Groot nieuws! Ik kan het eindelijk bekend maken…

Ik kan het bijna niet geloven. Maar vandaag is het helemaal echt geworden. Ik ga een boek schrijven. Vanmorgen heb ik een contract getekend bij uitgeverij Gottmer. De lifestyle afdeling Becht, gaat mijn boek uitgeven. [Waaaaa!]. In deze blog vertel ik hoe dit is gebeurd en natuurlijk, waar het boek over gaat!

Schrijven

Een tijdje terug vond ik een map met spullen van vroeger terug. In een opstel, voor de basisschool op Curacao, had ik geschreven dat ik later schrijfster wilde worden. Ook vond ik oude verhalen terug, geschreven met kinderletters die van de lijntjes van het papier afvielen. Toen ik mijn blog startte, drie jaar geleden, volgde ik deze droom. Iedere dag schrijven. Voor mij is het als ademhalen: het voelt niet alleen heel natuurlijk, het mΓ³et ook. Alles om mij heen is inspiratie en ik moet het ergens kwijt. Daarom tik ik blogjes voor het leven. En nu dus ook een boek…

De weg er naar toe

Afgelopen mei kreeg ik een email in mijn inbox van literair agent Hannah Zirkler, van SchΓΆnbach. SchΓΆnbach is een van de grootste literair agentschappen van Nederland, opgezet door Marianne SchΓΆnbach. Elma van Vliet wordt onder andere vertegenwoordigd door het agentschap! Ik was compleet verast. Want hoewel een boek schrijven natuurlijk hoog op mijn bucket list stond, was ik er op dat moment niet actief voor aan het werken. Ik sprak af met Hannah in een cafΓ© in de stad en we hadden gelijk een klik. Iemand die net zo gepassioneerd is over de dingen die ik belangrijk vind en waar ik dagelijks over schrijf en post: heerlijk! Ik schreef een book proposal en Hannah stuurde het uit naar een aantal uitgeverijen. Het eerste gesprek dat ik had, was met uitgeverij Gottmer.

De Groene Mama

Uitgeverij Gottmer

Gottmer is onder andere bekend van de boeken van Dikkie Dik, Boer Boris, Ik zou wel een kindje lusten, Rupsje Nooitgenoeg en de andere boeken van Eric Carle. Maar ook het prachtige boekje Ssst! We hebben een Plan is door Gottmer uitgeven. De uitgeverij is opgericht in 1938 en is gevestigd in Haarlem. In een prachtige, groene omgeving staat het statige pand van de uitgever. Toen ik binnenkwam, sprongen de bekende titels mij tegemoet.

Becht

Ik had een afspraak met Marieke Dijkman en Lorain Grabowski, uitgever en redacteur bij de lifestyle afdeling van Gottmer. Deze afdeling geeft boeken uit onder de naam Becht. Als je de ruggen van je kookboeken bestudeert, staan er vast een paar Becht pareltjes tussen. De boeken van Becht zijn prachtig vormgegeven, met stijlvolle, harde kaften, kleurrijke foto’s en mooie layout. Hoe onwerkelijk, dat mijn boek er straks ook zo uit zal zien! We spraken twee uur met elkaar en, net als met Hannah, was er gelijk een klik. We snapten elkaar direct en het voelde meer als een creatieve meeting dan een kennismakingsgesprek. We spraken het hele boek door – van kaft tot kont – en toen ik naar buiten liep voelde ik stiekem al dat dit het was.

De Groene Mama
Links achter: Lorain Grabowski van Gottmer, Rechts achter: mijn literair agent Hannah Zirkler, Links voor: Marieke Dijkman, mijn uitgever, rechts voor: een hele blije groene mama.

Mijn boek

Welke hoofdstukken spraken we precies door? Waar gaat mijn boek over?

Over groen leven natuurlijk. Of beter gezegd: over groen opvoeden. In mijn boek krijgen ouders concrete handvatten op het gebied van milieuvriendelijk opvoeden en dagelijks leven, zodat je iedere dag, iedere week en iedere maand iets nieuws kunnen aanpakken. Milieuvriendelijker, plastic vrijer en diervriendelijker leven gaat een intrinsieke wens worden, een gewoonte en uiteindelijk de enige logische optie. Na een inleidend hoofdstuk krijgen ouders to be tips om groen te zwangeren en milieuvriendelijke keuzes te maken tijdens de kraamtijd. Daarna komen onderwerpen als natuurlijke cosmetica, plantaardige voeding, plastic vrij boodschappen doen, groen reizen, duurzaam speelgoed en kleding kopen, ecologisch schoonmaken en milieuvriendelijke kinderfeestjes organiseren aan bod.

Ook vind je in dit boek leuke en creatieve tips om je kinderen milieubewust op te voeden. Want ik denk dat wij β€“ jij, ik en zeker ook de generaties voor ons β€“ maar tot op zekere hoogte in staat zijn om existentieel te veranderen. We hebben jaren op een bepaalde manier geleefd en het idee van klimaatverandering en de levensbedreigende gevolgen hiervan zijn voor velen puur dat: een idee, een concept. De kinderen die nu geboren worden groeien op in een hele andere wereld en met een schone lei, zonder milieuvervuilende gewoontes. Wij als ouders hebben niet alleen de mogelijkheid om onze kinderen milieubewust op te voeden, we zijn het ze verschuldigd.

Kinderen krijgen is niet heel groen, maar je kunt het wel zo groen mogelijk doen, zodat we ze een mooie, veilige wereld kunnen nalaten. Ik wil met dit boek laten zien hoe je dat kunt doen en vooral ook hoe ontzettend leuk het is om groener te leven!

De Groene Mama
Contract tekenen voor De Groene Mama bij uitgeverij Gottmer, lifestyle afdeling Becht. Locatie: literair agentschap SchΓΆnbach

De Groene Mama

Vandaag heb ik het contract getekend, op het kantoor van SchΓΆnbach, op het Rokin in Amsterdam. Het is onwerkelijk en geweldig tegelijkertijd. Ik heb er zoveel zin in! Het boek gaat ‘De Groene Mama‘ heten. In een volgende blog zal ik meer vertellen over die titel, over de hoofdstukken van het boek, de planning en wanneer het uitkomt. Ik zal een “Achter de schermen bij een boek” gaan bijhouden op mijn blog de komende maanden, net zoals mijn serie “Achter de schermen bij een blog“. Zodat je hier, op columnsbykari.com het schrijfproces kunt volgen: hoe dat er aan toe gaat, waar ik tegenaan loop, welke keuzes er gemaakt moeten worden en wat er allemaal bij komt kijken, zoals fotoshoots, voorbereidingen en meer! Als je het leuk vindt om te volgen, subscribe dan hier rechtsboven in de sidebar, dan ontvang je een mailtje als ik een nieuw artikel publiceer. Op Instagram en Facebook zal ik ook updates geven natuurlijk.

Ik heb ontzettend veel zin om verder te schrijven aan De Groene Mama en om dit proces met jullie te delen!

Columns by Kari

11 thoughts on “Groot nieuws! Ik kan het eindelijk bekend maken…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.