Eliminatie Communicatie: Jong zindelijk worden met wasbare luiers

Alela was met een maand of 22 zindelijk, net als Isaya. In deze blog vertel ik hoe we dit hebben aangepakt met behulp van eliminatie communicatie, welke rol wasbare luiers hierin spelen en sluit ik de serie van blogs over wasbare luiers (voorlopig) af door onze laatste bevindingen, tips en wasroutines te delen. De tijd is voorbij gevlogen en naa twee jaar wasbare luiers ben ik nog altijd super enthousiast over dit alternatief voor wegwerpluiers!

Eliminatie Communicatie

Toen ik zwanger was van Isaya las ik veel boeken over Attachment Parenting (in Nederland wordt dit Natuurlijk Ouderschap genoemd – een natuurlijke manier van opvoeden die sterk gericht is op het ontwikkelen van een gezonde hechting, lees hier meer). Naast co sleeping/ bed sharing (samen slapen), babywearing (dragen), (extended) breastfeeding (borstvoeden, indien mogelijk tot ruim na het eerste levensjaar) was elimination communication een van de onderwerpen waar ik over las. Elimination communication of eliminatie communicatie is een manier van omgaan met alle poep en plas van je kroost. In plaats van dat je alles een jaar op drie opvangt met een (wegwerp) luier, let je vanaf dat je baby heel klein is op signalen van je kind rondom poepen en plassen.

Poep & Plas signalen

De meeste moeders weten precies wanneer hun kind moet poepen. Het is heel gemakkelijk om rond dat tijdstip je baby (die kan zitten) op een potje te zetten. Dat deden we bij Alela vanaf dat ze 6 maanden was, want dat scheelde weer een wasbare luier. Als je kindje niet op vaste tijden poept, kun je vaak wel aan je kind zien dat het naar de wc moet. Het gaat wiebelen, wordt onrustig of trekt zich juist terug, krijgt een rood hoofd, noem maar op. Bij eliminatie communicatie observeer je al deze signalen en handel je ernaar door je kindje op een potje te zetten.

eliminatie communicatie

Waarom zou je eliminatie communicatie toepassen?

Minder luiers betekent minder belasting voor het milieu. Als jullie wegwerpluiers gebruiken scheelt het enkele tot 22 kilo afval per maand als je kind minder of geen luiers nodig heeft. Als je wasbare luiers gebruikt, scheelt het in wassen (water, verwarming van het water, wasmiddel, eventueel droger) en in arbeid (je hoeft minder te wassen en minder op te hangen). Daarbij is eliminatie communicatie een manier om je kindje goed te observeren en te volgen in zijn/ haar ontwikkeling. Wat erin gaat (eten, melk, prikkels) is super belangrijk om te observeren en reguleren. Wat eruit gaat is niet minder belangrijk of waardevol – het verdient onze aandacht. En het verdient de aandacht van je kind: je kindje leert goed luiersten naar zijn eigen lichaam, contact maken met het lijf, zijn lichamelijke behoeften volgen, trots zijn op zichzelf, zich iets eigen maken, etc.

Zindelijk voor het tweede levensjaar

Bij Isaya hadden we nog geen wasbare luiers maar deden we dit ook. Ze was met 23 maanden zindelijk overdag. Alela was met 17 maanden al min of meer zindelijk, omdat we EC nog consequenter toepasten ivm de wasbare luiers (scheelt met wassen!), maar toen ze 17 maanden was, kreeg ze achter elkaar het RS virus en daarna waterpokken. Toen zij eind januari volledig was herstelt, werd ik begin februari heel erg ziek en daarna kwam lockdown. Tijdens de lockdown gaf ik thuisonderwijs en om de activiteiten niet steeds te hoeven onderbreken deed ik Alela gewoon luiers om. Na de lockdown hebben we het weer opgepakt en toen was ze binnen no time zindelijk overdag.

Al die omstandigheden die voor “vertraging” zorgden horen erbij (ja helaas lockdowns vanaf nu ook) en kun je gewoon rustig nemen zoals ze komen. Die vertraging is geen verloren tijd. Zodra je het weer oppakt maken ze een flinke sprong.

