Onze plastic vrije wasroutine met DIY ecologisch wasmiddel

Het is een echte groene poetsweek zo – dinsdag kwam de blog met mijn ecologische allesreiniger online en vandaag laat ik zien welk plastic vrij en DIY ecologisch wasmiddel we gebruiken. Ik geef een kijkje in onze minimal waste, milieuvriendelijke wasroutine, omdat ik op Instagram veel vragen krijgen over welke middelen we precies voor welke materialen en soorten was gebruiken. Dus in deze blog vind je onze ecologisch verantwoordde middeltjes voor: de 60, 40 en 30 graden was (kleur, zwart en wit), de wasbare luiers, de handwas en de wolwasjes. Ook geef ik tips om je wasmachine zo milieuvriendelijk mogelijk te gebruiken. Wil je jullie wasroutine graag vergroenen? Lees dan gauw verder!

Ecologisch wasmiddel voor de 60, 40 en 30 graden was – zwart, wit en kleur

We hebben ruim een jaar wasnoten gebruikt. Ik maakte daar vloeibaar ecologisch wasmiddel van wat ik gebruikte voor alle wassen in de machine, behalve de wasbare luierwasjes. Ik vind vloeibaar wasmiddel gemaakt van wasnoten nog steeds een aanrader als je op zoek bent naar een ecologisch verantwoordde manier van wassen. Ik ben afgelopen herfst echter overgestapt op ecologisch wasmiddel van Marseille zeep en wel om de volgende redenen:

  • Ecologisch wasmiddel gemaakt van Marseille zeep is in een paar minuten klaar
  • Omdat een blok zeep kleiner is dan een zak wasnoten heb je nog minder verpakkingsmateriaal nodig Γ©n een blok (400 of 600 gram) gaat nog langer mee dan een zak wasnoten waardoor je minder vaak hoef te verzenden
  • Marseille zeep is op meer plekken verkrijgbaar, waardoor ik het niet perse moet laten bezorgen, maar ook gewoon op de fiets of lopend kan halen
  • Het is nΓ³g goedkoper dan wassen met wasnoten (en dat was al heel goedkoop!)
Zelf vloeibaar ecologisch wasmiddel maken met Marseille zeep

Je hebt het vast wel eens gezien: zeepvlokken. Dat zijn voorgeraspte vlokjes marseille zeep waar je wasmiddel mee kan maken. Behalve dat je voor dat raspen een flinke meerprijs betaalt hebben zeepvlokken veel meer verpakkingsmateriaal nodig dan een blok marseille zeep. Dat raspen kun je heel gemakkelijk zelf doen en is ook een mooi leerzaam klusje voor je kinderen (4,5+ jaar).

  • Rasp ongeveer 40 gram Marseille zeep van je zeepblok, met een kaasrasp (wordt ‘ie in ons plantaardige huishouden toch nog ergens voor gebruikt)
  • Doe het in een pan en voeg 1 liter water toe.
  • Breng het al roerend aan de kook. Blijf rustig roeren en zorg dat de vlokken allemaal worden opgelost.
  • Laat je ecologisch wasmiddel volledig afkoelen en giet het daarna (eventueel met een trechtertje) in een herbruikbare fles.
    Dit kan bijvoorbeeld een lege fles van je oude wasmiddel zijn. Ik gebruik een hele stevige plastic drinkfles met een draaidop. Deze had ik al in huis en kan in de vaatwasser.
  • Zorg dat de fles goed schoon en goed afsluitbaar is. En berg de fles op waar kleine kinderen er niet bij kunnen.

Dit ecologisch wasmiddel gebruiken we voor alle machinewasjes (60, 40 en 30 graden, wit, zwart en kleur) behalve de wasbare luiers. Soms krijgt het middel even een wat vastere vorm, maar door met je fles te schudden wordt het weer vloeibaar. Ik doe één a twee dopjes (ik gebruik een oude dop van een wasmiddelfles, maar je kunt ook 40-60 ml afmeten) in de machine, samen met een paar druppels biologische lavendelolie.

Wat kost het?

Deze manier van wassen is naast milieuvriendelijk ook heel goedkoop. Een blok Marseille zeep van 600 gram kost ongeveer 7 euro. Dat betekent dat een fles ecologisch wasmiddel nog geen 50 cent kost. Uitgaande van 20 wasbeurten met 1 fles, kost een wasbeurt dus 2,5 cent. Nibud rekent 18 cent voor wasmiddel, per wasbeurt. Op jaarbasis scheelt dat al gauw 55 euro. Geen vetpot natuurlijk, maar wel fijn, want dat geld kun je weer investeren in aspecten van milieuvriendelijk leven die wat duurder zijn, zoals natuurlijke cosmetica.


