10 tips voor een milieuvriendelijke dag op het strand

Vorige week zondag hebben we een heerlijke dag op het strand doorgebracht. Zo fijn! De kinderen speelden uren in het zand & onder de zonnestralen, we aten ijs & frietjes, verzamelen schelpen en renden gillend van de pret weg voor de zee. In deze blog deel ik 10 tips om je dag op het strand zo milieuvriendelijk mogelijk door te brengen. Ook laat ik een paar van mijn favoriete duurzame items zien, waardoor je dagje aan de kust niet meer stuk kan.

Het is zo simpel

Als ik mijn dochters zie spelen in het zand denk ik “het is zo simpel”. Ze hebben zo weinig nodig eigenlijk, om gelukkig te zijn. Dat wij er zijn, aandacht geven, dat ze in de natuur zijn, vrij kunnen zijn, wat water, wat zand, een emmertje en een schepje…

Tip 1

Wel emmertjes van siliconen gemaakt natuurlijk, in plaats van plastic. Er drijft al zoveel plastic rond in de zee.

Siliconen emmertjes
Bijzonder leesvoer: O jee het zijn er twee van Janneke Jonkman. Eerlijk en knap geschreven door een tweelingmoeder, voor tweelingmoeders. Maar wat mij betreft ook zeker een must read voor alle andere ouders of als je een tweelingmoeder in je omgeving hebt.
Tip 2

Neem ΓΌberhaupt zo min mogelijk plastic mee naar de kust. Geen plastic flesjes, speeltjes, verpakkingen en zakjes. Neem je herbruikbare flessen mee, gevuld met water en limonade, zodat je geen plastic flesjes hoeft te kopen.

Tip 3

Als je afval op het strand ziet liggen, raap het dan op. De Hollandse stranden zijn bezaaid met vuilnisbakken: mik het erin, ook al is het niet jouw troep.


Strandtas van biologisch katoen

Natuurlijk is een grote strandtas onmisbaar als je naar het strand gaat, zeker als je kindjes hebt. Mijn grote strandtas is gemaakt van biologisch katoen en kun je tevens als yoga tas of weekendbag gebruiken. Hij is giga: er passen met gemak strandlakens, strandspeeltjes, eten, drinken, draagzak en extra kleding in. Het is een stevige tas, die niet lijdt onder wind, water, zand en zon. Aan de binnenkant zit een klein vakje voor je waardevolle spullen. Deze strandtas van biologisch katoen is verkrijgbaar in twee stijlen.

strandtas biologisch katoen

Als je klein materiaal meeneemt naar het strand, bijvoorbeeld sieraden, telefoons, zonnebrand, een haarborstel – dan kun je ook deze mooie bijpassende duurzame toilettasjes erbij bestellen of gaan voor de extra voordelige combinatieset.


Tip 4

Biologisch katoen is beter voor het milieu dan gewoon katoen, omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens het telen. Chemische bestrijdingsmiddelen putten de bodem uit en komen in het grondwater en in de lucht terecht. Kies voor dus voor een strandtas van biologisch katoen.

strandtas van biologisch katoen
Tip 5

Neem je eigen bamboe rietjes en bekertjes mee naar het strand. Misschien koop je iets te drinken: kom voorbereid naar het strand, zodat je het plastic rietje en het plastic bekertje kunt laten staan.

Tip 6

Gebruik 100% natuurlijke zonnebrand. Zonnebrand met chemische filters is niet alleen slecht voor je huid en lichaam, het is ook schadelijk voor het milieu. Je kunt hier meer lezen over de voordelen van natuurlijke zonnebrand.


milieuvriendelijk zonnen

Een van mijn favoriete zonproducten is de Coco Sun tanning van Arganique. Een zalige en voedende olie, die ik dagelijks gebruik in de lente en zomer, meestal onder mijn CC cream of – als het erg zonnig is – een dikkere laag zonnebrand. Je kunt ‘m ook in je haren smeren, zodat ze beschermd zijn tegen de zon. Een fles gaat ontzettend lang mee en ruikt zalig! 100% natuurlijk en uiteraard vegan & dierproefvrij.


strandtas van biologisch katoen
Tip 7

Kies voor duurzame strandkleding en duurzame badmode. Mijn jurk is ook van biologisch katoen. Het is de Cassia Dress van Oliella. Hij zit zalig: zacht en ik kan er borstvoeding in geven. Isaya heeft badkleding met UV bescherming van Beach and Bandits en Alela van Bambino Mio, zodat je minder zonnebrand hoeft te gebruiken.

Tip 8

Kies milieuvriendelijke strandtenten uit. Je eigen bammetjes mee in je foodwrap is natuurlijk het milieuvriendelijkst. Maar ik vind een strandtentje onderdeel van de fun: lekker ontspannen in de zon, beschermd tegen de wind, muziekje, glaasje wijn [na een voeding uiteraard], frietje.

Plastic soep
Tip 9

Ga met de bus, de fiets of met de trein. Vooral als het lekker weer is, gaat Holland massaal naar de kust. Dat uren tuffen in de file richting zee, om vervolgens nog een uur rond te rijden op zoek naar een parkeerplek, is natuurlijk super slecht voor het milieu.

Tip 10

Geef je op voor de Beach Cleanup Tour. Tussen 1 en 15 augustus 2019 wordt de hele Noordzeekust schoongemaakt. Je kunt hier zien hoe en waar je mee kunt helpen.

strandtas van biologisch katoen

Fijne zomer aan het strand!

Columns by Kari

Dit artikel is in samenwerking met Nura Nature – een prachtige, groene webshop, waar je allerlei producten kunt kopen die goed zijn voor mens, dier en milieu.


One thought on “10 tips voor een milieuvriendelijke dag op het strand

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.