Een scherm-vrije corona tijd: thuisonderwijs voor je kinderen

De meeste scholen bieden lessen digitaal aan. Als je kind wat ouder is, zullen jullie een passend lesprogramma moeten volgen. Maar is je kindje nog wat jonger en moeten jullie door het corona virus zelf voor thuisonderwijs zorgen, dan kun je in deze blog inspiratie opdoen voor een educatieve, zinvolle, afwisselende en leuke dagbesteding. Voor oudere kinderen vind je in deze blog vooral tips voor het creΓ«ren van een gestructureerd dagprogramma, zodat schermtijd tot een minimum kan worden beperkt.

Thuisonderwijs aansluiten bij de normale gang van zaken

Als je een dagprogramma voor je kind gaat maken, sluit het thuisonderwijs dan zoveel mogelijk aan bij de praktijk van de schooldagen. Hoe ziet een normale school- of opvangdag van je kind eruit? Hoe beginnen ze, wat gebeurt er daarna, welke structuur is er, welke routines en rituelen vinden er dagelijks plaats? Zorg dat je zoveel mogelijk van die routines incorporeert in het thuisonderwijs. Dat maakt het voor je kind herkenbaar en voor jou gemakkelijker, omdat de overgang voor je kind minder groot is.


Zorg ook altijd voor een “ademend” dagprogramma, waarin actieve activiteiten en rust activiteiten elkaar voortdurend afwisselen, zodat er een harmonieus ritme ontstaat. Kinderen krijgen zo de ruimte om hun energie kwijt te raken en weer tot rust te komen. In deze blog kun je lezen hoe je dit doet en waarom het zo ontzettend belangrijk is.


Schooldag van Isaya

Bijvoorbeeld, Isaya’s schooldagen zien er ongeveer als volgt uit (ze is 4 jaar en heeft les van 8:30 tot 13:00 uur)

  • In de kring zingen, bewegen, motorische spelletjes, ruimte om iets te vertellen
  • Activiteit aan tafel, bijvoorbeeld schilderen, tekenen, kleien, brood bakken, knutselen, bouwen of naaien
  • Vrij spelen binnen
  • Opruimen
  • Fruit en thee (tussendoortje)
  • Buiten spelen
  • Boterham eten (lunch)
  • In de kring
  • Afscheid of middagprogramma

Thuisonderwijs voor meerdere kinderen van verschillende leeftijden

Als ik een leuk en uitdagend dagprogramma voor Isaya maak, houd ik daarbij rekening met de structuur van haar schooldag. Maar ik moet ook rekening houden met Alela’s ritme en behoeften. Er zullen vast meer ouders zijn met meerdere kinderen en het kan even puzzelen zijn om alles goed op elkaar af te stemmen. Het doel is om iedereen zoveel mogelijk in hetzelfde programma te krijgen. Dat betekent niet dat iedereen om 9 uur zit te kleien. Maar wel dat iedereen om 9 uur een werkje aan tafel doet. Voor je oudste kind is dat misschien een rekenwerkje, voor de jongste is het schilderen en een derde kindje kneed het brood. In de blog vind je 50 leuke en educatieve activiteiten.

thuisonderwijs

Een voorbeeld dagprogramma, voor thuisonderwijs voor Isaya (4) en Alela (1)

6:00/6:30 wakker worden, wassen, aankleden, slaapkamers opruimen
7:00 ontbijten
7:30 opruimen en vrijspelen
8:00 huishoudelijke taken (samen)

9:00 begin van de thuisschooldag: een kring maken, dansen, liedjes zingen, motorische spelletjes doen, iets vertellen aan elkaar
9:15 een werkje aan tafel doen: iedere dag van de week iets anders, zoveel mogelijk in overeenstemming met wat er op school gebeurt – bijvoorbeeld nat in nat schilderen, tekenen met pastel krijt, zelf klei maken, taart/brood/koekjes bakken, natuurlijke cosmetica of schoonmaakmiddelen maken.
9:45 afronden en opruimen
10:00 fruit en thee
10:15 naar buiten om te spelen (in deze blog vind je 30 leuke en leerzame activiteiten voor buiten).
11:00 Alela gaat slapen, quality time voor Isaya: werken aan een ingewikkeld naaiwerkje, memory spelen, moeilijke bouwwerken maken met de Grimms onderdelen, letters oefenen.
12:30 lunchen aan tafel
13:00 einde van de schooldag: kring maken en liedjes zingen

