Welke voedingssupplementen we bijslikken als veganistisch gezin

Ik krijg de vraag regelmatig: welke voedingssupplementen voor veganisten slikken jullie? En wat voor supplementen krijgen je kinderen? Daarom leek het mij handig om een overzichtsartikel te schrijven, met alles wat wij bijslikken met een plantaardig dieet. Zeker in deze tijd: het is belangrijk dat je de meest gezonde versie van jezelf blijft tijdens de coronacrisis. Als veganistisch gezin slikken we zo min mogelijk, maar wel het nodige bij, zodat we een volwaardig voedingspatroon kunnen garanderen voor onze kinderen en voor onszelf.

Disclaimer

Voedingssupplementen zijn nooit een vervanging op je voeding dus het volstaat niet om enkel het juiste bij te slikken zonder goed te kijken naar jullie (plantaardige) dieet. Zoals de term ‘supplement’ al suggereert, is het een aanvulling. Als je twijfelt of jullie (plantaardige) dieet wel volwaardig is, schakel dan het deskundig advies in van een (orthomoleculair) diΓ«tist die gespecialiseerd is in plantaardige voeding. Dat brengt mij gelijk bij de tweede disclaimer: ik ben geen diΓ«tist. Ik deel alleen alle supplementen die mijn vrouw, ik, mijn kleuter en dreumes iedere ochtend slikken, als onderdeel van onze plantaardige voeding.

Een plantaardig gezin

Als je wilt weten waarom we veganistisch eten, hoe lang al, welke overwegingen we hebben gemaakt over het plantaardig opvoeden van onze kinderen, hoe ik het deed tijdens de zwangerschap en allerlei andere vragen die we regelmatig krijgen over dit onderwerp, lees dan deze blog!

Belangrijke voedingssupplementen voor veganisten

Plantaardige omega 3

Een van de belangrijkste voedingssupplementen voor veganisten en vegetariΓ«rs: omega 3. In deze blog kun je precies lezen waarom, zeker tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode, maar eigenlijk gewoon altijd. Ook leg ik in die blog uit hoe het precies zit met het verschil tussen ALA, EPA en DHA en waarom het dus niet volstaat om aan een fles lijnzaadolie te lurken. Plantaardige omega 3 wordt gemaakt van algenolie, het plantaardige alternatief voor visolie. Maar eigenlijk is het geen alternatief: het is de oorspronkelijke bron van omega 3, die via vis(olie) in de voeding van vis- en vleeseters terecht komt. Het is dus veel logischer om algenolie te slikken. Maar dan wel eentje met zowel EPA als DHA. Wij slikken dit merk al geruime tijd (zijn aan de tweede pot bezig, daarvoor gebruikten we een ander merk) en dat bevalt goed. We kopen altijd de grootverpakking (120 capsules) omdat we beiden vegan eten en dit dus voordeliger is (ook voor het milieu). Wij slikken dit supplement tweemaal daags, dagelijks (dus 300 mg DHA). Voor de meisjes snijd ik de capsule open en verdeel ik de inhoud over een bakje yoghurt met muesli (dus 75 mg DHA). Zeker nu Alela steeds minder borstvoeding krijgt, is het belangrijk dat ze omega 3 via een andere route binnenkrijgt. De “ALA-kant” van omega 3 krijgen we allemaal binnen via een volwaardige plantaardige voeding.


UPDATE februari 2021: Sinds twee maanden gebruiken we de veganistische EPA & DHA druppels van Viridian. Deze druppels smaken niet naar algen of vis en zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Omdat het in druppelvorm komt en de smaak zo goed is, gaat onze voorkeur – zeker voor de kinderen – nu uit naar dit merk. We zijn inmiddels aan het tweede flesje bezig. De EPA & DHA druppels zijn hier verkrijgbaar.


Vitamine B12

Er wordt altijd veel geroepen over vitamine B12. Het is makkelijk om daarin mee te gaan en (dus) maar wat te doen. In deze blog kun je meer lezen over vitamine B12 en waarom het zo belangrijk is (niet alleen voor veganisten en vegetariΓ«rs!!). Ik slik dagelijks deze vorm van vitamine B12 bij. Ik doe dit sinds mijn zwangerschap en nu, tijdens de borstvoeding. Op aanraden van een bevriende orthomoleculair diΓ«tist die alles weet over dit onderwerp kies ik we voor deze variant met adenosine en methylcobalamine in plaats van vitamine B12 met cyanocobalamine. Ik heb geen klachten die geassocieerd worden met een vitamine B12 tekort en er is tijdens eerdere bloedonderzoeken nooit een tekort vastgesteld. Ik slik dit enkel bij uit voorzorg omdat ik een borstvoedende moeder ben. Als je vermoed dat je een tekort hebt, neem dan contact op met je huisarts zodat je eventueel een bloedtest kunt laten afnemen. [Tijdens mijn zwangerschappen liet ik altijd twee keer testen op tekorten, vanwege het feit dat ik vegan eet. Behalve soms een ietwat laag ijzergehalte had ik nooit tekorten.]

