Zo maak je veganistische scrambled eggs

Het is bijna Pasen. Ben je bang dat jij je eitje zult missen als je plantaardig gaat eten? Geen angst: je kunt heel gemakkelijk veganistische scrambled eggs maken. Zonder ei dus. En heel lekker! Benieuwd hoe je dat doet? Lees gauw verder!

Wat heb je nodig voor veganistische scrambled eggs?

Voor twee personen:

  • Een half blok witte tofu
  • Een teentje knoflook
  • Een tl kurkuma
  • Een tl kerrie
  • Een halve tl paprikapoeder
  • Een halve tl masala
  • Een halve tl Laos
  • Zout & peper
  • Citroensap
  • Een scheut plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk of sojamelk)
  • Plantaardige bakboter, kokosolie of olijfolie
[easy-image-collage id=16781]

Hoe maak je het?

  1. Verhit je bakpak met plantaardige bakboter.
  2. Verkruimel de witte tofu en gooi ze in je pan.
  3. Voeg de knoflook, kruiden, citroensap en plantaardige melk toe.
  4. Roerbak de tofu zo’n 15 minuten op een laag vuurtje.
  5. Broodje eronder & smullen maar!
Lekker varieren

Je kunt ui, paprika, wortel en/of spinazie toevoegen als variatie op plain vegan scrambled eggs. Je kunt ook veganistische strooikaas (bijvoorbeeld van Violife) of edelgist vlokken meebakken, voor cheesy vegan scrambled eggs.

Waarom geen ei erbij?

Ik ben mijn hele leven al vegetariΓ«r, maar eet sinds 2010 jaar veganistisch. Ei was het allerlaatste dierlijke product dat ik achter mij liet. Ik heb nooit kaas, boter & room gelust, stopte op mijn twaalfde met vis eten en stapte zes jaar later over op plantaardige melk. Maar ei vond ik zo lekker. Tot ik een keer voedselvergiftiging kreeg, na het eten van foute mayo. Ik werd zo ontzettend ziek, dat ik, toen ik eenmaal beter was, ook voorgoed genezen was van ei.

Eieren zijn een bron van calcium, eiwit, omega (als er lijnzaad in de voeding van de kippen zit) en vitamine B12. Allemaal erg belangrijk, maar er zitten ook veel nadelen aan eieren. Ten eerste breken er jaarlijks zoveel ziektes uit, waardoor duizenden kippen zinloos geruimd moeten worden. Sommige van deze ziektes, zoals salmonella zijn ook schadelijk voor mensen. Daarbij is de bioindustrie, waar kippen onderdeel van zijn, een grote belasting voor het milieu. Een ei kun je gemakkelijk vervangen met 50 gram soja: geen dierenleed, minder milieuvervuiling en de plantaardige optie is altijd net iets gezonder dan de dierlijke. Wat je dan nog tekort komt, omdat je geen dierlijke producten eet, kun je bijslikken in de vorm van voedingssupplementen.

veganistische scrambled eggs

Er bestaat onder veel mensen het idee dat soja ook slecht is voor het milieu. Bossen worden namelijk gekapt voor soja plantages. Er wordt bij dit argument alleen altijd vergeten dat deze immense soja productie plaatsvindt ten behoeve van de bio industrie. Koe eet nou eenmaal veel meer soja dan mens. We stoppen dus fantastisch eten in prachtige dieren die we daarna opeten: super inefficient. Als de soja industrie puur & alleen zou draaien voor menselijk gebruik, zou dat veel minder belastend zijn voor het milieu. Just some food for thought…


Voor Pasen beschilderen we houten eieren in plaats van kippeneieren. Net zo leuk en gezellig en extra tof omdat je ze kunt bewaren.


Thank you for reading!

6 thoughts on “Zo maak je veganistische scrambled eggs

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.