Antwoord op alle vragen | De Groene Mama

Vorige week donderdag kon ik dan eindelijk het nieuws bekend maken: ik mag een boek schrijven. Vanmorgen heb ik weer een meeting gehad met mijn uitgever, onder andere over de planning van het komende jaar. Ik heb ook gelijk jullie meest gestelde vraag voorgelegd: “kan ik het boek alvast bestellen?” Daar zal ik in deze blog antwoord op geven. Ook zal ik wat meer vertellen over de titel [β€˜De Groene Mama’], vertellen hoe mijn planning er de komende maanden uit zal zien en wat dit betekent voor mijn blog!

Kan ik al pre-orderen?

Dit was de meest gestelde vraag toen ik bekend maakte dat ik een boek mocht schrijven. Dat vond ik zo leuk om te lezen! Dankjewel voor jullie super lieve, warme, enthousiaste en leuke reacties op de bekendmaking! Ik heb vanmorgen aan mijn uitgever – mijn boek wordt uitgegeven door uitgeverij Gottmer, de lifestyle afdeling Becht – vanaf wanneer jullie het boek kunnen bestellen. Het komt uit in de boekhandels, in oktober 2020. Vanaf eind juni/ begin juli 2020 [dus ergens tussen de verjaardagen van Isaya en Alela in!], zal de voorverkoop van start gaan online. Een andere vraag die ik kreeg was of het ook beschikbaar zal zijn in BelgiΓ«. Het antwoord is ja! 

het mooie pand in Haarlem van mijn uitgeverij
Het mooie pand in Haarlem van mijn uitgeverij

Schrijven, schrijven en nog eens schrijven

De komende 6 maanden zal ik veel aan mijn boek schrijven. Het doel is twee hoofdstukken per maand, zodat in maart de eerste officiΓ«le versie kan worden geredigeerd door interne en externe redacteuren. Daarna zal ik uiteraard nog dingen moeten wijzigen, aanvullen, checken en schrappen. Writing is rewriting, right? Maar dit komende half jaar ga ik vooral meters maken, onderzoek doen en me laten inspireren, zodat ik zo geΓ―nspireerd en enthousiast mogelijk kan typen aan De Groene Mama. In het voorjaar gaan we ook de foto’s maken voor mijn boek! Jullie boek eigenlijk. Want ik schrijf het echt voor jullie: voor alle moeders en vaders [to be] die om deze planeet geven en haar zo veilig, schoon en mooi mogelijk willen achterlaten voor de generaties na ons. 

Onder water

Vanmorgen werd ik nog wakker met het nieuws dat de stijging van de zeewaterspiegel nóg sneller gaat dan gedacht. Als we niet snel [binnen nu en twintig/dertig jaar] onze levensstijl drastisch hebben aangepast en minder CO2 zijn gaan uitstoten, ligt Nederland aan het einde van deze eeuw, samen met heel veel andere delen van de wereld, onder water. En overstromingen zijn maar één enkel [en nog niet eens het meest vreselijke!] gevolg van klimaatverandering. Dit is geen scenario waar ik naar toe wil. Waar ik aan wil denken zelfs! Maar het helpt mij wel om in de actiemodus te komen. Om er alles aan te doen om dit scenario te voorkomen. Om te werken aan een betere planeet. Een betere toekomst. Voor mijn kinderen, voor hun kinderen en alle generaties daarna. Met dit boek hoop ik daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

Groene ouders

Mijn boek gaat dus ook niet over dat rampscenario. Maar over die actiemodus. Over wat je kunt doen, kunt aanpakken, om groener te leven, als moeder, als vader. Hoe jij milieubewuste keuzes kunt maken, grote en kleine stappen kunt nemen, iedere dag, iedere week, iedere maand, ieder jaar, op jouw eigen groene pad. Het zal geen zwaar boek worden, maar juist heel motiverend, licht en bemoedigend. Je denkt niet voortdurend aan β€œDooms Day”, maar juist aan de mooie, leuke, hoopgevende, bijzondere, enthousiasmerende, inspirerende kant van milieuvriendelijker leven. Want groener leven is leuk. Onwijs leuk. En het gaat met vallen en opstaan soms. Uiteraard zal ik ook onze weg, met flaters en al, naar een groener leven delen.

boek schrijven
Het mooie stationnetje van Overveen, waar uitgeverij Gottmer dichtbij is, omgeven door groen

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef krijg je in De Groene Mama hele praktische tips om groener te leven, op het gebied van zwangerschap, voeding, cosmetica, kleding, speelgoed, schoonmaken, verjaardagen en feestdagen vieren en ieder ander aspect van jullie dagelijks leven als gezin. Die milieubewuste manier van leven zal je overdragen op je kinderen, waardoor je groene burgertjes aflevert aan de maatschappij. Maar ik geef ook andere tips om op een leuke, creatieve manier je kinderen milieubewust op te voeden. Dingen waar je grotendeels op mijn blog dus ook over leest!


