19 x De mooiste milieuvriendelijke kleding webshops voor kinderen

Waar moet je rekening mee houden als je milieuvriendelijke en duurzame kleding wilt kopen voor je kinderen? En waar shop je de allermooiste milieuvriendelijke kleding voor kinderen? In deze blog leg ik het uit en zet ik 19 van mijn favoriete duurzame webshops en merken voor kinderkleding op een rij. Het zijn zowel internationale als Nederlandse merken, maar alleen webshops die gemakkelijk en betaalbaar leveren in Nederland. Ik hoop dat milieuvriendelijk kleding kopen voor je kroost zo een stukje makkelijker en overzichtelijker wordt!

Milieuvriendelijke kleding voor kinderen kopen

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal vragen die je kunt stellen als je milieuvriendelijke kleding voor kinderen wilt kopen:

  • Van welke materialen is de kleding gemaakt? En hoe is het gemaakt?
    Biologisch katoen is bijvoorbeeld beter dan gewoon katoen. Maar lyocell en tencel zijn veel milieuvriendelijker dan (biologisch) katoen. Wol is ook een boosdoener, maar biologisch wol scoort beter en gaat heel lang mee (rekt ook mee). Tweedehands biologische wol is super milieuvriendelijk. Ook linnen en hennep zijn hele duurzame opties. Bekijk onderstaande graphic van Milieu Centraal om precies te zien hoeveel impact een kledingstof heeft op het milieu.
Graphic via Milieu Centraal
  • Is de kleding Fair Trade? Hebben er geen kinderhandjes moeten meewerken aan dit kledingstuk? Zijn er geen boeren of arbeiders uitgebuit? De mens maakt ook onderdeel uit van de natuur.
  • Hebben er dieren geleden voor de kleding?
  • Hoe lang kunnen je kinderen in de kledingstukken? Kun je het op de groei kopen – is het zo ontworpen dat het ook met een maatje te groot tof staat?
  • Kun je het eventueel tweedehands kopen?
  • Kun je de kledingstukken gemakkelijk combineren met verschillende outfits?
  • Kun je het eventueel doorgeven of doorverkopen als ze eruit gegroeid zijn?
  • Kun je de stoffen na gebruik eventueel (laten) upcyclen?
  • Heeft het kledingstuk een keurmerk en wat betekent dit keurmerk eigenlijk?
Milieuvriendelijke kleding voor kinderen

Wat blijft er over?

Je snapt dat er na het stellen van deze vragen een heleboel winkelketens en kledingmerken afvallen als het gaat om duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en eerlijkheid. Maar als je een duurzame kledingkast wilt opbouwen voor je kinderen betekent dat absoluut niet dat je niks meer te kiezen hebt. Er zijn ontzettend (ontzettend!) veel prachtige kledingmerken en webshops die mooie, duurzame kleding voor kinderen verkopen. Met gewoon google’en kom je uit bij de standaard, bekende duurzame kleding. Ik vind dat zelf niet altijd mooi en de keuze niet reuze. Ik ben voor deze blog – via de mooiste pareltjes van Instagram – terecht gekomen bij de meest stijlvolle webshops en items.


Duurzaam = Duur

Hoe bouw je een duurzame kledingkast op voor je kinderen?

Milieuvriendelijke kleding voor kinderen

Duurzame kleding is duurder dan gewone kleding. Of beter gezegd: Voor duurzame kleding betaal je meer dan voor kleding die schadelijk is voor mens, dier en milieu. Ik vind dat logisch. Maar ik begrijp ook heel goed dat het een drempel creëert. Milieuvriendelijk shoppen voor je kids betekent echter niet dat je in één keer een volledige kast met milieuvriendelijke rompers, pakjes, hemdjes, shirtjes en schoentjes koopt. Een duurzame kledingkast opbouwen gaat stapsgewijs:

  • De volgende keer dat je iets nodig hebt, kijk je of en waar je het duurzaam kunt kopen.
  • Bouw de kast uit, door items te kopen die bij elkaar passen, zodat je kunt mixen en matchen
  • Koop ontwerpen die mooi staan op de groei, zodat je kindje het lang kan dragen.Β 
    Een romper van biologisch wol groeit bijvoorbeeld met gemak 9 tot 12 maanden met je kindje mee, als je hem 1 maatje groter koopt. Je hebt in principe maar 3 wollen rompers nodig omdat ze zΓ³ drogen. Ze kosten per stuk dus meer, maar in the long run ben je niet duurder uit. En omdat ze lang mooi blijven kunnen andere kindjes ze daarna ook nog aan.
  • Ga voor materialen die lang meegaan, zodat je ze kunt doorgeven, doorverkopen of upcyclen.
  • Wissel nieuwe kleding af met tweedehands kleding.
    Als ik naar Alela’s kledingkast kijk, is ongeveer 75-80% tweedehands of doorgekregen van haar grote zus. De rest is nieuw en bijna allemaal duurzaam. Zo blijven de kosten beperkt.
  • Shop slim: koop in de sale op de groei. Bijna alle shops hebben nu mega grote kortingen. En bij veel webshops krijg je 10% korting als je je inschrijft voor de nieuwsbrief.

Waar koop je milieuvriendelijke kleding voor kinderen?

