Zero waste plastic vrije frietjes bakken thuis

Frietjes!! Zowel Isaya als ik zijn dol op frietjes. En Alela begint ook een aardig frietmonster te worden. Heerlijk. Frietjes komen natuurlijk altijd in een plastic zak als je ze thuis maakt. Maar dat hoeft niet! Je kunt ook plastic vrij frietjes bakken. Zo zero waste mogelijk: dus met zo min mogelijk afval en wat je wel weggooit is composteerbaar of recyclebaar. In deze blog laat ik precies zien hoe en geef ik tips voor de allerlekkerste plastic vrije frietjes!

Plastic vrije frietjes

Of plastic vrije patat. In mijn hoofd zijn frietjes dun en patatten dik. In deze blog hebben we dunne French Fries gemaakt, geen dikke Belgische patatjes. Maar het kan wel, want onze frietsnijder heeft twee standen. Die plastic vrije frietsnijder zorgt ervoor dat je aardappelen een mooie frietvorm krijgen, maar eerst heb je natuurlijk aardappels nodig. En die zijn meestal in plastic verpakt. Dus daar beginnen deze plastic vrije frietjes mee: waar en hoe haal je je aardappelen?

plastic vrije aardappelen
Onze groente en fruitzakken komen van Dille & Kamille. Ze hebben verschillende kleuren en maten.

Sommige supermarkten verkopen losse aardappelen, dus dan kun je ze gewoon daar halen, met je herbruikbare groentezak. Het moeten iets kruimige aardappelen zijn, dus vraag dat – als je net als ik geen boerenverstand van aardappels hebt – even na bij je supermarkt. Ik haal onze aardappelen op de markt, met een herbruikbare zak en dan vraag ik aan de groenteboer welke geschikt zijn voor friet. Voor de oerhollandse aardappeleters: Bintjes, Agria, Desiree, Premiere en Sante aardappels maken goede frieten.

plastic vrije frietjes

Wij hebben de aardappels geschild met een dunschiller van RSV en de schillen in de groenbak gedaan. Als je helemaal zero waste wilt gaan kun je er uiteraard ook voor kiezen om de schil te laten zitten. Scrub je aardappel in dat geval van te voren en snijd groene plekjes en uitlopers weg. Onze frietsnijder is, net als de andere producten in deze blog, van Dille & Kamille. Hij is van RVS en wordt verpakt in karton: dat kan bij het oud papier of gebruikt worden als knutselmateriaal. Er zitten twee roosters in: één voor dunne frietjes en één voor dikke patatten. Ik geloof dat het extra roostertje in een klein plastic zakje zit verpakt. De frietsnijder kan niet in de vaatwasser: maak hem schoon in een warm sopje, ook voor het eerste gebruik.

frietsnijder

Zet de oven aan op 180 graden, voordat je gaat snijden, zodat hij kan voorverwarmen. De frietsnijder werkt het beste met kleine aardappels. Dus als er grote aardappels tussen zitten, snijd die dan door midden. Doe een aardappel in de frietsnijder, druk het handvat stevig naar beneden en duw zo de frietjes eruit. Ze zullen er niet allemaal uitkomen. De rest duw je weg met de volgende aardappel. Als je aardappel te hard of te groot is kan het roostertje losraken, maar dan zet je hem gewoon weer vast of, als hij eruit schiet, geef je er even een zacht tikje op met een hamer, zodat hij weer op zijn plek zit.

plastic vrije frietjes

Ik heb eerst geprobeerd de frietjes in een schaal te bakken, maar dat gaat zo ontzettend traag. Beter is om ze op een bakplaat te leggen, gespreid, zodat ze lekker de ruimte krijgen om te bakken. Wij hebben in olijfolie gebakken, omdat je dat plastic vrij kunt halen met je eigen fles, bijvoorbeeld bij Oil & Vinegar. Ik kan me voorstellen dat zonnebloemolie ook lekker is – en dan zou je ze ook kunnen frituren in een pan -, maar ik heb nog geen plek gevonden waar je dat zero waste kunt halen. Ik heb de frietjes uiteindelijk een uur in de oven gehad, omdat ik ze eerst in de schaal deed. Maar als je ze gelijk op een met olie besprenkelde bakplaat doet, zijn ze denk ik in 30 tot 45 minuten gaar. Roer ieder kwartier even om, dan kun je het goed in de gaten houden.

zero waste patat

Wij eten onze frietjes met ketchup en veganistische mayonaise. Bij de Albert Heijn heb je onder andere vegan mayo van Jean Baton [van Jan Stok ;)], Remia en Hellman’s – allemaal lekker. De mayo komt in een pot, dus die kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om chipzaadjes in te bewaren of als waterpot voor schildersessies met je kroost. Ik heb nog geen zero waste ketchup alternatief gevonden. Tot slot, je keuken of woning kan flink naar de snackbar ruiken als je friet hebt gebakken. Hier vind je tips om de geur van vet te verwijderen uit je huis!

plastic vrije frietjes
Ook onze theedoeken zijn van Dille & Kamille en gemaakt van biologisch katoen.

Eet smakelijk!

Columns by Kari

Ad [gifted products]

4 thoughts on “Zero waste plastic vrije frietjes bakken thuis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.