Spotify afspeellijsten voor thuisonderwijs (2-6 jaar)

Voor ons thuisonderwijs gebruik ik een aantal Spotify afspeellijsten. Ik heb deze lijsten en de nummers zoveel mogelijk afgestemd op de liedjes en rituelen van het Vrije School onderwijs van Isaya. Een afspeellijst voor de ochtendkring, een afspeellijst met liedjes voor de lente, een lijst met liedjes voor eetmomenten, eentje voor naar buiten gaan en een afspeellijst voor de eindkring. In deze blog heb ik alle afspeellijsten gelinkt, zodat je lekker mee kunt zingen, dansen en spelen met je kinderen tijdens de Covid-19 quarantaine.

Thuisonderwijs tijdens het coronavirus

In deze blog kun je lezen hoe wij het thuisonderwijs inrichten in deze vreemde en beangstigende tijd. Ik sluit zoveel mogelijk aan bij Isaya’s schooldagen en de rituelen en routines van school, zodat de ontwrichting niet te groot is. Ik pas het thuisonderwijs in, in onze gewone dagen, waarin er veel aandacht is creativiteit, spel en de voor afwisseling tussen binnen en buiten/ rust en activiteit. In deze blog over het geheim van een harmonieuze dag met je kinderen kun je lezen waarom en hoe we dat doen.

thuisonderwijs

Spotify afspeellijst voor de ochtendkring

We beginnen de schooldag in ons kleine, bescheiden, maar fijne kringetje: Isaya, Alela, ik en een lading knuffels en poppen. Dit is de afspeellijst die ik heb gemaakt voor deze dagopening. We doen iedere dag dezelfde liedjes en spelletjes. Je vindt op deze lijst onder andere liedjes van Het Kleine Rijk, zoals ‘als de zon gaat schijnen’ en ‘dit zijn mijn wangetjes’, maar ook actieve liedjes als ‘schipper mag ik overvaren’, ‘hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘kleine zigeunermeisje’. Bij het liedje ‘alles in de wind’ is Alela ‘Rosa’ en duiken Isaya en ik bovenop haar πŸ˜‰

Spotify afspeellijst voor de Lente

Een belangrijk onderdeel van het Vrije School onderwijs is het meeleven met de seizoenen en het vieren van de jaarfeesten. Daarom natuurlijk ook een afspeellijst vol fijne lenteliedjes. Je vindt hier liedjes over de ontwakende natuur, over dieren, over Pasen en enkele Christelijke liedjes. Een heerlijke lijst om bij te knutselen, voor tijdens het vrij spelen op zolder of als de meisjes even zichzelf vermaken omdat ik aan het koken ben.

Muziek voor eetmomenten en buiten spelen

Op de Vrije School gebeurt bijna alles zingend. Kinderen gaan veel gemakkelijker mee in bepaalde activiteiten en routines als er een liedje bij wordt gezongen. Ze hoeven dan niet alle opeenvolgende handelingen te onthouden: de muziek neemt ze mee. Stel je maar eens een nummer van van een favoriete artiest: je kunt het nummer helemaal meezingen, maar als je het uit je hoofd zou moeten opzeggen, zonder melodie of zang, zou je vastlopen. Voor de eetmomenten heb ik deze afspeellijst gemaakt en voor het naar buiten gaan (en binnen komen) deze afspeellijst.

Afsluitende liedjes voor ons thuisonderwijs

Ik probeer een helder begin en einde te geven aan ons thuisonderwijs, door een eindkring te maken en afsluitende liedjes, dansjes en oefeningen met de meisjes te doen. Gewoon fijne liedjes, om de dag af te sluiten. Daarna brengen we de kabouters (bij ons thuis een hond en een pop) naar bed, net zoals dat op school gebeurt.

Thuisonderwijs en stress

Ik zie zo nu en dan op Instagram voorbij komen dat sommige moeders stress ervaren over het thuisonderwijs. Dat ze druk voelen om taken en opdrachten vanuit school uit te voeren. Dat de combinatie thuiswerken en kinderen thuis pittig is. Ik hoop dat je jezelf en je gezin een beetje de tijd geeft om te wennen aan de nieuwe situatie. Structuur, rituelen en routines kunnen helpen om meer rust te vinden en duidelijkheid te geven aan de dagen. Zoek iets wat bij jullie past. Wat je ook doet, zorg dat muziek onderdeel is van jullie dag, want iedereen beweegt beter met muziek!

Veel succes!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.