Dag & Nacht zindelijk

Alela is nu overdag zindelijk, ook tijdens haar middagslaapje. ‘s nachts draagt ze nog een wasbare luier met daaroverheen een wollen overbroek. Isaya zijn we na een paar maanden van zindelijkheid overdag ook ‘s avonds op de wc gaan zetten, voordat we gingen slapen, zodat ze droog kon blijven. Alela is hier nu nog niet aan toe, maar we volgen haar rustig in dit proces. Met één luier per etmaal is onze was al flink geslonken wat super fijn is natuurlijk! Van drie luierwassen per week zitten we nu op een keer per week een luierwasje (als we wat meer luiers hebben) of ik doe een voorwas met een paar luiers en voeg ze daarna bij de handdoeken.

zindelijk
Een zindelijkheidsonderbroekje kan in het begin helpen om plasjes deels op te vangen in huis

Tips voor eliminatie communicatie

Als je eliminatie communicatie wilt toepassen bij je kindje, kunnen de volgende tips je wellicht helpen!

  1. Je hoeft niet persé met 6 maanden te beginnen: je hebt geen belangrijke boot gemist als je met 18 maanden “pas” begint of met twee jaar. Begin zodra je dit leest en denkt, “ja dat past bij ons” of “ja dat wil ik wel proberen”.
  2. Observeer je kindje eerst eens rustig een paar dagen achter elkaar. Schrijf eventueel tijden op wanneer je kindje poept en kijk of er een touw aan vast te knopen valt. Laat je kind een dag zonder luier rondlopen en kijk om de hoeveel minuten er een plasje komt. Let ook op het gedrag van je kind voor, tijdens en na het plassen en poepen. Observeer kenmerkend gedrag (bijv wiebelen, terugtrekken, etc).
  3. Het makkelijkst is om te beginnen in de zomerperiode, want als het warm is loopt je kind vaak toch al zonder/ met zo min mogelijk kleren rond. Als het koud is, is het ook geen probleem, je hebt alleen misschien wat meer was. Zindelijkheidsonderbroekjes (trainingsbroekjes) kunnen dan van pas komen.
  4. Begin klein, bijvoorbeeld door alle poepluiers te elimineren maar alle plasjes met een luier op te vangen.
  5. Geef duidelijke woorden aan poep en plas voor je kind en benoem die regelmatig voor, tijdens en na het poepen of plassen zodat je kind die woorden of geluiden gaat associëren met wat het voelt in zijn lijf.
  6. Zinnetjes of mantra’s werken ook heel goed. Als Alela een ongelukje heeft zeggen we bijvoorbeeld “o oo, plasje doe je op de poo”. Of als ze tijdens het spelen niet goed “bereikbaar” is, zeg ik “Lely? Plasje doe je op de..?” en dan zegt zij “po”.
  7. Vraag regelmatig aan je kind of het moet plassen, soms plassen kleine kinderen iedere tien minuten, soms zit er een half uur tussen. Als ze ouder worden kan er langer tussen zitten.
  8. Het kan handig zijn om in het begin een potje mee te nemen als je de deur uit gaat. Bij Isaya heb ik dat een maand gedaan, bij Alela was het maar een paar weken nodig; daarna leerde ze wild plassen.
  9. Leer je kind zo spoedig mogelijk op een gewone wc plassen en poepen, dat scheelt onderweg, want dan kunnen ze overal naar de wc.
  10. Blijf ademhalen. Het is geen wedstrijd; de datum waarop je kind zindelijk wordt staat los van of hij later Cum Laude afstudeert of niet en ook los van het latere levensgeluk. Ieder kind gaat zijn eigen weg, bij EC volg je net als bij alle andere aspecten van attachment parenting de signalen, maar ook de individuele weg van je kind. Als je merkt dat je een beetje te gestresst wordt of boos wordt, laat het dan even los, zet een stapje terug, ga weer even een weekje observeren en pak het dan weer met rust en geduld op!

Veel succes!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.