Tips om Milieuvriendelijk(er) schoon te maken

Gelukkig Nieuwjaar! Ik hoop dat je een fijne jaarwisseling hebt gehad en zin hebt in 2019. Ik heb in deze periode altijd zin om schoon te maken, op te ruimen, dingen weg te kieperen en te organiseren. Daarom is het eerste artikel van 2019 een poetsblog! Maar dan natuurlijk wel een “groene” natuurlijk. Ik deel tips en laat ik zien welke 12 ecologische producten al je chemische schoonmaak-, (af)wasmiddelen en ontkalkingenmiddelen kunnen vervangen. Zo kun je in het nieuwe jaar milieuvriendelijk schoonmaken, wassen en afwassen.

Waarom milieuvriendelijk schoonmaken?

Ga maar eens na hoeveel schoonmaak- en wasmiddelen je in huis hebt. Zijn dit producten die door middel van chemische ingrediΓ«nten, zoals chloor, triclosan en ammoniak, de boel schoon & fris houden? De meeste schoonmaakmiddelen bevatten giftige en zelfs kankerverwekkende stoffen. Ik wil die rotzooi niet inademen en op mijn huid (en dus in mijn lijf) krijgen en ik wil het al helemaal niet in de buurt van mijn kinderen hebben. Daarbij komt al die chemische troep in het grondwater terecht. Ecologische schoonmaakmiddelen belasten het milieu minder en zijn veiliger en gezonder voor jou en je gezin.

Ecologisch wassen

ecologisch wassen

Voor de was gebruiken we een paar verschillende ecologische wasmiddelen. Voor de gewone witte, bonte en donkere was (30,40 en 60 graden) gebruiken we sinds een maand of 10 Seepje. Seepje maakt natuurlijke was- en reinigingsproducten op basis van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal. De producten ruiken lekker en onze was wordt er goed schoon mee. Meer informatie over Seepje vind je in deze blog.

Voor de wasbare luiers gebruiken we Klok waspoeder Kleur, omdat in vloeibaar wasmiddel een te hoog zeepgehalte zit en in wit wasmiddel optische bleekmakers zitten.

Alle wolletjes en fijne dingetjes was ik altijd met de hand en daar gebruik ik Ecover Wol- en fijnwasmiddel voor. Dat gebruik ik al jaren en het bevalt heel erg goed. Ecover is sowieso een fantastisch merk: ze zetten zich in voor een schonere wereld, vechten tegen het plastic in de oceaan en kiezen voor biologisch afbreekbare ingrediΓ«nten.

Overige Groene Was Tips

  1. Gebruik geen wasverzachter: daar zit veel troep in en het is ook erg slecht voor je machine. Een groener alternatief is een dopje schoonmaakazijn.
  2. Om de wasmachine te onderhouden draaien we af en toe een kookwas met een bakje soda.
  3. Ik ben mij momenteel aan het verdiepen in wasnoten. Als ze goed werken, zal ik er een artikel over schrijven.

Waar is het te koop?

We laten een groot deel van onze schoonmaak- en wasmiddelen, samen met onze verzorgingsproducten, thuisbezorgen, via de de Online Drogist (je leest hier waarom). Seepje kopen we vaak bij de Albert Heijn in de bonus. Ik link per categorie alle producten die wij gebruiken, zodat je ze eventueel online kunt shoppen.

Ecologisch poetsen

Het meeste poetswerk doen we met de allesreinigers van Seepje en van Ecover. Die ruiken zalig, gaan super lang mee en zijn allebei erg effectief. Ik maak er een sopje mee en krijg er gemakkelijk vloeren, tafels, tegels, wasbakken, wc’s, raamkozijnen, aanrechten en andere oppervlaktes mee schoon.

Voor hardnekkiger vuil meng ik een beetje soda met groene zeep. Dat laat ik dan bijvoorbeeld in de tegels van de badkamer trekken. Groene zeep is sowieso een echte aanrader: je kunt er zoveel mee. Het is redelijk zacht voor het milieu, het kost geen bal (net als schoonmaakazijn) en het is erg effectief.

Voor de toiletten gebruiken we WC reiniger van Ecover. Vaak met een dopje schoonmaakazijn erbij of erna. Ik bewaar de doppen van de Seepje flessen om schoonmaakazijn, groene zeep en soda te doseren.

Voor de ramen en spiegels gebruiken we de ruitenreiniger van Ecover. Super effectief en een fles gaat heel lang mee (of ik lap de ramen ietsje te weinig…).


Lees hier alles over onze stofzuiger.


Overige Groene Schoonmaak Tips

  1. Gebruik schoonmaakdoekjes die je keer op keer kunt wassen en hergebruiken.
  2. Gebruik geen wegwerp allesreiniger schoonmaakdoekjes. Koop in plaats daarvan een paar plantenspuitjes, vul ze met allesreiniger/groene zeep en water en zet ze in de badkamers/toiletten. Leg er een stapel doekjes (wij gebruiken oude hydrofielen, in stukjes geknipt) in een bakje ernaast. Zo kun je snel en gemakkelijk tussendoor schoonmaken.
  3. Koop een paar staalsponzen: daarmee krijg je de badkamervloer en wasbakken in een mum van tijd schoon. Zo heb je geen heftige chemische meuk nodig om hardnekkig vuil weg te krijgen.
  4. Kies in plaats van chemische luchtverfrissers de 100% natuurlijke Room Sprays van Weleda. Ze geven je (bad)kamers niet alleen een zalige geur, maar zuiveren ook de lucht. Je leest mijn volledige review over de Room Sprays hier.

Waar is het te koop?

Ecologisch afwassen

Voor de pannen, planken en flessen tussendoor gebruiken we het afwasmiddel van Seepje. Je kunt hier mijn review lezen over deze afwasmiddelen. Voor de vaatwasser gebruiken we vaatwastabletten van Ecover. Alles wordt goed schoon met deze middelen. De vaatwasser ontkalken en ontvetten doen we met een scheutje schoonmaakazijn en een gesneden citroen.

Waar is het te koop?

12 producten

Dat was het! Onze eco friendly schoonmaakroutine. Je kunt alle chemische producten die je gebruikt vervangen door deze 12 ecologische schoonmaak producten. Zo kun je voortaan je huis, vaat en was milieuvriendelijker Γ©n veiliger schoon houden. Let op! Ook voor ecologische schoonmaak- en wasmiddelen geldt: houdt uit de buurt van kinderen! Ook milieuvriendelijke schoonmaakproducten zijn niet geschikt om in te nemen. Zorg er dus voor dat de schoonmaakmiddelen ergens staan waar kinderen niet bij kunnen.

Recyclebare verpakkingen

Alle producten die ik heb genoemd hebben verpakkingen die gemakkelijk te recyclen zijn. In veel natuurwinkels kun je Ecover producten hergebruiken door ze opnieuw de vullen. Voor de overige verpakkingen geldt: kijk wat het recycle- beleid van jouw gemeente is. Een handige app om te downloaden is de Afvalwijzer van Milieu Centraal: typ verpakkingen of materialen in en de app geeft aan in welke bak het moet.

Columns by Kari

4 thoughts on “Tips om Milieuvriendelijk(er) schoon te maken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.