Alle groene tips van de afgelopen 4 weken

Vier weken geleden ben ik op mijn Instagram stories begonnen met het delen van “De Groene Tip van de Dag”. Bijna dagelijks deel ik een tip die helpt om een bepaald aspect van je leven milieuvriendelijker aan te pakken. Van cosmetica tot voeding, van plastic vrij leven tot schoonmaken: alles komt voorbij. In deze blog zet ik alle groene tips van de afgelopen vier weken op een rij.

1. Bamboe rietjes

Gebruik in plaats van plastic rietjes bamboe rietjes. Als je er altijd een paar in je tas hebt, hoef je onderweg nooit meer gebruik te maken van plastic rietjes. Misschien vergeet je het een keer of vergeet je van te voren “nee” te zeggen tegen een rietje, maar na een korte wen-periode voelt een plastic vrij leven super logisch. Je kunt ze gewoon schoonmaken. De binnenkant maakt je schoon met een heel dun borsteltje: het meegeleverde tuitenragertje. Koop hier je eigen setje.

bamboe rietjes plastic vrij leven
2. Bamboe tandenborstel

Gebruik in plaats van plastic tandenborstels bamboe tandenborstels. Wij gebruiken meestal dit merk en zijn er zeer tevreden over! Bamboe tandenborstels zijn beschikbaar voor zowel volwassenen als kinderen.

3. Vaker de was ophangen

In het begin vond ik het echt een opgave, maar hoe langer we het nu doen [we zijn de hele zomer droger-vrij], hoe gemakkelijker het mij afgaat het hoe fijner ik het vind. Wil je toch je droger blijven gebruiken, lees dan in deze blog hoe je dat zo milieuvriendelijk mogelijk kunt doen.

4. Wasbare luiers

Uiteraard alleen van toepassing als je [binnenkort] “in de luiers” zit. Maar overweeg wasbare luiers in plaats van plastic luiers. Dat scheelt zo’n 22 kilo afval per maand en over de gehele luierperiode tot wel €500,-. Wil je meer over wasbare luiers weten? Lees dan deze blog!

5. Houten knijpers

Houten wasknijpers! Beter dan plastic en ook veel mooier – van die ouderwetse kopknijpers bedoel ik natuurlijk. Super gaaf! Deze knijpers zijn echt een goed voorbeeld van dat plastic vrij leven zoveel esthetischer is. Je koopt je eerste setje hier!

houten wasknijpers bamboe rietjes plastic vrij leven
6. Siliconen knijpfruit zakje

Koop in plaats van wegwerpzakjes met knijpfruit een siliconen knijpzakje dat je keer op keer kunt hergebruiken. Je maakt verse smoothies of vriest porties in, zodat je iedere dag heerlijke groente en fruit kunt aanbieden aan je kindje in een knijpzakje. Scheelt niet alleen afval, maar ook veel geld! Wij hebben dit knijpzakje en zijn er heel tevreden over.

7. Bereken de CO2 uitstoot

Ik hou van de website van Milieu Centraal: er staan zoveel handige en praktische tips op als het gaat om groener leven. Deze tool, waarmee je de CO2 uitstoot van je vakantie kunt berekenen, is echt fantastisch. Je kunt ook gelijk zien hoe je de CO2 uitstoot kunt compenseren of hoe je je vakantie milieuvriendelijker kunt aanpakken.

8. Nettasje

Deze nettasjes zijn ideaal. Er past ontzettend veel in en ze zijn super stevig. Super handig voor boodschappen doen. Ze zijn plastic vrij en je kunt ze heel klein opbergen in je tas, zodat je altijd een boodschappentas bij de hand hebt. En ze zien er ook nog leuk uit! Je koopt hier nettasjes in diverse kleuren.

9. Soja Wraps

In plaats van folie of plastic verpak je je eten in soja wraps. Een uitkomst! Je fruit, groente, kaas, brood: alles kun je er in wrappen. Ook bakjes, potjes en bordjes kun je ermee afdekken. Je kunt ook kiezen voor bijenwas wraps. Wij hebben echter de soja wraps omdat ze vegan friendly zijn en een stuk goedkoper. Je koopt ze hier.

soja wraps beeswax wraps
10. Papierbak boven

Recyclen is niet al te ingewikkeld natuurlijk. Maar als je boven bent heb je vaak geen zin om je papier helemaal naar beneden, naar de papierbak te brengen. Als je gemeente plastic inzamelt, ga je niet voor ieder plasticje de trap af. Je gooit alles in dat ene vuilnisbakje boven. Not anymore! Koop een papierbak voor boven, zodat afval scheiden laagdrempelig wordt op iedere verdieping in je huis.

