Onze favoriete zuivelvervangers op een rij

Een vraag die ik vaak krijg op Instagram is “wat eten jullie dan in plaats van kaas, melk, boter en ei?” Ofwel: wat heb je als veganist te kiezen als het gaat om zuivelvervangers? In deze blog zet ik de favoriete zuivelvervangers van mijzelf, van mijn dochters en van mijn vrouw op een rij. Hopelijk wordt plantaardig eten zo weer een stukje gemakkelijker en aantrekkelijker voor je!

Zuivelvervangers

Ik heb zuivelproducten nooit echt lekker gevonden. Als kind lustte ik al geen kaas en boter. Melk vond ik ook al gauw niet meer lekker en na een voedselvergiftiging op Curacao was ei ook verleden tijd. Zuivelvrij eten is voor mij dus niet echt een opgave. Voor mijn vrouw wel, want die is dol op zuivel. Dus ik heb voor deze blog ook zeker haar favorieten opgenomen, omdat ik weet dat veel mensen die graag (vaker) plantaardig willen eten moeite hebben om lekkere zuivelvervangers te vinden.

In plaats van melk

Er is zoveel keuze op het gebied van zuivelvrije dranken! Een paar van onze favoriete zuivelvervangers om te drinken zijn: amandelmelk, havermelk, lijnzaaddrink, sojamelk en voor kleintjes “groeidrink” van alpro soja. Daar zit onder andere vitamine D, calcium, ijzer en zelfs B12 aan toegevoegd. Verder kun je kiezen voor rijstemelk, kokosmelk of cashewmelk. Keuze zat dus! En per categorie kun je weer kiezen voor allerlei soorten smaakjes. Dus er is chocolade, banaan, aardbei, framboos, koffiesmaak, noem maar op! Je kunt kiezen voor suikervrije varianten of lekker zoet en als je een glutenallergie hebt, valt er ook nog steeds genoeg te kiezen. Sommige plantaardige melk valt af (zoals haver), maar amandelmelk, sojamelk, rijstemelk en kokosmelk zijn van nature glutenvrij. Check bij allergieën wel altijd even de verpakking.

Wij kiezen meestal voor Alpro Soja, omdat dit overal verkrijgbaar is. Maar we zijn ook fan van OOOmega (lijnzaaddrink), Oatly, Albert Heijn eigen merk, Provamel en Rude Health. Verder zijn ook Lima en Zonnature fijne opties.

zuivelvervangers
In plaats van yoghurt & vla 

Ook zuivelvervangers voor yoghurt en vla zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Yoghurt eten we meestal de yoghurt vervanger van Alpro. Die is er in allerlei soorten smaken: van naturel tot banaan, vanille, rood fruit en zelf met “extra proteïne” (valt mee hoeveel extra, maar oké). Ook van andere merken heb je plantaardige yoghurt – ik zou gewoon wat uitproberen in de natuurwinkel en anders gewoon Alpro kopen in de gewone supermarkt. Wat betreft vla heb je van Alro chocolade vla, dark choco vla en vanille vla. Allemaal lekker.

In plaats van ijs

Veganistisch ijs. Hmmm, my fave category! Ik ben dol op het veganistische ijs van Ben & Jerry’s – duizend kilo suiker, maar hé, vegan hoeft niet altijd gelijk te staan aan super gezond. Ik vind met name de Chocolate Fudge Brownie (non dairy) erg lekker. Ook van Alpro vind ik de chocolade variant (hazelnoot) erg lekker. De vegan ijsjes van Magnum zijn heerlijk – zeker de amandel variant – maar niet te vaak want ze zijn super machtig. Hetzelfde geldt voor de veganistische variant van de Cornetto. Er zijn ook nog verschillende soorten ijs op basis van kokos, maar daar ben ik persoonlijk geen fan van.

In plaats van kaas

Voor deze categorie zuivelvervangers ga ik vooral af op wat mijn meisjes lusten, want ik at zelf geen kaas (en dus ook geen veganistische kaas). Het gemakkelijkst is gewoon veganistische kaas. Dat kun je tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn kopen, van het merk Violife. Ze hebben plakjes, geraspt en fetakaas. Jumbo heeft ook het merk Willemsburger, met onder andere pizzakaas en kruidenplakjes. Ook zag ik laatst het merk Nature & Moi bij de Jumbo, maar dat kan ik niet online vinden. Volgens mijn vrouw is vegan kaas minder zout en minder vet dan echte kaas. Zout + vet = wat kaas lekker maakt, dus het smaakt echt anders dan echte kaas volgens haar (ik vind het wel naar kaas smaken, maar dat komt denk ik omdat ik geen kaas lust). Ik maak meestal tosti’s met de plakjes. Als het gesmolten is, met een laagje plantaardige boter in de pan, smaakt het heel lekker [aldus mijn meisjes].

veganistische kaas

Je kunt in plaats van kaas echter ook Edelgist gebruiken. Wij kopen deze edelgiftvlokken van het merk Natufood. Dit kun je gebruiken in plaats van strooikaas. Dus bijvoorbeeld over je pizza, door je pastasaus, in je soep en door je Mac & Cheese. Je kunt ook cashewnoten pureren en gebruiken als kaasvervanger. Door knoflook en plantaardige boter toe te voegen geef je de boel wat meer smaak. En zout. Dat is natuurlijk echt de key to kaas. Als je eenmaal vegan gaat eten ontdek je pas hoe ongelooflijk zout vlees en kaas zijn.