En dan nu het allerleukste natuurlijk! De wesbhops en kledingmerken met duurzame kleding voor kinderen. Oef, wat was dit lijstje moeilijk om op te stellen. Niet omdat ik heel lang moest zoeken: deze lijst heb ik in een maand tijd verzameld. Maar vooral omdat ik ALLES WILDE KOPEN tijdens het maken van het lijstje. Niet gedaan natuurlijk, want dat is niet echt milieuvriendelijk. Maar oo smelt. Afhankelijk van de materialen is het enige kledingstuk/merk duurzamer dan het andere. Check daarvoor de tabel van Milieu Centraal!

Milieuvriendelijke kleding voor kinderen
Luna and River

Dit is zo zo mooi. Prachtige linnen kleding voor je kleine gupjes. Super Instagrammable, maar natuurlijk veel belangrijker: heel comfortabel en duurzaam.

Be Kind

Zulke mooie linnen items bij Be Kind. Ook voor biologisch katoen en gerecycled plastic kun je bij ze terecht. Echt een pareltje.

Daily Brat

Een tof Nederlands merk met kinderkleding van biologisch katoen. Alela heeft een super lief pakje van Daily Brat

Biologisch katoen
Little Chipmunks

Als je van printjes houdt kun je hier je hart ophalen, maar Little Chipmunks heeft ook hele betaalbare basics van biologisch katoen.

Truly Wooly Kids

Een fijne duurzame webshop met onder andere prachtige linnen kleding van het merk Matona. Zo onwijs mooi. 

Poudre Organic

Poudre Organic is een prachtig kledingmerk van biologisch katoen, dat onder andere verkrijgbaar is bij de prachtige webshops The Milk Minimalist.

biologisch merinowol
Mirle and Tess

Mirle and Tess verkoopt ook Poudre Organic. Maar ook andere hele mooie merken, zoals Yoli & Otis. Echt een fijne shop.

Dilling

Dilling verkoopt duurzaam ondergoed, van biologisch katoen en biologisch merinowol. Maar veel items zijn ook heel mooi te dragen als bovenkleding. Alela en Isaya hebben allebei een mooie jurk van dit merk. 

Greenjump

Greenjump is een hele fijne webshop als je milieuvriendelijker wilt leven – op welke gebied dan ook. Qua kinderkleding kun je hier bijvoorbeeld terecht voor mooie basics van biologisch wol van het merk Cosilana.

Milieuvriendelijke kleding voor kinderen
Olli Ella

Ik heb zelf een hele fijne jurk van Olli Ella, van biologisch katoen. Ze hebben echter ook hele schattige jurkjes voor meisjes! Je kunt hier ook terecht voor lief speelgoed.

Phil & Phae

Bij dit merk vind je mooie basics van biologisch katoen. Shirtjes, harem pants, pakjes: alles valt goed te mixen en matchen en omdat het voor zowel kleintjes als grotere kindjes is kunnen je kids lief twinnen.

Say Please

Say Please is een Spaans merk dat prachtige kledingstukken van 100% biologisch katoen maakt voor kinderen. Ik word zo hebberig van deze webshop.

Numero 74

Een mooi merk uit Ibiza, met onder andere heerlijke items van 100% biologisch katoen. Ooo, die broekjes en pakjes, zo schattig. Onder andere verkrijgbaar bij Lidor en Archive Store.

Ziloen

Voor je biologische wolletjes is Ziloen zalig. Ze verkopen onder andere het prachtige merk Disana en ook voor Joha en Cosilana kun je hier terecht.

biologisch katoen, linnen, tencel, lyocell
Fool the Wool

Nog zo’n pareltje. Ook hier kun je terecht voor merken als Poudre Organic en Phil & Phae. Ook het mooie merk Mimimalisma is hier verkrijgbaar. 

Gray Label

Gray Label heeft ook van die lekkere basics van 100% biologisch katoen. Super comfy en mooi om op de groei te kopen.

Svaert Fint

Een gaaf Deens merk, met onder andere mooie items van ecologisch geweven linnen. Wel hoge verzendkosten naar Nederland. 

Organic Zoo

Ook echt een fijn merk, met mooie biologisch katoenen kleding voor kinderen. Verzendkosten liggen ook hier iets hoger.

Coconeh

Een lieve webshop die onder andere kleertjes verkoopt van Wooly Organic. Ze hebben ook heel mooi speelgoed en zijn nu met vakantie, dus je shopt met 15% korting.


Ik hoop dat je veel mooie inspiratie hebt kunnen opdoen. Weet dat de lijst met milieuvriendelijke webshops en merken nog veel langer is. Ik heb alleen mijn huidige favorieten geselecteerd. Er komen er vast nog heel veel bij de komende tijd: ik blijf zoeken. “Weinig keuze” kan geen excuus meer zijn om geen milieuvriendelijke kleding voor je kinderen meer te kopen! Hopelijk heb je ook wat gehad aan de tips rondom de financiΓ«le kant van het opbouwen van een duurzame kledingkast voor je kindje, zodat de kosten minder een obstakel zullen vormen. 


Columns by Kari

7 thoughts on “19 x De mooiste milieuvriendelijke kleding webshops voor kinderen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.