Een *veganist* test een natuurzeem

De afgelopen maanden heb ik een natuurzeem gebruikt om mijn ramen en spiegels schoon te maken. Correctie: mijn spiegels. Ik heb geen enkel raam gelapt de afgelopen maanden, sorry. Een natuurzeem is nou niet bepaald een veganistisch product. Of beter gezegd, totaal niet veganistisch. Het is namelijk gemaakt van leer. Maar het schijnt super lang mee te gaan, heel goed te werken en mijn synthetische zeem was op dus ik zocht een duurzaam alternatief. In deze blog review ik onze natuurzeem, gemaakt van duurzaam gelooid schapenvel (ew!) en vertel ik wat ik als *veganist* ervan vind.

Veganist of…?

Ik ben geen veganist. Ik eet plantaardig. We zijn plantaardigen ofzo? Plant Based mensen. Ik weet niet. Dat klinkt wat omslachtiger in de titel van een blog. We eten in ieder geval geen dierlijke producten: geen vlees, geen vis, geen koe- of geitenkaas, geen koe- of geitenmelk, geen eieren, etc. We gebruiken ook geen producten die zijn getest op dieren en merken die niet dierproefvrij en anderszins cruelty free zijn. Maar we kleden ons kroost wel in biologisch wol en ik gebruik alle leren schoenen en tassen die ik vroeger heb gekocht nog steeds.

Ik dacht dus dat een natuurzeem zou “voelen” als bio wol of een leren tas voor mij voelt: dankbaar voor het dier dat het heeft gegeven maar het voelt niet als een dier, zoals een kipnugget ruikt en proeft bijvoorbeeld. Volg je me nog? Ik kan je vertellen, het is een heel ander verhaal met natuurzemen. Een natuurzeem is echt… dierlijk.

Wat is een natuurzeem?

Een natuurzeem is dus gemaakt van leer. Maar daarmee is de zeem niet goed omschreven. Beter is: een natuurzeem is gemaakt van de huid van een dier. Om specifiek te zijn: de binnenste huid van een dier. Het voelt en ruikt gewoon als een dierenhuid. Ja. Dus. Best heftig voor iemand die nooit vlees eet en de geur ook niet bepaald kan waarderen. Mijn eerste reactie was dan ook, O NEE wat heb ik gekocht?

Ik was op zoek naar een niet synthetisch en plastic vrij alternatief voor de zeem die ik de afgelopen jaren had gebruikt. Een natuurzeem is dan de meest logische keuze. Ze zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar (want ja, het is een dierenhuid) en ze gaan ontzettend lang mee (want ja, het is een dierenhuid).

Hoe kun je een zo duurzaam mogelijke natuurzeem kopen?

Je kunt op heel veel plekken een natuurzeem kopen. Bijvoorbeeld bij de AH, de Hema, de Action… Je raadt het vast al deze zijn niet echt milieuvriendelijk en zeker niet diervriendelijk. Net als dat je bij kleding de keuze hebt voor biologisch wol of duurzaam gelooid leer, valt er in de wereld van de natuurzemen ook een duurzame keuze te maken. Daarom koos ik voor een natuurzeem van GreenHub, een groen schoonmaakmerk waar ik vaker spullen van gebruik. Deze natuurzeem is gemaakt van diervriendelijk schapenvel. Oftewel: de beestjes hebben een best goed leven gehad en zijn niet aan mulesing onderworpen. Ook is het leer met natuurlijke producten gelooid en zijn er geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen toegevoegd. Oftewel een cruelty free stukje huid zonder chemische troep. En plastic vrij verpakt.

natuurzeem

Waarom zou je géén natuurzeem kiezen?

Als je “een echte veganist” bent, zul je nooit een natuurzeem kopen. Want een dier is een dier en als veganist gebruik je geen dierlijke producten. Als klimaatactivist heb ik ook zo mijn bedenkingen bij de natuurzeem natuurlijk: schapen scheten & boeren (veel) en veroorzaken zo (veel) CO2 uitstoot, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

En waarom heb ik er dan toch voor gekozen?