11. Gerecyclede kaarsen

Kaarsjes gemaakt van gerecycled frituurvet. YUK, dat klinkt ranzig. Maar ze zien er wel heel mooi uit en ze zijn beter voor het milieu. Wij kochten ze voor Alela’s verjaardag en zijn er heel blij mee! Je koopt ze hier!

12. Houten vlaggetjes

In plaats van plastic (wegwerp) vlaggetjes kochten we houten vlaggetjes voor Alela’s verjaardag. Deze zijn niet alleen tachtig keer mooier dan welk vlaggetje dan ook, ze gaan ook nog eens een leven lang mee. Hoe bijzonder en gaaf, om voor iedere verjaardag weer die gekoesterde vlaggen te voorschijn te halen? Of ze gewoon het hele jaar laten hangen in de speelkamer/ kinderkamer – want plastic vrij leven is echt een feestje! Je koopt de houten vlaggen hier!

13. Herbruikbare zakken

Als je boodschappen gaat doen in de supermarkt kun je dat een stukje plastic vrijer aanpakken door je eigen broodzakken, groentezakken en fruitzakken mee te nemen. Vraag om brood van de plank en laat dat in jouw stoffen zak doen. Kies groentes en fruit uit die niet verpakt zijn en doe ze in je eigen zakjes. Je koopt ze in bijna iedere supermarkt, of van biologisch katoen hier.

14. Water besparen

Er zijn tig manieren om water te besparen. Afgelopen maand deelde ik in mijn stories twee tips. Gebruik je oude (afgekoelde) theewater, dat in de waterkoker is blijven zitten, om je plantjes water te geven. Hetzelfde geldt voor badwater: bijvoorbeeld uit het kinderbadje uit de tuin. Maar als je natuurlijke badgel gebruikt voor je kindjes kun je ook prima dat gewone badwater bij de plantjes gooien.

15. Plastic vrij scheren

Ik ben zo razend enthousiast over de safety razor. Ik wil nooit meer anders. Ik schreef een blog over deze manier van plastic vrij scheren en moest de tip ook echt nog een keer delen in “De Groene Tip van de Dag”.

plastic vrij leven safety razor
16. Milieuvriendelijk badspeelgoed

Ik schreef ook een blog over milieuvriendelijk badspeelgoed en deelde deze als groene tip. Ben je op zoek naar plastic vrij badspeelgoed of speelgoed van gerecycled plastic? Check dan deze blog. Ook ideaal voor in de tuin of op het strand natuurlijk.

17. Biologisch afbreekbare sponzen

Zodra je toe bent aan nieuwe sponzen, kies dan voor biologisch afbreekbare sponzen. Bijvoorbeeld een spons van kokosvezels of een spons van loofah. Ideaal: ze gaan super lang mee, zijn niet schadelijk voor het milieu en ze maken goed schoon. Je koopt hier milieuvriendelijke schoonmaaksponzen.

plastic vrij leven schoonmaken
18. Zinken emmer

Wanneer je toe bent aan een nieuwe emmer, koop dan een zinken emmer in plaats van een plastic emmer. Ze zijn mooi, duurzaam en plastic vrij. Wanneer ze niet meer geschikt zijn voor de schoonmaak of handwas kun je ze gebruiken als plantenpot! Wij hebben deze zinken emmer.

19. Zeepklopper

Dit is zo een geweldige manier van schoonmaken! I love it. Ik ben helemaal om. Je doet een ecologisch afbreekbaar schoonmaakzeepje in de zeepklopper, beweegt hem heen en weer in je (zinken) emmer en maakt zo je eigen sopje. Helemaal zero waste en plastic vrij. En het werkt zΓ³ goed! Zeker als je het even laat intrekken en in combinatie met de volgende groene tip.

plastic vrij leven schoonmaken
20. Boender

De boender is een heerlijk ouderwetse borstel waarmee je super goed kunt schoonmaken. Ideaal voor de badkamer want hij komt tussen alle voegen van de tegels en maakt ze goed schoon. Echt een dikke aanrader – onze badkamer is nog nooit zo schoon geweest [oeps!]. Je koopt je eerste boender hier.

