Zo maak je een duurzame Paastafel + 2 voorbeelden!

De vastentijd is begonnen en over enkele weken is het Pasen. Wij beleven de veertig dagen voor Pasen op een speciale manier met Isaya. Een lekker Paasontbijt, een Paas brunch en/of een Paas diner staat voor velen op het menu met Pasen. In deze blog deel ik 5 tips om je eettafel om te toveren tot een duurzame Paastafel en laat ik twee voorbeelden zien van duurzame Paastafels. 

Het Paasfeest vieren

Pasen lijkt een droeviger jaarfeest dan Kerst, omdat je het zou kunnen zien als een eind, in plaats van een begin. Maar niets is minder waar! Pasen is juist een prachtig begin. De lente is in volle gang uiteraard. Maar ook vanuit het Christendom bezien is Pasen een belofte van nieuw leven, hernieuwing en hoop. Jezus sterft aan het kruis, maar met Pasen wordt gevierd dat hij is opgestaan uit de dood. Of je nu wel of niet gelooft: het is fijn en leuk om de Paasdagen te vieren, met familie of vrienden. En als je samenkomt doe je dat natuurlijk het liefst met lekker eten aan een mooie eettafel.

Een duurzame Paastafel

Het is verleidelijk om allerlei spulletjes te kopen voor Pasen. De winkels staat er sinds eind februari/begin maart vol mee. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat veel van deze spullen voor eenmalig gebruik zijn: plastic Paasversiersels, wegwerpservetjes en servies, schattige Paasprulletjes die maar een paar euro kosten, maar ook zΓ³ weer stuk zijn. Daarom besloot ik een blog te maken met tips voor een duurzame Paastafel. Een Paastafel met spullen die lang meegaan, waar je jaren plezier van hebt en weinig kost.

duurzame paastafel

Lees ook: 40 bijzondere activiteiten voor kinderen tijdens de vastentijd


Een feesttafel begint natuurlijk altijd met een fijne eettafel. Wij zijn aan het overwegen om een nieuwe eettafel aan te schaffen. Ik merk dat ik onze eettafel steeds op een nieuwe plek zet: het klopt steeds nΓ©t niet. In deze blog zie je nog onze oude eettafel, maar we zijn online aan het rondneuzen tussendeze eettafels. We zijn er alleen nog niet over uit of we een ronde of een rechthoekige eettafel willen. Rond vind ik zo gezellig! Iedereen wordt dan automatisch betrokken bij de maaltijd, het gesprek of de activiteit. En ik vind kleden altijd erg mooi staan onder ronde eettafels. Deze ronde eettafel vinden we erg mooi. En hij past ook perfect bij onze eetkamerstoelen! Maar een rechte eettafel kunnen we zo lang maken als we zelf willen; ook wel heel handig, met name voor de feestdagen en verjaardagen. Daarbij kan een rechte eettafel tegen de muur staan, waardoor je ruimte kunt besparen. Als we voor een rechte variant gaan, gaan we misschien wel voor deze. Hij is langer dan onze huidige eettafel, wat erg handig is aangezien er niet alleen wordt gegeten, maar ook heel erg veel wordt geknutseld bij ons aan tafel.


Tip 1 Gebruik wat je hebt

Maak een ronde door je huis om te kijken wat je hebt. Je hebt namelijk al ontzettend veel in huis om je Paastafel op te bouwen. Veel meer dan je denkt. Spullen die je zoal kunt gebruiken en omtoveren tot Paasversiering:

  • dienbladen (om versieringen op te zetten)
  • vasen (om Paastakken in te doen)
  • mandjes (voor brood, eitjes, fruit, etc.)
  • mooie theedoeken, doeken of lapjes (om de mandjes mee te versieren)
  • kaarsen
  • schalen
  • kommetjes
  • knuffels
  • houten speelgoedboerderijdieren
  • planten en bloemen
Tip 2 Bouw vanuit wat je hebt

Heb je een wit servies? Dan kun je alle kanten op. Heb je een gekleurd servies, zoals wij, ga dan op zoek naar accessoires die daarbij passen. Op die manier hoef je geen hele Paasuitzet meer aan te schaffen, maar slechts wat uit te bouwen. Door dezelfde kleuren te laten terugkeren creΓ«er je algauw een thema. Dat hoeft niet persΓ© geel te zijn of pastelkleurig voor Pasen. Je servieskast bepaalt de kleur van het Paasfeest.

Tip 3 Een Paaskleed en servetten

Het is zonde om een (plastic) Paaskleed te kopen dat je daarna weer weggooit of opbergt. Net als bij het servies kun je het beste een kleed gebruiken dat je al hebt. Anders kun je investeren in een mooi, stevig kleed dat je het hele jaar door kunt gebruiken. Onze kleden komen van Dille & Kamille. Die heb ik, samen met het servies, als basis gebruikt. Voor die basis heb ik niets extra’s hoeven aanschaffen. Hetzelfde geldt voor servetjes. Kies, in plaats van voor wegwerpservetten, stoffen servetten die je het hele jaar door kunt gebruiken en wassen.

Tip 4 Duurzaam Paasshoppen

Als je de basis bij elkaar hebt verzameld en bedacht in huis, is het tijd om de winkels in de stappen. Je hebt in ieder geval een grote vaas nodig en Paastakken. Dat is je centerpiece. Ik was voor de twee Paastafels in deze blog in totaal €30,- kwijt aan duurzame Paasasseccoires:

  • Paastakken, Narcissen en Muscari bij de bloemenman (samen €6,-). Onze Paastakken stonden vorig jaar ruim 2 maanden!
  • Vilten hangers voor de Paastakken bij Dille & Kamille (8 voor samen €17,-)
  • Een houten konijn bij Action (€2,-)
  • Houten hangertjes bij Hema (€3,-)
  • Vilten blaadjes slinger bij Hema (€2,-)

De planten verwelken op een gegeven moment uiteraard. Maar de andere spulletjes kunnen bewaard worden in een doosje en de komende jaren weer tevoorschijn worden gehaald met de Paasdagen.

Tip 5 Duurzaam Paasmaal

Op een duurzame Paastafel hoort natuurlijk een duurzame maaltijd! Je kunt uiteraard voor biologische producten kiezen. Overweeg ook zeker een veganistisch Paasmaal! Hier kun je lezen waarom veganistisch eten een duurzame keuze is en hoe je veganistische scrambled eggs kunt maken. Als je inspiratie zoekt voor veganistische ontbijtjes, maaltijden & zoete baksels kijk dan hier voor mijn Nederlandstalige recepten en hier voor mijn Engelstalige recepten.

Columns by Kari

Ad – Paid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.