Waarom dan een boek schrijven?

Ik krijg heel vaak DM’s, berichtjes, mailtjes, whats’ appjes met vragen over verschillende groene onderwerpen. β€œHoe zat dit ook al weer?” Of: β€œHoe kan ik dit aanpakken?” En: β€œIk weet dat je er een keer over hebt geschreven, maar in welke blog?”. De Groene Mama wordt een bundeling van alle tips en manieren waarop je je leven groener kunt inrichten, waardoor je ze gemakkelijk kunt terugzoeken. Als een soort handboek voor groen ouderschap. Je kunt hoofdstukken overslaan of nalezen, je kunt op onderwerpen terugkomen als het voor jou een belangrijk punt is. Je kunt het even erbij pakken, weer wegleggen, inspiratie opdoen. Altijd bij de hand. En mooi! Mooie, lichte foto’s die jou hopelijk gaan inspireren om milieuvriendelijker, diervriendelijker en plastic vrijer te gaan leven. Foto’s die je laten zien dat milieuvriendelijk echt niet geassocieerd hoeft te worden met termen als β€œsaai”, β€œgemis”, β€œkarig” of β€œkleurloos”. Maar juist met een heel fijn, mooi en stijlvol leven, waar je gelukkiger van wordt en waardoor je de verbinding met de mensen en dingen om je heen verdiept en versterkt! Het boek zal dus ook een heel mooi cadeau worden om te geven aan ouders [to be].

Uiteraard ga ik, samen met mijn uitgever, tijdens het proces van het boek schrijven, foto’s maken, vormgeving, inkt en papier, verpakkingen, vervoer en alle andere keuzes, steeds op zoek naar de meest milieuvriendelijke optie. 

De Groene Mama

Als je mij kent of als je mij volgt op Instagram of mijn blog leest, weet je dat ik 350 dagen per jaar roze draag, of in ieder geval iets roze bij me heb [en roze prinses van 4 jaar bijvoorbeeld]. We gaan als een soort roze brigade door het leven. Niet alleen door onze liefde voor de kleur, maar ook omdat we een β€œroze gezin” zijn. Roze ouderschap: zo wordt lesbisch ouderschap of een gezin met twee papa’s of een samengesteld gezin met lesbische moeders en/of homoseksuele vaders ook wel genoemd. De titel β€œDe Groene Mama” kwam in mij op, omdat het klopt als concept – ik probeer zo groen mogelijk te leven met mijn gezin – maar niet als werkelijke kleur. Ik vond dat contrast wel grappig. Is het boek daarom alleen maar voor mamas? Nee, natuurlijk niet. 

De groene mama dat ben ik, dat ben jij ook – jij, mede- groene moeder [in spΓ©], daar ben je mee getrouwd of die heeft jouw kroost gedragen. De groene moeder is ook onze aarde. Ik hoop dat ik met dit boek al deze moeders en hun partners, kinderen, ouders, vrienden en familieleden weer een stukje groener kan maken.

Een boek schrijven Γ©n bloggen op columnsbykari.com

Natuurlijk gaat mijn blog ook gewoon door. Ik zal artikelen blijven publiceren, iedere week. Ik zal ook maandelijks een update geven, met ontwikkelingen rondom het schrijven, het boek, behind the scenes op bijvoorbeeld een fotoshoot en de keuzes waar we voor komen te staan! Het zal mij niet lukken om 4 of 5 artikelen per week te blijven schrijven, naast het schrijven aan De Groene Mama. Ik ga voorlopig terug naar 3 blogs per week en kijk de komende tijd rustig hoe dit gaat. Ik zal ook samenwerkingen blijven aangaan op mijn blog en Instagram, anders kan ik mijn boterhammetjes niet blijven smeren. Maar ook hierin zal ik een stapje terug doen. Verder zal ik regelmatig gastblogs blijven schrijven, bijvoorbeeld voor Mamaplaats.

Afgelopen dinsdag heb ik mijn eerste officiΓ«le schrijfdag voor het boek gehad. Het was heerlijk om een hele dag te werken aan De Groene Mama en ik kijk uit naar nog veel van dat soort dagen!

Columns by Kari

3 thoughts on “Antwoord op alle vragen | De Groene Mama

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.