21. Houten afwasborstel

Wanneer je toe bent aan een nieuwe afwasborstel, koop dan een houten afwasborstel in plaats van plastic. Wij hebben deze afwasborstel en zijn er dik tevreden mee.

houten afwasborstel plastic vrij leven
22. Natuurlijke krijtjes

Tekenen, schilderen en kleien: het kan allemaal een stuk milieuvriendelijker. Ik schreef er deze blog over. Een laagdrempelige eerste stap zijn deze soja krijtjes. Ze zijn vrij van aardolie, stinken niet zoals gewone krijtjes en zijn heel goed voor de ontwikkeling van de pengreep van kinderen.

23. Marmeren ijsblokjes

Nooit meer plastic ijsblokbakjes Γ©n water besparen. En geen waterige drankjes meer. Dat kun je allemaal bereiken met marmeren ijsblokjes. O en ja: marmer, dus super stylish en mooi – daar kun je mee aankomen bij je bezoek. Je bewaart ze in de vriezer en ze verkoelen je drankje! Na gebruik spoel en droog je ze af en kun je ze eindeloos hergebruiken. Je koopt ze hier.

24. Foodwrap

Nooit meer plastic zakjes gebruiken om je brood in te stoppen. Deze foodwraps zijn zoveel mooier, handiger en duurzamer! Je boterhammetjes of bolletjes passen er perfect in en je kunt ‘m gebruiken als placemat. Hij kan gewoon in de wasmachine en is er in diverse kleuren. Wij zijn heel tevreden met dit merk.

brood wrap plastic vrij leven
25. Zelf wasmiddel maken

Ik doe het nu 8 maanden: zelf mijn eigen ecologische, vloeibare wasmiddel maken. Het kost wat meer tijd, maar het scheelt je bakken met geld, omdat je voor een paar cent per wasbeurt kunt wassen! Lees mijn blog en recept hier.

26. Plastic vrij bestellen

Wanneer je ergens een online bestelling plaatst, heb je meestal de mogelijkheid om een “extra opmerking bij je bestelling” te schrijven. Zet hier: “graag zo min mogelijk plastic en ander verpakkingsmateriaal gebruiken bij het klaarmaken en verzenden van mijn bestelling”. Dat voorkomt (in de meeste gevallen) dat je producten niet in drie lagen plastic worden verpakt en bedrijven gaan nadenken over alternatieven. Zoals dit bedrijf, dat zero waste verpakt!

27. Gerecycled plastic tandenborstels

Toen ik deze tandenborstels van gerecycled plastic zag was ik natuurlijk gelijk om. Zo mooi! En ze poetsen fijn. Ook heel handig voor mensen die bamboe tandenborstels (snel) vies vinden.

tandenborstel van gerecycled plastic
28. Kinderen laten helpen met recyclen

Isaya helpt met papier en glas scheiden en wegbrengen. We maken er altijd een klein uitje van. We leggen uit waarom we het doen en waarom het belangrijk is. En we maken het leuk, bijvoorbeeld door het recycle liedje van Peppa Pig te zingen en daarna naar de speeltuin te gaan. En hoe heerlijk is het, dat je keihard met glas mag smijten!

29. Plastic vrij boodschappen doen op de markt

Op de markt kun je makkelijkst plastic vrij boodschappen doen. Neem je eigen broodzakken, groente en fruitzakken Γ©n plastic bakjes mee. In dat laatste laat je je nootjes, hummus, olijven, kaas en ander “schep” voedsel doen. Misschien is het even wennen en zoeken naar de juiste kraampjes (die niet voorverpakken), maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is ook deze manier van plastic vrij leven echt fantastisch!


Alle Groene Tips van de Dag terugkijken op mijn Instagram stories? Je kunt de highlight hier bekijken. Hier plaats ik ook dagelijks de nieuwe groene tips.


Columns by Kari

This post contains affiliate links

5 thoughts on “Alle groene tips van de afgelopen 4 weken

  1. Nou zeg, ik ging naar aanleiding van deze blog eens shoppen bij dille en kamille maar alles wat jij hier aanraadt en ik wil hebben is uitverkocht…. lekker dan πŸ˜‰

    1. OO balen! Ik zie inderdaad dat de boender, zeepklopper en de afwasborstel even zijn uitverkocht online. De ijsblokjes, emmer, kaarsen, nettasjes en bamboerietjes zijn wel online verkrijgbaar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.