Je kunt ook vloeibaar wasmiddel maken met Aleppo zeep, in plaats van Marseille zeep. Marije, van Based on Nature, deelt hier haar recept, dat ze al sinds 2015 gebruikt voor al haar bonte & witte was!


Ecologisch wasmiddel

De wasbare luiers

Voor de wasbare luierwas heb je een wasmiddel nodig met minder dan 5% zeep. Ook mogen er geen optische bleekmiddelen inzitten. Dit is om de luiers te beschermen en ze goed schoon te houden. Je komt dan uit bij waspoeder voor de bonte was. We kiezen altijd voor een ecologisch wasmiddel en voor een grootverpakking – zo maak je de meest milieuvriendelijke keuze. [Hoe kleiner een verpakking is, hoe vaker je iets nieuws moet kopen. Iedere keer dat je iets nieuws koopt betekent dat productie, verpakking, vervoer en dat legt allemaal druk op het klimaat.]

Dit is de ecologische waspoeder die we gebruiken. We plaatsen 1 keer per 2 a 3 maanden een grote bestelling bij De Online Drogist met daarin alles wat we nodig hebben voor het huishouden, voedingssupplementen en natuurlijke huidverzorging, om transport en verpakkingsmateriaal te minimaliseren. Zo pakken we het ook aan met onze vegan voorraadkast in de bijkeuken.

Ecologisch wasmiddel voor de gewone handwas

Tot voor kort gebruikte ik altijd ecologisch fijnwasmiddel van Ecover voor de handwas, maar momenteel gebruik ik ons ecologisch wasmiddel gemaakt van Marseille zeep ook gewoon voor de handwas. Het is net zo effectief en het scheelt weer verzending en verpakking!

De wolwasjes

Ook de wolwasjes en het lanoliseren van de wolbroeken van Alela deed ik tot voor kort met wolwasmiddel of lanoline uit fles. Maar sinds ik lanoline zeep in blokvorm heb ontdekt, is ook dit onderdeel van onze wasroutine zo zero waste mogelijk geworden! Een blok lanoline vraagt natuurlijk om veel minder verpakking (slechts een heel dun laagje knisperplastic versus een hele plastic fles). Maar wat ik misschien nog wel het fijnst vind: de wolwas wordt er veel zachter van!

Voor de wolwasjes met de hand:
  • Ik zet een zinken teil onder een lopende kraan (koud water!).
  • Terwijl het water stroomt, houd ik de lanoline zeep eronder en draai ik de zeep om en om in mijn handen (zoals je je handen wast). De zeep komt zo in het water terecht. Dit doe ik tot de teil vol genoeg is.
  • Daarna voeg ik de wollen kledingstukken toe. Ik duw de wol er een paar keer goed in onder en laat het daarna een dag of een nacht staan.
  • Daarna controleer ik het op vlekjes en spoel ik het uit met koud water. Meestal met het eerste koude water van een douchebeurt.
  • Als ik de wol heb uitgeknepen (niet wringen!), rol ik het in een handdoek, zodat de rest van het water eruit wordt geduwd.
  • Ik laat het altijd hangend drogen, maar als je niet wilt dat het rekt, laat het dan liggend drogen.

Let op! Wol hoef je veel minder vaak te wassen dan katoen en andere stoffen. Het heeft een zeer hoog zelfreinigend gehalte. Wil je meer weten over wol en waarom ik wel veganistisch eet maar toch wol gebruik? Lees dan deze blog!

Hoe je wolbroeken voor de wasbare luiers kunt lanoliseren met een blok lanoline kun je lezen in deze blog.

Je wasmachine zo milieuvriendelijk mogelijk gebruiken

  • Kies een wasmachine met het energielabel A+++ en kies een trommelinhoud die past bij jullie huishouden.
  • Gebruik naast ecologisch wasmiddel, een scheutje schoonmaakazijn en een paar druppeltjes bio etherische olie in plaats van wasverzachter.
  • Was zoveel mogelijk op lage temperatuur [30 graden] en gebruik het eco programma op je wasmachine.
  • Hang je was op aan de lijn en doe de droger de deur uit.
  • Onderhoud je wasmachine goed. Draai een keer per maand een kookwas [90 of 95 graden] met een flinke schep soda. Draai daarna de filter los, laat overtollig water weglopen en maak de filter goed schoon. Maak een keer per twee weken het wasmiddelbakje goed schoon. En veeg na iedere wasbeurt het rubber en glas aan de binnenkant van de machine schoon. Laat na een was je machine goed luchten door de deur en het wasmiddelbakje open te laten staan.
  • Als je je oude machine kwijt wilt, laat hem dan ophalen door de winkel waar je een nieuwe machine koopt of breng hem naar de milieustraat, zodat de onderdelen gerecycled kunnen worden.
Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

8 thoughts on “Onze plastic vrije wasroutine met DIY ecologisch wasmiddel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.