Synthetisch brengt ook weer nadelen met zich mee. Voor de productie van synthetische zemen zijn fossiele brandstoffen (CO2 uitstoot) en chemicaliΓ«n nodig (vervuiling). Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar, waardoor ze bij het restafval moeten worden verbrand of in de natuur terecht komen. Daarbij zijn ze meestal verpakt in een plastic koker (ook weer productie met fossiele brandstoffen en overbodig afval). Misschien dat een zeem van gerecycled polyester en polyamide een groenere optie is, maar dat ben ik nog niet tegengekomen. Voor de wielrenners: je kunt wel een fietsbroek van gerecycled zeem kopen!

Goed. Het komt er op neer dat, na lang wikken & wegen, ik dat beest heb aangeschaft omdat het de meest duurzame keuze leek. Toen werd het tijd om mijn vooronderzoek te testen aan de praktijk.

Hoe gebruik en verzorg je een natuurzeem?

Als je een natuurzeem koopt, ruikt hij ontzettend naar dier. Misschien ben jij een doorgewinterde vleeseter en heb je er geen last van. Maar ik werd echt flink misselijk van de geur. Ik las dat je de natuurzeem een nachtje in schoonmaakazijn met water moet laten weken. Ik ontdekte dat je dit vooral niet in een zinken emmer moet doen, want dan wordt je emmer aangetast. So far, was ik op dag 2 dus nog steeds geen fan van mijn poets-schaap.

Nadat je de zeem hebt geweekt, laat je deze drogen – niet in de volle zon. Vervolgens gebruik je de zeem, zoals je gewend bent: je brengt je ruitenreiniger aan op het glas of de spiegel en poets de boel streeploos schoon. Als je ruit erg vies of vet is maak je deze uiteraard eerst even schoon met een sopje en een spons. Het is niet de bedoeling dat de natuurzeem super nat wordt. Je doopt ‘m tijdens het schoonmaken niet in een emmer water en je spoelt ‘m niet altijd uit na afloop. Ook kan een natuurzeem niet in de wasmachine, net als dat je leren jas niet in de wasmachine kan. Als hij echt vies is (wat je voornamelijk probeert te voorkomen, bijvoorbeeld door geen vieze randjes ermee af te nemen), kun je hem wassen (weken en dan uitspoelen) in een emmer met wat groene zeep en water.

natuurzeem
Ik gebruik de zeem in combinatie met mijn DIY ecologische ruitenreiniger

Wat vind ik ervan?

Het heeft echt even (lees een maand of 2) geduurd voordat ik eraan gewend was. Na verloop van tijd verdween de super heftige dierengeur. Ik was nog wel altijd heel goed mijn handen na gebruik, zodat de geur niet aan mijn handen blijft zitten. Ik gebruik de zeem in combinatie met mijn DIY ecologische ruitenreiniger en die twee zijn een goede, streeploze en effectieve match. Dus op de vraag of het goed werkt, is het antwoord in ieder geval volmondig: ja. Ik weet niet of ik de natuurzeem had gekocht als ik had geweten hoe hij rook en voelde. Maar nu hij eenmaal in gebruik is ben ik er tevreden mee en het feit dat het van een schaap komt, zorgt er nu alleen maar voor dat ik er alles aan zal doen om dit ding te gebruiken tot het Einde Der Tijden, zodat zijn huid zo goed mogelijk terecht komt.

Of ik het jou aanraad, hangt af van wie je bent:

  • eet en gebruik je (soms) dierlijke producten? Dan is een duurzaam en diervriendelijk gelooide natuurzeem een goed idee.
  • eet je plantaardig? Dan kan het wat voor je zijn, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Hopelijk helpt mijn ervaring met het maken van een goede keuze/
  • ben je veganist? Dan heb je deze blog waarschijnlijk al weg geklikt, want dierlijk is dierlijk of je het nu op eet of er je ruiten mee lapt.
Columns by Kari

affiliate link

2 thoughts on “Een *veganist* test een natuurzeem

  1. Zelf ben ik geen vegetariΓ«r of veganist maar bij het lezen dacht ik: waarom niet een gewone katoenen doek gebruiken? Ik was mijn ramen en spiegels en al de rest eigenlijk met een gewone vod.

    1. Dat kan natuurlijk ook! Ik heb het wel een tijdje geprobeerd met hydrofiele doeken, dat werkt redelijk. Maar ik vind een zeem toch wel erg fijn voor streepvrij ramen en spiegels wassen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.