Fietstochtjes maken deze lente en zomer met Qibbel

Voordat de coronacrisis uitbrak deed ik alles lopend met de meisjes: naar school, de markt, afspraken en bezoekjes. Een heerlijk staaltje slow living waar we alle drie erg van genoten. Soms wandelden we wel vier uur op een dag! Met Isaya er enthousiast steppend achteraan. Als je wandelt is er veel meer tijd voor gesprekjes, het bewonderen van de ontluikende natuur en het beleven van het moment. Maar door de huidige situatie is de straal waarbinnen we wandelen en de diversiteit aan activiteiten die buiten we ondernemen natuurlijk sterk afgenomen. De meisjes krijgen genoeg beweging – we springtouwen, rolschaatsen, voetballen en spelen – maar ik mis de beweging wel echt! Daarom maken we nu ook af en toe fietstochtjes door en naar rustige plekjes. We kregen de Qibbel Air fietsstoeltjes om te testen en reviewen. Dus als je deze lente en zomer ook graag wilt fietsen met je baby of kind, lees dan gauw verder!

Qibbel Air review

Disclaimer

We voelen een grote verantwoordelijkheid naar de zorg en veel empathie voor getroffenen en kwetsbaren dus we houden ons goed aan de regels tijdens deze coronacrisis. Dat betekent dat we zoveel mogelijk thuis en in de tuin blijven en twee keer per dag in een straal van 100 meter rond ons huis op zoek gaan naar een lege speeltuin. Als we verder weg gaan, met de fiets, doen we dat op rustige momenten, op en naar rustige plekken. We vermaken ons goed, met thuisonderwijs en een structuur met veel afwisseling en creativiteit en we gaan, als het even kan, naar de moestuin. Ik ben een ontzettend dankbaar ei dat dit onze situatie is in deze heftige crisis. Natuurlijk is het soms pittig, maar ik tel mijn zegeningen, iedere dag. Als de meisjes gezond wakker worden, als ze gezond gaan slapen, als mijn vrouw nog geen cliënten of directe collega’s met corona heeft, dat mijn ouders gezond zijn, dat we voldoende eten hebben, dat we een fijn huis hebben met veel speelruimte, dat ik ze thuisonderwijs kan geven, dat we een tuin hebben, dat we veilig zijn… Ik denk vaak aan de mensen die het heel zwaar hebben tijdens deze crisis, die door moeten met een gebroken hart door verlies of een trauma door ziekenhuisopname, die in directe financiële problemen zijn gekomen, die in een onveilige thuissituatie zitten, die in elkaar geslagen worden omdat ze hun werk doen, die ziek worden omdat ze hun werk doen. Het hebben en vasthouden van perspectief is ontzettend belangrijk. Het tellen van je zegeningen helpt daarbij. Maar ook het genieten van de kleine dingen, die ineens heel groot zijn.


Qibbel Air fietsstoeltjes

Een voorzitje en een achterzitje van Qibbel

Een van die kleine dingen is een fietstochtje maken met je kroost. Daarom was ik ontzettend blij met de fietsstoeltjes van Qibbel. We hebben een voorzitje voor Alela (zij wordt deze zomer 2 jaar) en een achterzitje voor Isaya (zij wordt deze zomer 5 jaar). De voorzitjes zijn voor kinderen vanaf 9 maanden tot 3 jaar. Dat is fijn, want we wonen in de stad dus ondanks dat Isaya zelf kan fietsen vind ik het veiliger als ze voor langere afstanden achterop zit. Doordat Alela nog ruim een jaar in het voorzitje kan zitten heb ik achterop ruimte voor Isaya. En omdat Alela een kleine uk is (ze weegt nu 9 kilo) kan ze waarschijnlijk nog wel langer in het voorzitje. Het achterzitje van Qibbel is voor kinderen tot 6 jaar, daarna kunnen ze op een junior zitje. 

Qibbel Air voorzitje en achterzitje

De Qibbel Air fietsstoeltjes 

Gewicht

Het allereerste dat mij opviel aan de Qibbel Air fietsstoeltjes is hoe licht ze zijn. We waren niet thuis bij levering dus mijn buurvrouw nam de dozen aan. Ik voelde me schuldig dat ze van die grote dozen moest aannemen, maar ze waren zo licht als een veertje. Zelfs het fietsstoeltje voor achterop weegt maar 2,5 kilo. 

Materiaal

Het tweede dat gelijk opviel was de mesh stof waarvan de rugleuningen van de Qibbel Air stoeltjes zijn gemaakt. Dat is een licht materiaal, een soort stof met een gaasstructuur die je ook weleens op sportschoenen ziet en bij draagzakken. Het is namelijk super ademend, licht, zacht, snel droog en het wordt niet heet in de zon, wat ik echt top vind! Ook goed om te weten: er zijn verschillende kleuren beschikbaar van de Qibbel Air. Wij kozen voor zwart.

