Een feestelijke Koningsdag tijdens de coronacrisis

Maandag is het Koningsdag. En hoewel ik die dag prima aan de meisjes voorbij kan laten gaan zonder dat ze het zouden opmerken, weten jullie inmiddels vast ook wel dat ik het heel leuk vind om alle feestmomenten door het jaar heen met de meisjes te vieren. En Isaya vindt Koningen, Koninginnen en prinsessen natuurlijk super leuk en interessant. Maar Koningsdag vieren tijdens de coronacrisis, hoe doe je dat? In deze blog vertel ik wat wij gaan doen op Koningsdag 2020, zodat het een feestelijke dag wordt maar wel helemaal corona proof.

6:00 Ja, mijn kroost wordt altijd lekker vroeg wakker. In plaats van de gewone kleding, gaan we op Koningsdag eerst naar de speelkamer, zodat de meisjes prinsessenjurken kunnen aantrekken. Zo begint de dag gelijk feestelijk!

7:00 Ontbijt

8:30 Het is vakantie, maar toen ik dat tegen Isaya zei keek ze heel bedroefd en vroeg ze of school niet gewoon door mocht gaan. Ja natuurlijk, waarom niet. Maandag dus gewoon nog even thuisschool. We beginnen deze Koningsdag daarom als een gewone thuisschooldag: in de kring, met liedjes, dansjes en yoga. Een van de liedjes zal echter het Wilhelmus zijn! En natuurlijk komen er ook een paar verjaardagsliedjes voorbij.

Koningsdag corona proof
Isaya en Alela tijdens Koningsdag 2019. Ook de featured image is van vorig jaar.

9:00 De ochtendactiviteit aan tafel wordt een mooie kroon maken. Ik teken die van Isaya vΓ³Γ³r en dan kan zij β€˜m uitknippen. Voor Alela knip ik β€˜m natuurlijk uit. Daarna mogen ze de kroon versieren. Met verf, krijtjes, glitters, crΓͺpepapier – het worden vast hele feestelijke kronen.

9:45 Tijd voor Koningsdag baksels! Ik heb nog geen veganistisch tompoucen gevonden, dus we gaan zelf kroonvormige vegan koekjes met oranje glazuur bakken.

10:10 NOS zendt een throwback uit van de beste momenten van de afgelopen 6 Koningsdagen. Ik had gehoopt dat het Koningshuis nog iets zou uitzenden vanuit huis – een speech, een TikTok, een whatever, iets. En wie weet gebeurt dat ook wel, maar voor nu doen we het met de programmering van de NOS. Tot 11:50 duurt het programma. Dat houden de meisjes natuurlijk nooit vol zo lang, maar zomaar TV kijken draagt vast eventjes bij aan het feestelijke β€œdit is een bijzondere dag” gevoel. Tijdens en na het televisieprogramma bakken de koekjes in de oven en snabbelen we er lekker van. De meisjes mogen daarna in hun prinsessenjurken naar buiten voor een optocht van twee door de buurt. En daarna gaat Alela slapen.

12:00 Lunchen, kaartspelletjes spelen, tekenen en puzzels maken met Isaya (quality time & rust als het kleine zusje slaapt)

Koningsdag woningstag
Isaya tijdens Koningsdag in 2017! Ze was hier ongeveer net zo oud als Alela nu is!

13:00 Start van de Oudhollandse Spelletjes!

Binnen:
  • Sjoelen
  • Koekhappen
  • Grabbelton (van tevoren voorbereiden)
  • Ezeltje prik (van tevoren voorbereiden)
  • Zaklopen (we zijn nog op zoek naar een zak..)
In de tuin:
  • Snoep duiken in een teil
  • Eierlopen (met een vegan chocolade ei)
  • Spijkerpoepen
  • Blik werpen (als het lukt – we zijn nog naarstig op zoek naar blikken)
  • Hoelahoepen
  • Kegel werpen (als we kegels kunnen vinden)
  • Vlooienmarkt in de tuin: vanaf een kleedje mogen de meisjes ons spulletjes “verkopen”
Buiten:
  • Op klossen lopen
  • Touwtjespringen
  • Hinkelbaan maken
  • Flessen werpen (zie uitleg voor dit spel hier)
Koningsdag
Isaya tijdens Koningsdag, in 2017!

16:00 WATER!

Natuurlijk sluiten we Koningsdag af met het thema water. De activiteit laat ik afhangen van het weer. Als het erg warm is, wordt het een badje in de tuin – het water gooien we daarna natuurlijk bij de plantjes! Als het geen badjesweer is gaan we naar de waterpomp in de buurt om dammen te bouwen, eventueel met de regenbroeken en laarzen aan. Als iedereen echter moe is, maken we gewoon twee teiltjes in de badkamer zodat de meisjes lekker kunnen spelen met het water. Tijdens het koken mag Isaya ijsjes maken met water en limonade. We zingen het Wilhelmus nog een keer.

Als je kinderen ouder zijn kun je natuurlijk veel dieper (pun not intended) ingaan op water en het belang ervan voor de leefbaarheid van onze aarde. voor inspiratie kun je een kijkje nemen op watereducatie.nl. Ik heb er nu voor gekozen om Oudhollandse spelletjes tot hoofdthema te maken. Maar ik denk dat we ergens in de komende weken nog wel een aantal van deze toffe proefjes rondom water gaan doen!

17:30 Het avondeten wordt een feestelijk maaltje natuurlijk: zelfgemaakte frietjes!

18:30 De voorleesverhaaltjes gaan uiteraard over prinsesjes. Prinses Lillifee staat hier op het menu, maar als je kinderen oud genoeg zijn voor De Kleine Prins raad ik je dat aan!

Fijne Koningsdag!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.