschappen bestellen we tweewekelijks via Pieter Pot: helemaal verpakkingsvrij!!!
Ik wil uitzoeken of we zonnepanelen kunnen laten plaatsen op ons dak
Dit was en is een traag proces. Ik heb het aangekaart bij de woningbouwvereniging waar we in de vrije sector huren. Na vaak mailen en bellen kwam het op de agenda. Ik zal jullie niet lastig vallen met de details, maar in januari komen we hopelijk weer een stap verder! Wordt vervolgd dus!
Ik wil de CO2-uitstoot van de uitjes die we doen, compenseren viaΒ Trees for All, bijvoorbeeld als we op familiebezoek of een concert gaan.
Ja! Dit is gelukt. Het is ook zo iets simpels en snels. Ik hield gewoon bij welke ritjes we maakten als we een auto huurden of leenden. Aan het einde van de maand of het kwartaal compenseerde ik dit via Trees for All. Ook onze jaarafrekening van ons energieverbruik heb ik weer gecompenseerd.
Ik wil zoveel mogelijk werk gerelateerde en privΓ© pakketjes laten bezorgen op een pakketpunt in plaats van thuis. Ook wil ik bij ieder bedrijf waar ik bestel vragen of ze de CO2 compenseren en daar mijn bestellingen op aanpassen.
Nee. Dit is niet gelukt. Of beter gezegd: ik heb het gewoon niet gedaan. Het enige excuus dat ik kan opgeven als ik eerlijk ben is gemakzucht…Ik neem dit doel dus mee naar 2021. (Die blog volgt)
We willen overstappen naar een groenere bank. Dit vind ik een hele lastige, omdat de Rabobank zo gemakkelijk is, zeker ook omdat ik een eigen bedrijf heb, maar mijn vrouw is helemaal voor en dat vind ik leuk, dus ik ga het uitzoeken.
Nee. Dit is helaas ook niet gelukt. We zijn dit jaar wel overgestapt op een veel groenere energieleverancier. En daarna stapten we over op een andere internetleverancier (had totaal niks met groen leven te maken, maar koste wel veel tijd) en toen had ik geen fut meer over om ook nog over te stappen van bank. Ik ga er in 2021 dus zeker werk van maken!
Als we nieuwe meubels, speelgoed of kleding aanschaffen wil ik eerst kijken of het tweedehands kan. Ik wil dus meer tweedehands bronnen ontdekken in 2020.
Ja! Ik heb in 2020 het tweedehands shoppen HELEMAAL ontdekt. Ik ben FAN. Fan van Marktplaats maar vooral fan van de kringloopwinkel. Als we iets nodig hebben zet ik eerst marktplaats zoekopdrachten aan en struin ik kringloopwinkels af met de meiden. Pas of alleen als het niet tweedehands verkrijgbaar is, koop ik het alsnog nieuw. Neemt niet weg dat we ook wat nieuwe dingen hebben gekocht of gekregen (PR producten) afgelopen jaar. Dus we hebben echt nog wel wat stappen te zetten.
Ik wil de energierekening nog meer omlaag! Onder andere door beter te letten op lampen en apparaten, maar ook door de verwarming niet te hoog te zetten, 5 minuten te blijven douchen en andere energieΒ hacksΒ te volgen.
Ja! Dit is gelukt! Vorig jaar “moesten” we nog 58 euro betalen om onze CO2 uitstoot van gas en elektra te compenseren, dit jaar was het 44 euro! We hebben namelijk een stuk minder gas en stroom verbruikt afgelopen jaar: 454 m3 minder gas en 420 kWh minder stroom.
Ik wil meer lezen over het milieu en klimaatverandering. Meestal motiveert mij dit niet, omdat het zo deprimerend is om te lezen hoe de aarde er echt voor staat, maar in het kader vanΒ De Groene MamaΒ is het belangrijk dat ik goed op de hoogte blijf.
Dit is gelukt, ik heb een aantal waardevolle boeken en veel artikelen over klimaatverandering gelezen het afgelopen jaar en natuurlijk is De groene mama uitgekomen in oktober! Ik hoop dat het boek veel mensen zal inspireren om groener te gaan leven: om je eigen groene pad vorm te geven en stappen te blijven zetten op weg naar een klimaatneutraal leven.

Milieudoelen volhouden

Nu ik weer even helder heb welke milieudoelen we hebben bereikt het afgelopen jaar, ga ik vooruitkijken: wat wil ik bereiken op het gebied van klimaatneutraal leven in 2021. Die blog komt volgende week online.

milieudoelen

Zoals ik in mijn blog met milieudoelen van afgelopen jaar al schreef is groen leven voor een groot deel ook volhouden. Niet alleen maar steeds nieuwe doelen stellen, maar iedere dag weer opnieuw te kiezen voor eerder gekozen de groenere optie. Voor ons is dat bijvoorbeeld het zelf maken van ecologisch (af) was en schoonmaakmiddelen, het kopen van houten speelgoed in plaats van plastic, onze keuken en badkamer plastic vrij houden, plantaardig eten, kiezen voor natuurlijke cosmetica, wasbare luiers (Alela is nu dag en nacht zindelijk voor de planeet), wasbaar maandverband, de menstruatiecup, de safety razor, duurzame kledingmerken, ecologische verf in huis, milieuvriendelijk beddengoed en een leven zonder droger en zonder auto.

Ik deel deze opsomming om je inspiratie te geven voor jouw milieudoelen (mocht je die gaan opstellen), maar ook om je te inspireren om zelf even stil te staan bij wat jullie eigenlijk al iedere dag doen om een gezondere planeet achter te laten voor onze (klein)kinderen. Want als je het even op een rijtje zet, zul je ontdekken dat je al veel groen doet!

Op naar een groen en gezond 2021!

Columns by Kari

2 thoughts on “Een terugblik op mijn milieudoelen van 2020: wat is gelukt en wat niet?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.