Vertragen zonder verlies van structuur | Slow and Grow Journal

Vertragen. Het zit niet van nature in mijn bloed. Mijn hoofd zit altijd vol met overpeinzingen, intenties en ideeën, ik wil altijd van alles doen (doe ook echt driehonderd dingen op een dag) en als kers op de taart voel ik overal ook nog eens van alles bij. Al die gedachten, gevoelens en handelingen draaien om twee heldere lichtpuntjes heen: mijn dochters. Een klaagzang hoef je dus niet te verwachten. Wel een wens om wat meer te vertragen, te verstillen. Ik doe dat op allerlei verschillende manieren. Milieuvriendelijk leven helpt enorm. Yoga ook. De afgelopen weken testte ik nog een andere slow living methode. Maar wel zonder verlies van structuur, effectiviteit en ontwikkeling. Ik gebruikte de Slow & Grow journal. Benieuwd wat ik ervan vind? Lees dan gauw verder.

De zin van vertragen

Waarom wil ik vertragen? Waarom zou je langzamer willen? Je moet toch juist willen groeien, meer willen, alles beter willen, ontwikkelen, vooruitkomen? Ja natuurlijk wil ik groeien en ontwikkelen – ik zie ontwikkeling als de grote overkoepelende zin van het menselijk bestaan. Ook wil ik meer van sommige dingen, zoals liefde, tijd en rust. Er zijn genoeg dingen waar ik beter in wil zijn en vooruitkomen – zo probeer ik iedere dag de beste mama voor mijn dochters te zijn en probeer ik dagelijks meer mensen te inspireren om groener te leven. Maar al die dingen staan niet gelijk aan de dingen snel doen. Als je vertraagt heb je juist meer aandacht voor de dingen en mensen om je heen, waardoor je meer voelt, ziet en leert.

De natuur als leerschool

Ik volg al wekenlang de druiven op de moestuin. Ze groeiden van echte minuscule puntjes uit ovaalvormige vruchtjes van ongeveer een centimeter. Ze gaan nog meer groeien. Tot ze op een dag rijp zijn. Klaar. En dan mogen wij ze opeten. Het gaat langzaam, dat groeien. Net als de wortels, wat groeien die langzaam! Het inspireert me. Het groente en fruit neemt gewoon de tijd die het nodig heeft om te worden wat het is – wat het altijd al had moeten worden. Ik schreef het in de blog over nat vilten al: als je de dingen doet in de tijd die het nodig heeft, in plaats van de tijd die je hebt of denkt te hebben, ontstaat er iets moois. De natuur is daar een prachtige leerschool voor.

slow living: vertragen

Omdat ik bijna alles wandelend doe met mijn kinderen, zien we de natuur langzaam, maar prachtig veranderen van winter naar lente, van lente naar zomer, van zomer naar herfst en weer naar winter. We kunnen alle bloemen, bladeren, eikeltjes, nootjes, grasjes, plantjes en insecten zien groeien, bloeien, afsterven en weer opkomen. We volgen hun ritme, bewonderen hun tempo en verwonderen ons over wat ze ons geven – of dat nu een prachtige bloem om te bekijken, een heerlijke druif om op te eten of een herfstblad op de seizoenstafel is.

Vertragen en een creatieve geest

Mijn hoofd is altijd aan het schrijven. Een creatieve geest laten vertragen voelt soms alsof ik met mijn blote handen een trein probeer te laten vertragen. Maar ik blijf het echter wel beoefenen, omdat verstillen & vertragen mijn creativiteit uiteindelijk juist versterkt. Want die trein zorgt behalve voor inspiratie en productiviteit ook voor onrust en slapeloosheid. Sinds ik twintig ben doe ik yoga – een hele effectieve en confronterende manier om te vertragen. Maar ook milieuvriendelijk leven helpt mij: mijn eigen was- en schoonmaakmiddelen maken, de was ophangen in plaats van in de droger doen, zoveel mogelijk lopend doen in plaats van fietsen of met de auto gaan. Groen leven en slow living gaan vaak hand in hand en dat vind ik fijn.

vertragen en creativiteit

Structuur en vertragen

Dat volle hoofd van mij volgt een bepaalde structuur. Dat moet wel, anders wordt het chaos. Ik hou van structuur, van ritme, regelmaat, routine en overzicht. Het is een dagelijkse houvast en het zorgt ervoor dat ik creativiteit kan omzetten in efficiënte en zinvolle bezigheden. Zoals leerzame en creatieve activiteiten ondernemen met mijn kroost en artikelen schrijven die anderen hopelijk inspireren om milieuvriendelijkere keuzes te maken. Ik heb daar altijd een journal voor nodig: ik moet de dingen op papier voor me zien. Daarom maakte ik ook een schoonmaakkalender bijvoorbeeld. Een gewone agenda werkt voor mij niet – ik moet iets hebben waarbij ik zelf de data kan invullen, zodat er geen papier wordt verspild als ik een of meerdere weken geen agenda gebruik. Een journal kun je ieder moment in het jaar starten, niet alleen na de zomer- of kerstvakantie. Ik heb ook extra ruimte nodig, voor to do lijstjes, ideeën en opdrachten die ik ook kan afstrepen als ze klaar zijn.

