Wasbare luiers lanoliseren met een blok zeep

Alela draagt ‘s nachts nu ruim een jaar wolbroeken over haar wasbare luiers. Het is een van de beste tips die ik je kan geven voor wasbare luiers: een wollen overbroekje voor ‘s nachts. Dan lekt je kindje nooit door en het is heel zacht en omhullend. Wolbroeken moet je lanoliseren om ze waterdicht te maken. Ik deed dit altijd met lanoline uit een flesje. Maar de afgelopen weken heb ik gelanoliseerd met een blok lanoline zeep, omdat hier veel minder verpakking omheen zit. In deze blog vertel ik hoe je lanoliseert met een blok zeep en of het goed werkt!

De vele voordelen van wolbroeken als overbroekjes

wollen overbroekjes

Lanoliseren is het waterdicht maken van wol, zodat je het bijvoorbeeld kunt gebruiken als overbroekjes voor wasbare luiers. Wij gebruiken voor Alela de biologisch wollen overbroeken van Popolini voor de nacht. Dit is ideaal, omdat ze niet verschoond hoeft te worden ‘s nachts, nooit doorlekt en een zachte broek aanheeft. Ook fijn aan biologische wolbroeken is dat je ze maar zelden hoeft te wassen, omdat wol zelfreinigend is. Hooguit een keer in de twee, drie weken. In het begin moet je ze dan lanoliseren, maar hoe langer je de broeken hebt, hoe minder vaak dat hoeft. Als je kindje de wolbroek een nacht heeft aangehad, hang je deze binnenstebuiten in de badkamer en ‘s avonds is hij weer droog en ruikt hij fris. Je hebt er dus maar een of twee nodig.

Wolbroeken lanoliseren

blok vaste lanoline zeep

In deze blog kun je lezen hoe je wolbroeken lanoliseert met lanoline uit een flesje. Ik was benieuwd of je wolbroeken ook kunt lanoliseren met een blok vaste lanoline zeep. Een blok vaste zeep wordt namelijk alleen maar verpakt in een flinterdun laagje plastic. Dit is natuurlijk veel minder verpakking dan een plastic flesje met lanoline. Ik vroeg op Instagram aan Little Shop Around the Corner [waar de zeep onder andere verkrijgbaar is] of het kon en kreeg positief geluid, dus ik besloot het te gaan uitproberen.

Wolbroeken lanoliseren met vaste zeep: hoe doe je dat?

wolbroeken lanoliseren met vaste zeep
  • Vul een teil met [super] heet water [vang het eerste koude water op voor een handwasje of om de planten water te geven]
  • Leg de blok lanoline zeep in het hete water
  • Laat het ongeveer een kwartier liggen
lanoliseren met vaste zeep
  • De zeep lost op in het water en zorgt voor een wit lanoline badje
  • Haal de zeep eruit: het water voelt zacht en vettig aan
  • Laat het water volledig afkoelen [wol krimpt in heet water]
wolbroeken lanoliseren met vaste zeep
  • Leg de wolbroek [binnenstebuiten] in het lanolinebadje
  • Laat de wolbroek een dag of een nacht weken
  • Haal de broek eruit, spoel hem uit, knijp voorzichtig het meeste water eruit
  • Rol de broek in een handdoek, zodat het meeste vocht uit de wolbroek verdwijnt
  • Laat de wolbroek drogen: minstens 48 uur, nooit op de verwarming en iedere dag even binnenstebuiten halen, zodat beide kanten goed kunnen drogen
wolbroeken lanolinseren met vaste zeep
De prijs: wolkuur uit een fles versus een blok lanoline zeep

Een flesje lanoline van 250 ml kost tussen de 8 en 9 euro. Hier kun je ongeveer 10 lanolinebadjes mee maken. Een blok lanoline zeep van ongeveer 115 gram kost 7 euro. Ik heb deze nog niet opgebruikt, maar na 4 badjes is het blok ongeveer op de helft, dus ik schat in dat je er ongeveer 8 lanolinebadjes mee kunt maken.

Wolbroeken lanoliseren met vaste zeep: het eindoordeel

Ik heb de afgelopen weken 4 wolbroeken gelanoliseerd met een blok vaste lanoline zeep. De broeken die ik op deze manier heb gelanoliseerd bleven waterdicht en zacht. Ik zie tot nu toe dus alleen maar voordelen: minder verpakking en een effectieve manier om te lanoliseren. Het is waarschijnlijk wel ietsje duurder [nog geen 10 cent per wasbeurt]. Ik kan je aanraden om het uit te proberen. Volg de stappen zoals hierboven beschreven en kijk of het voor jullie werkt. Zo niet, kun je teruggaan naar een fles lanoline. In dat geval raad ik je deze wolkuur aan.


Onze favoriete wolbroeken

De grootste aanrader, als het gaat om wolbroeken, zijn de biologisch wollen broeken van Popolini. Ze zijn zacht, werken ontzettend goed en passen om iedere luier. Ze houden je kindje warm ‘s nachts, maar zijn ademend genoeg zodat er geen uitslag of broeierigheid ontstaat. De Lenya Wolwikkel is onze favoriet voor de dag: een fijne, zachte wollen overbroek, die een stuk minder groot is dan de Popolini overbroeken, waardoor hij geschikter is voor overdag. Verder hebben we een overbroekje van Puppi en een overbroekje van Responsible. Hoewel beiden zacht zijn, gebruik ik ze niet vaak. De Puppi past niet goed om de luiers die wij hebben. De Responsible Mother overbroek krijg ik niet goed waterdicht, waardoor hij een beetje vochtig blijft voelen als er plas in de luier zit.


Columns by Kari

Deze blogpost bevat pr producten

2 thoughts on “Wasbare luiers lanoliseren met een blok zeep

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.