Milieuvriendelijk knutselen met natuurlijke materialen

Als je ons op Instagram volgt en Isaya’s knutselblogs leest, weet je dat er bij ons thuis veel geknutseld, geschilderd, gekleid, gekleurd en gefrΓΆbeld wordt. Heel gezellig vind ik dat en ik ben trots op mijn kunstzinnige peuter. Maar ik moet eerlijk toegeven dat de knutselmaterialen die ik voor Isaya koop niet altijd milieuvriendelijk en natuurlijk zijn. Vaak zijn hetverbruiksmaterialen, in plaats van duurzaam gebruiksmateriaal. Daarom wilde ik eens onderzoeken of dat ook wat natuurlijker kan. In deze blog deel ik manieren om te knutselen met natuurlijke materialen, waaronder met natuurlijke klei, natuurlijke krijtjes en natuurlijke verf. Isaya en ik onderzoeken ook of het goed werkt, of er extra voordelen aanzitten en wat voor resultaat je ermee krijgt.

Natuurlijke klei

Hier was ik zo nieuwsgierig naar! Deze natuurlijke klei, gemaakt met bijenwas, aardappelzetmeel, microwax en voedingskleurstoffen, droogt namelijk niet uit. Hoe fijn is dat. De keren dat ik opgedroogde stukken Play Doh terug vond, zijn niet te tellen. Isaya kan echt uren zitten kleien: hele fantasie verhalen verzint ze erbij. Maar vaak vergeten we het weer (goed) op te ruimen.

Deze natuurlijke klei blijft dus zacht. Ook zit er geen chemische geur aan, is het onbeperkt houdbaar en het maakt geen vlekken. En het is ook nog eens heel goedkoop. Een hele fijne plek om dus te beginnen als je (meer) wilt gaan knutselen met natuurlijke materialen. Wij zijn in ieder geval om. De natuurlijke klei is te koop bij Greenjump, voor €3,50.

Natuurlijke verf

Deze natuurlijke verf zag ik voorbij komen op de Instagram van Kleine Planeet en ik dacht gelijk: dat is gaaf! Het is natuurlijke verf pigment van Natural Earth Paint, die je zelf aanmengt met water en waar je vervolgens mooi mee kunt schilderen. Natural Earth Paint is 100% natuurlijk, de verpakking is recyclebaar en je kunt ermee schilderen, vingerverven Γ©n schminken. De natuurlijke verf is uitwasbaar en je kunt zelf bepalen hoe dik of intensief je de verf maakt. Zo kun je er bijvoorbeeld heel gemakkelijk waterige nat-in-nat verf mee maken, maar ook dikkere vingerverf.

Zelf verf maken

Het proces van de verf maken (water in een potje, schepje poeder erbij, roeren en tadÑÑ!) is voor kinderen al een magisch cadeau op zich. Er zitten 6 zakjes in de verfkit en 3 kwastjes. Je doet een eeuwigheid met een zakje, omdat je in principe maar een beetje nodig hebt om te schilderen. Aangemaakte verf kun je twee weken bewaren in een afgesloten potje. Ik vind dit zo’n aanrader! Natural Earth Paint is te koop bij Greenjump voor €32,50.

Natuurlijke krijtjes

Deze natuurlijke krijtjes hadden we al een tijdje. Ik kocht ze stiekem in eerste instantie omdat ze er zo mooi uitzien en in zo’n lief zakje zitten. Maar ze zijn ook heel fijn! De kleuren zijn erg mooi en intens. En in tegenstelling tot veel krijtjes stinken ze niet en geven ze niet zo’n vies plakkerig gevoel aan je handen. De Crayon Rocks zijn gemaakt van sojabonen, in plaats van op basis van aardolie, waardoor ze duurzamer zijn. [Er zijn geen bossen gekapt om deze soja krijtjes te produceren.]

De natuurlijke krijtjes worden aanbevolen door ergotherapeuten om de fijne motoriek te ontwikkelen. Ze zijn gemakkelijk in pen greep vast te houden en versterken de spieren in de hand en zijn daarom een goede basis om te leren schrijven. Vanwege de afmetingen zijn ze niet geschikt om (zonder toezicht) te gebruiken door kinderen kleiner dan 3 jaar. Isaya vindt ze heel mooi en fijn om mee te werken. Een zakje met 16 krijtjes kost €10,95 bij Greenjump.

Bijenwas

Bijenwas (bijenkneedwas) is iets lastiger materiaal om mee te werken. Het is namelijk vrij hard, totdat je het hebt verwarmd, bijvoorbeeld met je handen. Dan wordt het zachter en kun je er hele mooie vormen mee maken. Het is prachtig materiaal en de kleuren zijn heel bijzonder. Als ik er voor Isaya een hartje of vierkantje mee maak, loopt ze er dagen mee rond in haar jaszak. Maar het is wel echt materiaal dat wat geduld vraagt.

Het is daarom ook vrij confronterend: het doet niet zomaar wat jij wilt. Voor peuters is dat niet te doen. Dan kun je de bijenkneedwas beter even onderdompelen in warm water. Niet te lang in laten zitten of te heet water gebruiken, want dan lost het op in het water! Ik weet niet van welk merk de bijenkneedwas van Isaya is (we kochten het in een Antroposofisch boekwinkeltje), maar ik weet dat Stockmar diverse kleuren heeft!

Meer knutselen met natuurlijke materialen

Wil je weten wat er nog meer mogelijk is als je wilt knutselen met natuurlijke materialen? Kijk dan eens Greenjump. Ze hebben bijvoorbeeld natuurlijke lijm, milieuvriendelijke potloden en viltstiften zonder chemische ingrediΓ«nten!

Columns by Kari

Ad- gifted and affiliate links

3 thoughts on “Milieuvriendelijk knutselen met natuurlijke materialen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.