De Slow & Grow journal

De afgelopen 4 weken heb ik de Slow & Grow journal getest. Een journal speciaal voor mensen die wat meer rust en ruimte in hun hoofd en leven willen. Maar ook een boek dat vragen stelt en ruimte geeft om persoonlijk te groeien. Om te onderzoeken wat je wilt, wat je belangrijk vindt, waar je van droomt, wat je tegenhoudt, wat je plannen zijn. Daarnaast staan er allerlei oefeningen in die gericht zijn op ontspanning, verstilling, dankbaarheid, energie en rust. Een agenda 2.0 dus. Een manier om persoonlijke ontwikkeling te bewerkstelligen gedurende je normale (werk)week. Een planningstool met diepgang.

Het boek begint met een opdracht om meer inzicht te creëren in hoe je dagen en weken zijn gevuld. Een interessante opdracht die, ondanks dat je ergens wel weet waar al je tijd naar toe gaat, toch helpt om met een bepaalde intentie te starten met de journal. Daarna volgen er voor iedere week 3 (dubbele) pagina’s. Op de eerste pagina schrijf je de intentie van je week (maandag), krijg je een opdracht die aandacht, ontspanning, rust, dankbaarheid of bewustzijn cultiveert (woensdag) en een opdracht die gericht is op persoonlijke ontwikkeling en groei (vrijdag). Iedere week zijn de vragen en opdrachten anders.

Vertragen met slow & Grow journal

Op de tweede pagina volgen de dagen van de week, ingedeeld met tijdstippen en onderaan de pagina een stukje ruimte voor to do’s en notities.

agenda planningstool

Op de derde pagina krijg je een inspirerende quote en een set terugkerende vragen: wat werkte goed, wat was je inzicht van deze week, wat wil je volgende week veranderen, hoe heb je je uren verdeeld en waar ben je dankbaar voor.

slow & grow journal om te vertragen

Hoe werkt de Slow & Grow journal voor mij?

Ik begon de journal met het inzicht dat 134 uren in mijn week voor mijn gezin zijn, 26 voor werk en verder een handjevol naar ontspanning, persoonlijke groei en vrienden. Ik kies hier zelf voor: mijn gezin is mijn prioriteit, ik heb mijn werk en leven hier helemaal omheen gebouwd, ik sta er achter en het maakt me gelukkig. Maar ik realiseerde mij ook dat er iets is waar ik wel meer tijd aan wil besteden en dat is yoga. Ik doe het al 13 jaar en sinds 5 jaar met Isaya en sinds 2 jaar met Isaya en Alela. Maar van dagelijks ging ik naar wekelijks en toen naar maandelijks en toen ineens maanden niet. Want tijd enzo, je weet wel. Onzin. Er is altijd wel ergens 5 minuten tijd voor een Zonnegroet. Mijn intentie voor de journal was dus om yoga weer te her-implementeren in mijn leven als werkende mama van twee kinderen.

En na 4 weken kan ik zeggen, dat lukt. De journal helpt mij om, met hier en daar een uitzondering, iedere dag tijd te maken voor yoga. In het begin was het zoeken, want de meisjes moesten weer even wennen. Maar na een paar weken zijn ze alweer helemaal gewend dat mama iedere ochtend met de pootjes op de mat gaat. Ze doen mee: Isaya doet altijd de zonnegroet mee, haakt daarna af om te spelen, om vervolgens weer aan te sluiten bij een oefening die ze leuk of uitdagend vindt. Alela doet de zonnegroet ook mee en dartelt vervolgens 5 tot 30 minuten op, om en over me heen. Het voelt ontzettend goed.

(Nu) niet voor mij

Ik vul niet alles in, in de Slow & Grow journal. Ik heb in mijn begin twintiger jaren de luxe gehad om eindeloos te werken aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Reflectieverslagen voor mijn opleiding, eindeloze uren gesprekken met mijn vriendinnen, dagboeken vol geschreven, therapiesessies vol gepraat. Nu ben ik op een ander punt in mijn leven. Mijn persoonlijke ontwikkeling is niet gericht op vragen als “wie ben ik”, “wat wil ik”, “wat vind ik belangrijk” – op die vragen heb ik antwoord. Mijn persoonlijke ontwikkeling is, zoals ik eerder al schreef, gericht op het moederschap en de strijd tegen klimaatverandering. Mijn intenties zijn (dus) iedere week min of meer hetzelfde, ik doe de opdrachten die gericht zijn op het verleden of persoonlijke verlangens niet en ik evalueer niet de hele week, iedere week. Dat past nu gewoon niet in mijn leven, bij wie ik ben en waar ik (voor) sta. Maar ik blijf de vragen lezen en als ik iets zie dat er voor mij uitspringt – bijvoorbeeld omdat het over vertragen gaat – ga ik ermee aan de slag. Ook schrijf ik altijd op waar ik dankbaar voor ben. Want dankbaarheid – ik kan het niet vaak genoeg benadrukken – is de sleutel tot geluk.

Waar koop je de Slow & Grow journal?

De slow & Grow journal is uitgedacht, vormgegeven en geschreven door Mirjam. Je kunt de journal hier kopen. Met de kortingscode dd62uqu4 krijg je 15% korting.

Columns by Kari

PR Product

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.