5 geweldige milieuvriendelijke boeken | cadeau tips

Motivatie vinden voor een milieuvriendelijk leven begint bij kennis: als je weet dat er een ernstig probleem is, kun je steeds minder gemakkelijk wegkijken. Kennis ontwaakt. Na het moment van ontwaken heb je echter inspiratie nodig om dag in dag uit de meest groene keuzes te blijven maken. Dat betekent niet dat je iedere dag over klimaatverandering moet lezen – ik denk dat dat zelfs een tegenstemde werking heeft, omdat de gevolgen van klimaatverandering zo ernstig en verschrikkelijk zijn dat het kan verlammen. Maar er zijn wel boeken die je kunt lezen, die wat lichter zijn en je direct inspireren om een milieuvriendelijker bestaan te leven.

123 superslimme dingen

Een heerlijk en heel gemakkelijk leesbaar boek is ‘123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat’. De titel zegt eigenlijk alles al en het is een dikke aanrader: de meest boeiende, fascinerende en ontzagwekkende feiten over klimaat(verandering). Je kunt het gemakkelijk oppakken en weer wegleggen, wat het een ideaal boek maakt voor drukke ouders. Iedere dag een feitje (eventueel met je oudere schoolkind) of in één ruk uitlezen; wat jij wilt. Maar het zal hoe dan ook inspireren om een milieuvriendelijk leven te leiden, je bewondering voor onze planeet cultiveren en je ook sterker maken in gesprekken met klimaatontkenners.

Momenten in de Natuur

De motivatie om klimaatverandering tegen te gaan: bij mij ligt het geworteld in de sterke wens om een leefbare planeet achter te laten voor mijn (klein)kinderen. Mijn andere motivatiebron voor een milieuvriendelijk leven is de aarde zelf: de onmetelijke, niet onder woorden te brengen, allesomvattende schoonheid van onze planeet. De natuur is zo door en door beeldschoon – onze planeet verdient bewondering, verwondering en respect. Een manier om beter naar de natuur te gaan kijken, over haar te leren en de schoonheid te gaan zien, is door het boek ‘Nature Moments’ van Jocelyn de Kwant. Ook heel laagdrempelig en gemakkelijk weg te leggen en weer op te pakken: iedere dag een opdracht doen of een feitje lezen – ook heel mooi om met je kinderen te doen.

Plantaardig eten = milieuvriendelijk leven

Grote en effectieve stappen die je kunt zetten, op weg naar een groener leven, zijn onder andere minder/niet meer vliegen, de auto de deur uit doen en plantaardig gaan eten. Geen vlees, vis, kaas en andere zuivelproducten meer eten betekent duizenden kilo’s minder CO2 uitstoot, minder landverbruik en watermisbruik, een stop op dierenleed en hé, ook leuk: een gezonder lijf. Het boek Vegan Vibes is een prachtig plantaardig handboek waarin je alles vindt wat je moet weten als je plantaardig eet. Het maakt niet uit of je wilt beginnen met vegan eten, sinds kort vegan eet, iedere maandag vegan eet of al twintig jaar: het is een heel inspirerend en goed onderbouwd boek.

Groene Beauty en milieuvriendelijk leven

Ook een belangrijke slag om te slaan, op je groene pad, is groene cosmetica. Natuurlijke cosmetica met natuurlijke ingrediënten, zonder chemische troep, ontwikkeld met respect voor natuur, mens en dier – dat doet niet alleen de aarde maar ook jou goed. Hier kun je veel inspiratie opdoen over natuurlijke cosmetica. Zelf dingen maken motiveert onwijs: net als met zelf mijn eigen schoonmaakmiddelen maken helpt het zelf maken van natuurlijke cosmetica om op het groene cosmetica pad te blijven, te kiezen voor pure ingrediënten en zo zero waste mogelijk te werk te gaan. Het boek Groene Beauty is daar een prachtige handleiding voor.

Hoe gaan we dit uitleggen

Dat zou een vraag moeten zijn die je jezelf nu regelmatig stelt. Hoe ga ik later aan mijn (klein)kinderen uitleggen dat we wisten dat de zeespiegel aan het stijgen was, maar “geen zin” hadden om ernstige overstromingen tegen te gaan? Dat we wisten dat klimaatverandering voor ernstige bosbranden zou zorgen, maar “geen tijd” hadden om er iets aan te doen? Dat we wisten dat hele eco systemen op instorten stonden, plant- en diersoorten aan het verdwijnen waren, ziektes zouden uitbreken en de wereld langzaam maar ontzettend zeker afstevende op onleefbaar – en het “teveel gedoe” vonden om er iets aan te doen? Dat gesprek wil niemand moeten voeren met zijn (klein)kinderen. En dus is het tijd om in actie te komen. Het boek van Jelmer Mommers valt niet in de categorie “lichter leesvoer over het milieu” maar het gaat je wel inspireren en motiveren.


Milieuvriendelijk leven wordt alleen maar leuker

Nog maar een paar maanden en dan is er ook een handboek voor groen ouderschap! In oktober 2020 komt De groene mama uit, bij uitgeverij Gottmer. Bomvol groene tips om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven met je gezin en milieubewust op te voeden. Een boek dat ik heb geschreven voor alle mamas en papas (to be) die in hun alledaagse leven willen strijden voor een leefbare planeet. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik hoop dat het jullie zal helpen en inspireren!

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

One thought on “5 geweldige milieuvriendelijke boeken | cadeau tips

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.