13:15 vrij spelen op zolder in de speelkamer
14:15 opruimen
14:30 naar buiten om te spelen
15:30/16:00 naar binnen: tussendoortje en drinken aan tafel
16:00/16:15 zelfstandig werkje aan tafel of vrij spelen (voor mij tijd voor huishoudelijke taken)
17:00 koken (meehelpen, tekenen of een luisterboek luisteren op Spotify)
17:30 avondeten
18:00 naar boven, tanden poetsen, wassen, pyjama aan, boekjes voorlezen
18:30/ 19:00 slapen


scholen dicht corona virus

Als jullie niet naar buiten mogen, zorg dan voor bewegingsoefeningen binnen of in de tuin, zodat er zoveel mogelijk kriebels en krabbels de lijfjes kunnen verlaten tijdens het dansen, gymmen, yoga’en en apenkooien. Ik weet dat er heel veel scholen met apps, digitale borden, filmpjes en websites werken, maar mijn kroost gaat naar de Vrije School, dus je zult in deze blog geen tips vinden voor schermpjes. Ik denk persoonlijk dat kinderen het meeste leren van doen, meebewegen, nabootsen, luisteren, oefenen, ruiken, voelen, proeven – en alles in interactie met echte mensen. In dit geval: jij.


Tips voor thuisonderwijs

klaslokaaltje thuisonderwijs
  • Schrijf je dagprogramma de avond van te voren uit, zoek eventueel creatieve en educatieve inspiratie via Pinterest.
  • Probeer de zorgen die je hebt rondom het corona virus te parkeren voor de schooldag. Kinderen pikken de stress en spanningen snel op. Beantwoord uiteraard wel de vragen die je kind heeft en laat weten dat je altijd een luisterend oor bent als er zorgen zijn.
  • Zorg dat het voor je kinderen duidelijk is wanneer het thuisonderwijs begint en wanneer het is afgelopen, zo weten ze waar ze aan toe zijn en zullen ze gemakkelijker meegaan in het programma (want het is school en dat is duidelijk)
  • Zorg ervoor dat de regels duidelijk zijn en in overeenstemming met de regels van school
  • Zorg voor opgeruimde “lesruimte”. Hier zie je het klaslokaaltje van Isaya en Alela, ter inspiratie.
  • Laat ruimte voor uitloop en spontane ideeΓ«n, maar houd je verder aan de planning om overprikkeling, irritatie en vermoeidheid te voorkomen
  • Zorg voor een goede afwisseling van uitadem activiteiten en inadem activiteiten
  • Als jullie het huishouden moeten doen, kun je deze taken gemakkelijk incorporeren in de schooldag, omdat er waardevolle lessen verbonden zijn aan deze bezigheden!
  • Laat voldoende ruimte voor dansen, zingen, grapjes en plezier: school is super leuk!
  • Wees geduldig met je kinderen maar ook zeker met jezelf: dit is een nieuwe situatie en een periode van wennen en je weg vinden in de nieuwe routines kan even nemen. Als het een dag allemaal in het honderd liep, haal dan diep adem en start de volgende dag opnieuw.

Veel plezier!

Columns by Kari

14 thoughts on “Een scherm-vrije corona tijd: thuisonderwijs voor je kinderen

  1. Beste Kari,

    Wat mega leuk om te lezen! Via onze kleuterjuffeninstagram ontdekte ik jouw pagina en ook je blog. Ik wordt hier zo vrolijk van <3 Jullie speelkamer ziet er echt uit als een paradijs! Nu ik de kinderen niet meer in de klas kan zien, wordt ik heel blij van alle lieve foto's van jullie gezinnetje. Veel plezier met thuis leren en spelen.

    Veel liefs,
    Juffie Anouk

    1. Aaa wat leuk om te horen. Isaya heeft net enorm genoten van je leuke filmpje over de wormpjes. Dat vond ze heel leuk om te zien. Veel succes, gezondheid en sterkte in deze gekke tijd.
      Liefs
      Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.