Ik heb twee maanden schoongemaakt met een schoonmaakkalender en dit is wat er gebeurde

Na de zware kost van afgelopen zondag ga ik het vandaag over wat lichts, luchtigs en ook absoluut lenteachtigs hebben. Namelijk schoonmaken! De afgelopen twee maanden heb ik een schoonmaakkalender gebruikt om ons huishouden bij te houden. Ik had er namelijk geen grip meer op: dingen bleven liggen en ik had steeds het gevoel dat ik achter liep met schoonmaken wat onrust veroorzaakte, zeker nu hygiΓ«ne door het coronavirus extra belangrijk is. Ik besloot dat het anders moest en ging op zoek naar een oplossing die past in een vol gezinsleven van twee werkende ouders met twee kinderen.

Achter de feiten aan dweilen

Ik heb lang getwijfeld of ik deze blog ging schrijven. Want ‘een schoonmaakkalender’? Serieus? Dat vindt toch niemand boeiend. Ook moest ik nog maar eens zien of ik het wel vol kon houden. Maar op Instagram ontdekte ik al heel snel dat er (heel) veel moeders zijn net als ik: moeders die het lastig vinden om grip te houden op het huishouden, terwijl ze voor hun kinderen zorgen en vaak ook nog werken. Ik had steeds het gevoel dat ik achter de feiten aanliep, want wanneer had ik de badkamer ook alweer schoongemaakt? En ik heb echt nΓ¨t alle was opgevouwen en nu liggen er alweer vier schone wassen te wachten. En ik moet eigenlijk ook nog stofzuigen en dweilen, oef dat heb ik al veel te lang niet gedaan, wanneer zou ik daar tijd voor hebben?

Een schoonmaak app?

Ik kreeg als tip om een schoonmaakapp te downloaden op mijn telefoon. Ik downloadde er een paar en bekeek ze grondig, maar het bleek niets voor mij. Ik vond de apps onoverzichtelijk, niet inspirerend en weinig motiverend. Daarom besloot ik zelf een schoonmaakkalender te maken.

Mijn schoonmaakkalender

schoonmaakkalender

Mijn schoonmaakkalender omvat iedere keer een hele maand. Ik lijn de dagen uit op een vel A3 papier. Vervolgens vul ik de dagen in:

  • Bovenaan de kalender zet ik de huishoudelijke activiteiten die dagelijks moeten, zoals een was in de machine en ophangen, de vaatwasser in en uitruimen, het aanrecht en de wasbak schoonmaken, de keuken en eetkamer stofzuigen. Vanwege het coronavirus zijn er ook andere dingen die ik momenteel dagelijks doe, zoals het afnemen van de deurklinken.
  • Dan zijn er activiteiten die wekelijks of twee keer per week terugkomen, zoals de rest van het huis stofzuigen, de toiletten en wasbakken schoonmaken, de bedden verschonen, de douche schoonmaken, de planten water geven en de was opvouwen.
  • Tot slot zijn er activiteiten die maandelijks terugkomen zoals lamellen afnemen, vensterbanken en tafels schoonmaken, lades opruimen, keukenkastjes afnemen, keukenapparaten schoonmaken, dweilen, de vaatwasser en de wasmachine een onderhoudsbeurt geven en allerlei andere klusjes.

Ik vul de kalender zo in dat wekelijkse huishoudelijke activiteiten altijd op dezelfde dag staan ingepland (bijvoorbeeld de badkamer altijd op dinsdag) en dat de klusjes ook op dagen staan ingepland dat ik er (waarschijnlijk) tijd voor heb. Ik plan per dag – naast de dagelijkse activiteiten – één of twee wekelijkse en/of maandelijkse klussen in. Op deze manier is het niet alleen overzichtelijk, maar ook haalbaar. Je vindt altijd wel ergens een half uurtje om de spiegels af te nemen en een stofzuiger door de slaapkamers heen te rassen. Als er ook andere mensen in je huishouden zijn die mee moeten helpen, kun je gemakkelijk taken toeschrijven, bijvoorbeeld door ze vaste dagen te geven op de kalender. Of geef ieder gezinslid een eigen kleur en geef de taken die bij die persoon horen dezelfde kleur op de kalender.

Een creatieve geest en de rust van een schoonmaakkalender

Mijn hoofd zit altijd vol met ideeΓ«n en schrijven doe ik bijna non stop – is het niet op mijn computer dan is het wel in gedachten. Niet voor niks pen ik hier 3 keer per week een artikel neer en heb ik de afgelopen maanden 85.000 woorden voor De Groene Mama geschreven. Als ik de tijd had om het waar te maken, heb ik met gemak genoeg ideeΓ«n voor 5 artikelen per week. En dat is eigenlijk nog maar een fractie van mijn mentale ruimte: 90% is gevuld met mijn kroost. Als ik ook nog eens voortdurend aan het huishouden moet denken word ik onrustig, voel ik stress en ontstaat er kortsluiting. Dit geld overigens alleen voor schoonmaken, niet voor opruimen: een opgeruimd huis helpt juist om mijn drukke hoofd tot rust te brengen.

De schoonmaakkalender geeft veel overzicht en zorgt ervoor dat ons huis schoner dan ooit is. Maar meer nog dan dat geeft de kalender mentale rust. Ik heb niet meer voortdurend het gevoel dat ik nog iets moet doen of achter de feiten aanloop. Het huishouden neemt minder mentale ruimte in beslag, omdat het op papier staat. De schone was ligt op te stapelen? Niet erg, dat komt woensdag of zaterdag (vouwdagen). Stof onder het dressoir? Geen probleem, staat volgende week op de kalender. Het is niet een kwestie van vooruit schuiven, maar de wetenschap dat het aan de beurt komt en dus losgelaten kan worden.

Een format voor jouw schoonmaakkalender

Na twee maanden durf ik te zeggen dat het werkt, zo’n schoonmaakkalender en durf ik het ook aan te raden hier. Want misschien heb jij ook wel zo’n vol hoofd of vind je het gewoon lastig om overzicht te houden. Of misschien ben je gewoon dol op kalenders, lijstjes en andere dingen die je kunt afstrepen. Of misschien ben je, vanwege het coronavirus, wel op zoek naar een manier om de extra taken in het huishouden overzichtelijk en haalbaar te houden.

schoonmaakkalender

Dus bij deze, hoppa, een kijkje in ons huishouden. Dit is onze kalender voor april. Ik vind een A3 vel het fijnst werken. Maar om je op gang te helpen heb ik een format gemaakt op A4. Je kunt deze schoonmaakkalender uitprinten en zelf invullen (of eerst invullen en dan uitprinten).

Onze schoonmaakkalender hangt in een hoekje in onze slaapkamer, zodat ik iedere ochtend of de avond ervoor even kan kijken wat er op de planning staat. Als ik een klus heb geklaard, streep ik hem af. Als ik een (of meerdere) dagen niet toe kom aan bepaalden taken, doe ik ze later in de week. Doordat ik alle activiteiten verspreid over de dagen is dat goed te doen. Ik had in februari 10 dagen griep en kon niks doen. Toch had ik aan het einde van de maand een doorgekraste kalender en een schoon huis. Net als in maart, toen het leven natuurlijk een flink stukje drukker werd door de coronacrisis. Maar die coronacrisis is ook gelijk een extra motivatie om het vol te houden; een schoon huis nu is belangrijker dan ooit!

Veel succes!

Columns by Kari

One thought on “Ik heb twee maanden schoongemaakt met een schoonmaakkalender en dit is wat er gebeurde

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.