Vitamine D

Vitamine D3 slik ik eigenlijk pas relatief kort bij. Zeker als je bedenkt dat ik uit de Tropen kom en het (dus) jarenlang heel pittig had in de Hollandse winters, had ik dit wel een paar jaar eerder kunnen doen. Vitamine D heb je nodig voor je spieren, tanden botten, maar ook voor je weerstand. Daarnaast kan een tekort, net als bij vitamine B12, impact hebben op je gemoedstoestand. In principe krijgt je lijf genoeg vitamine D via de zon en je voeding. Maar het zit met name in vette vis, zuivelproducten en andere dierlijke producten. Vitamine D wordt ook vaak toegevoegd aan plantaardige voeding, maar dan gaat het meestal om een kleine en niet toereikende hoeveelheid. Daarom zie ik het als een van de onmisbare voedingssupplementen voor veganisten. Voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen is het advies om vitamine D3 dagelijks bij te slikken. Voor kinderen geldt – naast dagelijks voldoende buiten zijn! – 10 mcg (zie hieronder wat de meisjes krijgen), voor ouderen 20 mcg en ik slik dagelijks 15 mcg. Dit merk bevalt mij erg goed.

Multivitaminen voor kinderen

Isaya krijgt iedere dag een kauw multivitamine van Animal Parade. Ik heb lang gezocht naar een preparaat voor kinderen vanaf 3 jaar waar vitamine D, vitamine b12, maar ook ijzer, kalium en jodium uit kelp in zit. Uiteindelijk kocht ik deze voedingssupplementen voor Isaya (4,5 jaar). Het is als aanvulling op een zo volwaardig plantaardig dieet mogelijk (ze heeft net als alle andere kleuters zo haar voor- en afkeuren als het gaat om eten) en de omega 3 supplementen. Ook krijgt ze een paar druppels van Alela’s vitamine D, aangezien de hoeveelheid in één dauwvitamine niet overeenkomt met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kinderen van haar leeftijd. Animal Parade is nu, tijdens de coronacrisis, vaak uitverkocht. Als je je mailadres opgeeft naast het product ontvang je een notificatie als het weer op voorraad is.


Omdat er altijd veel geΓ―nteresseerde vragen volgen als ik in mijn stories over de antroposofische medicijnen die Isaya krijgt tegen tandenknarsen in de nacht zal ik deze ook nog even benoemen hier. Het zijn uiteraard geen voedingssupplementen, maar door alle berichtjes van moeders met (hoog)sensitieve kinderen weet ik dat er veel kinderen zijn die hier baat bij kunnen hebben. Isaya krijgt Aurum/Lavendula comp. in de ochtend: smeren op de borst, tegen onrust, angst, stress, paniek, slapeloosheid en nervositeit. Alela en ik doen dit mee, zodat het een fijn ritueeltje is. En Camomilla Cupro Culta ‘s avonds: twee korrels laten smelten in de mond, ontkrampende werking, dus wordt ook toegepast bij reflux en buikkrampen). Dit zijn medicijnen die kunnen worden voorgeschreven door een (antroposofisch) arts.


Vitamine D druppels voor baby's en kleine kinderen

Alle kinderen, van 0-4 jaar moeten vitamine D druppels bij slikken. Wij kiezen voor druppels zonder chemische troep, suiker en andere onnodige toevoegingen. De 100% natuurlijke vitamine D druppels van Laveen zijn wat prijziger dan wat je in de drogist ziet, maar ik vind het ‘t waard. Ik wil het beste en meest pure voor mijn kroost, zeker als ze nog zo klein zijn. Er is ook een variant voor kleine baby’s die ook nog vitamine K nodig hebben (vanaf dag 8 t/m 3 maanden).


UPDATE februari 2021: Hoewel we nog steeds fan zijn van het merk Laveeen, was het ineens niet meer beschikbaar op de plekken waar we het normaal gesproken kochten. Omdat ik bestellingen altijd probeer te bundelen, zodat de postbode niet zo vaak hoeft te rijden (=CO2 uitstoot), moest ik dus op zoek naar een alternatief. Dat vond ik in de Viridian d3 druppels voor kinderen (uiteraard veganistisch). Deze druppels zijn hier verkrijgbaar.


Magnesium
magnesium voor veganisten

Tot slot een voedingssupplement dat ik zelf niet gebruik, maar mijn vrouw wel en dat is magnesium. Mijn vrouw sport en fietst veel. Ik heb me er zelf onvoldoende in verdiept om heel veel zinnigs over te zeggen, maar ik begrijp dat deze vorm van magnesium waardevol kan zijn voor mensen die intensief sporten. Voor mensen die dit niet doen zijn magnesium supplementen niet nodig aangezien het in heel veel (plantaardig) voedsel zit en het erg lastig is om een tekort te krijgen. In de reviews lees ik vooral dat het helpt tegen spierkrampen en voor een betere nachtrust.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

4 thoughts on “Welke voedingssupplementen we bijslikken als veganistisch gezin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.