Gebruiksvriendelijkheid

Het volgende dat opviel, was hoe weinig er in de doos zat, behalve de stoeltjes zelf. Eerst dacht ik “o jee, missen er spullen?” Maar al gauw bleek dat het systeem gewoon heel simpel is. Vooral het voorzitje is zo ontworpen dat je het binnen no time op je stuur kunt zetten. Mijn vrouw zette het stoeltje erop en stond een paar minuten later achterdochtig haar werk te bestuderen: “was dat echt alles wat ik moest doen?”. Het antwoord was ja. Heerlijk. Voor iemand die bij iedere Ikea handleiding een lichte paniekaanval moet verwerken zijn dit soort gebruiksvriendelijke producten echt een uitkomst. 

Veiligheid

Dit is natuurlijk wat ik het allerbelangrijkst vind: de veiligheid. Mijn dochters dragen altijd een helm als ze gaan fietsen, steppen, rolschaatsen of achterop de fiets gaan. Je kunt je kinderen voor heel veel dingen niet beschermen in deze wereld en dat is ook helemaal niet wenselijk – ze leren veel van vallen en vooral van weer opstaan. Maar daar waar je geen onnodig risico hoeft te nemen en waar een veilig alternatief binnen handbereik is, sluit ik geen compromissen. Je kind leert niks van hersenbeschadiging oplopen door een val van je fiets. Behalve dat je een helm op had moeten doen. Ik weet dat ik hier wat “radicaler” over denk dan veel Nederlanders en wellicht komt dat omdat ik hier niet ben opgegroeid, maar ik vind veilig op de fiets echt heel belangrijk. Alle fietsstoeltjes in Nederland moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, wat onder andere inhoudt dat de gordel en gordelriemen veilig moeten zijn en dat er voetensteuntjes aanwezig moeten zijn. De fietsstoeltjes van Qibbel voldoen aan alle eisen. Deze kritische moeder had in ieder geval bij de eerste fietstocht gelijk vertrouwen in de fietsstoeltjes.

Prijzen

De Qibbel Air won in 2019 de Baby Innovation Award. Nou moet ik eerlijk zeggen dat dit mij niet zoveel zegt. Als ik de website van deze prijs bestudeer lijkt het vooral gericht op het generen van naamsbekendheid, media-aandacht en “het openen van deuren” voor bedrijven. Dat is natuurlijk super voor de bedrijven, maar minder interessant voor mij als consument. Ik vind de Green Award, voor bedrijven die groen produceren en ondernemen, natuurlijk vele malen interessanter. De stoeltjes van Qibbel worden wel volledig in Nederland (in Krimpen aan de IJsel) geproduceerd. Dat voorkomt natuurlijk veel onnodige CO2-uitstoot!

fietsstoeltje Qibbel Air

Waar koop je Qibbel Air?

En dan nog even over die andere prijzen! De prijzen in de winkel. Want wat kost een Qibbel Air fietsstoeltje en waar zijn ze te koop? Er zijn verschillende fietshandelaren die de Qibbel Air fietsstoeltjes verkopen, dus als jouw vaste fietsenboer nog open is en een Qibbel verkooppunt is, raad ik je aan om die te steunen. Als je liever online wilt bestellen, bijvoorbeeld omdat je niet in de mogelijkheid bent om de fietsenwinkel zonder kinderen te bezoeken, kan dat hier

Dit is het fietsstoeltje van Alela– het zwarte Qibbel Air voorzitje
Dit is het fietsstoeltje van Isaya– het zwarte Qibbel Air achterzitje
Dit is het windscherm van Alela
Dit is de Toybar van Alela – met een toetertje en stuurtje, waardoor ze niet aan mijn bel of aan het display van de elektrische fiets zit)

Qibbel Air Review

Tips voor verstandig fietsen tijdens de coronacrisis

  • Maak de fietstochtjes bij voorkeur doordeweeks – in het weekend zijn meer mensen vrij en onderweg
  • Ga zo vroeg mogelijk van huis – kleine kinderen zijn vroeg wakker, dus spring gewoon gelijk om half 8 op de fiets
  • Kies routes en locaties uit die rustig zijn
  • Breek je plan of tochtje af zodra je ziet dat het drukker wordt
  • Als je bij het stallen van je fiets geen 1,5 meter afstand kunt houden van andere fietsers, kies dan een andere locatie
  • Als je tijdens een rustpauze of picknick geen 1,5 meter afstand kunt houden, kies dan een andere picknick- of speelplek uit
  • Als je tijdens het fietsen geen ruime afstand kunt houden, kies dan een andere route of ga terug naar huis
  • Denk er ook aan om bij het stoplicht 1,5 meter afstand te bewaren
  • Zorg dat je de handjes van je kinderen kunt schoonmaken als jullie na een fietspauze weer op de fiets springen – kinderen stoppen snel hun handjes in de mond als ze rustig zitten te kijken naar de prachtige omgeving
Columns by Kari

AD – paid & gifted

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.