Als je echt kaasfanaat bent en je kunt de gedachte van edelgistvlokken niet aan, kijk dan eens bij Veggiedeli. Zij hebben een giga aanbod van vegan kaas. Maar echt, je kunt je hart ophalen als kaaslover daar: strooikazen, plakjes, luxe kazen, feta, smeerkazen, roomkazen, blauwe kaas… en nog veel meer. Waaronder een veel groter aanbod van Violife dan de Appie heeft. En ik kwam hier wat toffe recepten voor zelfgemaakte kaas tegen.

In plaats van boter

Er is natuurlijk een verschil tussen boter waarmee je kookt (bakt in de pan), boter waarmee je bakt (in de oven) en waarmee je smeert. Onze favoriete botertjes voor in de pan zijn: Alpro Keuken, olijfolie (voor bakken en braden) en Becel Olijf. Voor smeren gebruiken ik voor mijn meisjes altijd Alpro lekker & gezond smeren. En dan voor taarten. Dat vond ik echt een moeilijke. Een goede plantaardige boter maakt echt het verschil als je een taart, muffins of koekjes bakt. Die veganistische boter koop ik dus altijd in de natuurwinkel en zelfs dan is het vaak even zoeken welke precies voor gebak is en welke voor bakken & smeren. Natuurlijk kun je margarine kiezen (is ook echt prima!) of kokosolie (of boter op basis van kokosolie). Dat laatste vind ik zelf niet zo lekker, maar als je wel van kokos houdt, is dat een hele makkelijke en goedkope optie. Als je echter het merk Vitaquell tegenkomt in je natuurwinkel, koop dan de variant voor koken, bakken, stoven en smeren. Die is perfect voor al je baksels uit de oven.

In plaats van room

Ik kook niet vaak met room, want ook dat vind ik niet zo lekker. Maar we gebruiken wel eens de kookroom (Cuisine) van Alpro, op soja basis. Die is er ook in een light variant en een rijstvariant. Van het merk Lima heb je in de natuurwinkel ook de mogelijkheid om te kiezen voor haverroom, speltroom en kokosroom.

In plaats van ei

Als ik scrambled eggs bak, doe ik dat altijd met een blok witte tofu. In deze blog leg ik uit hoe ik dat precies maak (is heel simpel en heel lekker). In veganistische pannenkoeken gebruik ik bijna nooit ei. Maar in taart, muffins en koekjes soms wel. Dan gebruik ik of een no egg egg replacement uit de natuurwinkel of ik kies voor kikkererwtenmeel. Dat laatste is een hele gemakkelijke (want verkrijgbaar bij de Appie) en betaalbare optie. In het rauwe deeg smaakt het wat vreemd, maar zodra het uit de oven komt, proef je daar niks meer van. Kikkererwten meel gebruik je als eivervanger in baksels als volgt: als er in een recept staat 1 ei, gebruik dan 3 eetlepels kikkererwten meel + 3 eetlepels water. Even roeren en toevoegen aan je deeg.

veganistische zuivelvervangers

Op de blog van Wat Eet je dan Wel kwam ik super smakelijk uitziende recepten tegen voor gekookt ei, gebakken ei en gevuld ei – allemaal vegan. Ook De Groene Meisjes hebben een lekker omelet op hun site staan. Dat ga ik zeker allemaal een keer proberen!

In plaats van mayonaise

Ik eet altijd ketchup, maar mijn ladies lusten bij hun frietjes en tosti graag mayo. Dus we hebben altijd een vegan mayo in de koelkast staan. Dat is gewoon verkrijgbaar bij de AH, bijvoorbeeld die van BioBandits of van Remia.


Ik hoop dat je veel laagdrempelige inspiratie hebt opgedaan voor zuivelvervangers. Als ik de lijst zo eens bekijk is er echt onwijs veel. Je moet het alleen even weten en het een en ander uitproberen. Misschien proef je af en toe iets wat je niet lust of zit er iets tussen waar je even aan moet wennen. Maar het is denk ik ook heel leuk! Het kan heel fijn zijn om nieuwe dingen te leren kennen. Ik heb bijvoorbeeld echt zin gekregen om wat meer te experimenteren met veganistisch eieren! Als je ook inspiratie wilt voor plantaardige vleesvervangers, neem dan eens een kijkje in “De afvalbak van een veganist“.


Columns by Kari

3 thoughts on “Onze favoriete zuivelvervangers op een rij

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.