Van grondstof tot toonbank: weet jij welke weg je kleren afleggen?

Welke kleding is nou eerlijk? Welke kleding is “goed”? Welke kleding is het minst milieubelastend. Waar kan ik met een gerust hart shoppen? Al deze vragen krijg ik met enige regelmaat van jullie, maar ik heb ze zelf ook. Deze zomer schreef ik twee artikelen over webshops met milieuvriendelijke kinderkleding en met milieuvriendelijke vrouwenkleding. Deze maand verdiep ik mij verder in merken en manieren die achterhalen of de hele keten – van grondstof tot toonbank – zo eerlijk en milieuvriendelijk en diervriendelijk mogelijk verloopt.

Een volledig traceerbaar traject

Een paar weken geleden kreeg ik een e-mail van Filippa-K, een duurzaam kledingmerk waar ik al jaren fan van ben. De items die ik van dit merk kocht blijven – met één uitzondering – al jaren goed. Ze hebben een heel duidelijk en inspirerend milieubeleid met fantastische doelen, waar ze hard aan werken. In de e-mail stond dat een aantal kledingstukken van Filippa-K nu ook volledig traceerbaar zijn. Van grondstof tot toonbank.

duurzame kleding

Er zijn nu 10 kledingstukken volledig traceerbaar. Je kunt zien waar het materiaal vandaan komt en of ze een biologische certificering hebben. Vervolgens zie je waar de materialen worden geweven tot stoffen, hoe deze plek werkt aan duurzaamheid [bijvoorbeeld het recyclen van water]. Daarna gaat de stof naar een fabriek waar de kleding wordt gemaakt. De naam en certificering van de fabriek worden genoemd. Tot slot wordt de kleding per vrachtwagen naar de magazijnen en winkels van Filippa-K gebracht en is het cirkeltje rond. Of nou ja, cirkeltje. Dat natuurlijk niet. Maar daar kom ik later op terug. In ieder geval weet je, na het doorlezen van dit proces, hoe je kleding wordt gemaakt en kun je nagaan of dit voldoet aan jouw eisen op het gebied van mensvriendelijke, diervriendelijke en milieuvriendelijke mode.

TrusTrace

Dit traceerbare traject wordt volledig uitgezocht door TrusTrace. TrusTrace biedt merken, verkopers en leveranciers de mogelijkheid om inzicht te krijgen Γ©n geven in hun processen. Het doel is om zo veel mogelijk transparantie te creΓ«ren, zodat consumenten bewuste keuzes kunnen maken. Van grondstof tot toonbank: het is een ongelooflijk complexe keten en TrusTrace onderzoekt of het gebeurt met respect voor mens, dier en milieu. Ze onderzoeken bijvoorbeeld wat de ecologische footprint van een product is. Maar ze controleren ook de certificaten van bedrijven, zodat alle milieu claims correct en up to date blijven.

milieuvriendelijk

TrusTrace is ontstaan in India, vanuit een sterke wens om iets te doen aan de ernstige vervuiling van water en het gezondheidseffect hiervan op mensen, door onder andere de textielindustrie. Behalve voor Filippa-K traceren ze ook voor merken als Houdini, Asket, Zalando, Fjall Raven, Mini Rodini en SΓ©zanne. Als je graag milieuvriendelijkere kleding wilt kopen, bekijk dan eens deze merken en shops!

Circular Fashion

TrusTrace werkt ook samen met bijvoorbeeld circular.fashion en Circular Apparel waardoor ze ook de levensloop van de producten nΓ‘ aankoop kunnen traceren. Dan wordt er gekeken of de stukken zijn te recyclen, te hergebruiken of te repareren.

Iedere 5 minuten worden er 1 miljoen kledingstukken geproduceerd. Slechts 10% daarvan wordt gerecycled, de rest komt op de vuilnisbelt. En van die 10% wordt maar een klein deel echt weer nieuwe kleding. Meestal wordt de kleding gedowncycled. Circulaire mode is namelijk erg complex. Je denkt misschien, tof, je oude kleding naar de H&M brengen en dan worden daar weer nieuwe kleren van gemaakt. Cirkeltje rond. Maar de huidige recyclingtechnieken kunnen de meeste oude kleding niet weer omtoveren tot nieuwe kleding, waardoor er toch weer nieuwe grondstoffen moeten worden aangeleverd. Dit legt een flinke belasting op de grond [waar bijvoorbeeld katoen moet worden verbouwd] het water [een jeans kost al 8 duizend liter water!], de CO2 uitstoot en ga zo maar door. In dit filmpje kun je meer leren over de obstakels van circulaire mode.

milieuvriendelijk

Milieuvriendelijk shoppen bij grote ketens

Dit betekent overigens niet dat je moet stoppen met het inleveren van je oude kleding bij de H&M. Dergelijke grote bedrijven staan misschien niet bovenaan mijn lijst van plekken om te shoppen. Maar daar zit wel het grote geld om Γ©cht iets te veranderen. In een volgende kledingblog verdiep ik mij verder in milieuvriendelijk shoppen bij grote kleding ketens. Hopelijk heb je voor nu weer een paar haakjes om groener kleding te kopen! En neem voor meer milieuvriendelijke kleding zeker nog even een kijkje bij deze 19 webshops voor vrouwen en deze 19 webshops voor kinderen.

Columns by Kari

One thought on “Van grondstof tot toonbank: weet jij welke weg je kleren afleggen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.