5 x 100% Natuurlijke Zonnebrand

“Het is lenteeeeeeee, de winter is voorbij!” Isaya en ik zingen dit liedje maar wΓ‘t graag. Want Γ³ wat zijn we blij dat het lente is. We hebben al van eerste zonnestralen mogen genieten en het vooruitzicht op meer zon, licht en buiten is zo fijn! Het gros van de Nederlanders denkt dat je in de lente nog geen zonnebrand hoeft te smeren, “omdat je toch nog niet verbrandt”. Ten eerste is dat niet waar: ook in de lente kun je verbranden. En ten tweede loopt je huid ook zonneschade op als je nΓ­et verbrandt. De gevolgen van UV schade zijn permanent en zeer ernstig. Daarom deel ik vandaag 5x 100% natuurlijke zonnebrand voor jou en je kinderen.

Waarom natuurlijke zonnebrand?

In veel zonnebrandcrèmes wordt gebruik gemaakt van chemische filters. Deze filters absorberen Uv-straling. Ze beschermen je huid tegen de zon en laten geen witte waas achter. Maar chemische filters hebben ook flink wat nadelen. Zo zijn ze niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen, omdat ze sneller huidirritatie veroorzaken. En omdat deze chemische filters in je bloedbaan terecht komen, kunnen ze de hormoonbalans verstoren. Daarbij zijn deze zonnebrandproducten schadelijk voor het milieu en giftig voor koraal. De meeste van deze producten zijn ook nog eens getest op dieren, waardoor je eigenlijk te maken hebt met een product dat voor zowel mens, dier als aarde schadelijk is.

Er is een alternatief. Namelijk natuurlijke zonnebrand, met minerale (fysische) filters. Deze filters absorberen de Uv-straling niet, maar leggen een laagje op de huid, waardoor de straling wordt afgekaatst. Minerale filters zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid en dringen ook niet door tot in je bloedbaan. Daarbij werken deze zonnebrandcrèmes direct na het aanbrengen: er is geen inwerktijd nodig, zoals bij chemische filters. Tot slot zijn de ingrediënten vriendelijker voor het milieu en omdat het vaak natuurlijke, milieubewuste merken zijn die deze producten op de markt brengen zijn ze meestal dierproefvrij en veganistisch. Natuurlijke zonnebrand bevat zinkoxide of titaniumdioxide als actieve ingrediënten ter bescherming tegen de zon.

1. {SIMPLE as that} Sunscreen Lotion

natuurlijke zonnebrand van SIMPLE as that

Koop hier: {SIMPLE as that} Sunscreen lotion factor 30


Deze natuurlijke zonnebrand is mijn dagelijkse favoriet. {SIMPLE as that} gebruikt zo min mogelijk ingrediΓ«nten, is 100% natuurlijk, dierproefvrij en vegan. Het merk is zeer begaan met het welzijn van mens, dier en milieu. Daarbij laat deze zonnebrand geen witte waas achter, zoals heel gewoon is bij zonnebrand met natuurlijke filters.

2. Alphanova Sun

Alphanova zonnebrand voor kinderen

Ondanks dat deze natuurlijke zonnebrand wel een witte waas achterlaat, staat hij bij mij op nummer 2. De biologische zonbescherming van Alphanova is namelijk vrij van nano deeltjes, parabenen, chemische filters, chemische conserveringsmiddelen en dierlijke ingrediΓ«nten. Ze zijn niet schadelijk voor de oceaan en riffen, iets wat ik, als eilandkind, erg belangrijk vind. Verder vind ik het essentieel om voor kinderen en voor je gezicht, schouders en borst factor 50 te kiezen. 


Koop hier: Alphanova gezicht factor 50

Koop hier: Alphanova Sun Spray Kids factor 50


3. Derma Baby Natuurlijke zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand Derma Baby

De Baby zonnebrand van Derma met factor 30 is 100% natuurlijk, heeft het Ecocert keurmerk en is gecertificeerd als allergie-veilig product. Ik vind deze zonnebrand fijn, voor de meiden, maar ook voor mezelf, omdat hij gemakkelijk uitsmeert en snel intrekt. De witte waas is na enkele minuten zo goed als verdwenen. Hij ruikt niet super lekker, maar de prijs is wel zacht.


Koop hier: DERMA Baby Factor 30 zonnelotion


Lees ook: 100% natuurlijk berg verwijderen van het hoofdje van je baby


Arganique Coco Sun Tanning

Arganique Coco Sun Tanning

Koop hier: Arganique Coco Sun Tanning


Dit is officieel geen zonnebrand, maar deze huidolie van Arganique heeft wel een natuurlijke beschermingsfactor van SPF 38-40, vanwege de de kokosolie. Omdat er ook caroteen inzit, word je sneller bruin. Ik vind deze olie ideaal op zachte zon-dagen, onder make-up en als mijn huid vermoeid en droog aanvoelt. Het is namelijk ook gewoon een dagverzorging en de perfecte manier om je huid tijdens de winter te beschermen tegen UV schade.

5. Weleda natuurlijke zonnebrand

Weleda zonnebrand

Ondanks dat deze natuurlijke zonnebrand het allerlekkerst ruikt van alle zonneschermers in dit rijtje, staat hij op nummer 5, omdat hij de stevigste witte waas achterlaat. Dat maakt deze zonnebrand ideaal voor kinderen – omdat je direct ziet wanneer je weer moet smeren. Maar minder ideaal voor volwassenen. Ik draag de Weleda zonnebrand alleen onder een laag make-up. Isaya en Alela smeer ik er bijna dagelijks mee in. En de aftersun is zΓ‘lig.


Koop hier: Weleda Edelweiss zonnebrand factor 50

Koop hier: Weleda Edelweiss Aftersun


Niet gevonden wat je zocht? Maak dan zelf 100% natuurlijke zonnebrand! Hier lees je hoe dat moet.


De kracht van de zon

Door alle jaren in de Tropen ken ik de fantastische kanten van de zon, maar ook de schadelijke kanten. De zon, net als de zee, geeft en neemt volgens haar eigen wetten en regels. En als mensen kunnen we ons daar alleen maar naar voegen. Huidschade is zo opgelopen en kan leiden tot zonnevlekken en zelfs huidkanker. Ik raad mensen daarom altijd aan om de kracht van de zon niet licht te nemen en iedere dag te smeren.

Fijne lente!

Columns by Kari

9 thoughts on “5 x 100% Natuurlijke Zonnebrand

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.