Zonnebeschadiging en mijn echte huidleeftijd | Een bezoek aan ASPA

Veertien jaar heb ik in de Tropen gewoond. Mijn hele kindertijd bracht ik door op Curaçao, een deel van mijn tienerjaren en later, als twintiger, nog voor kortere periodes. Ik houd van het eiland, ik houd van de zon. Maar ik weet door deze Tropenjaren ook wat voor impact de zon heeft op je huid. Vorige week bezocht ik ASPA in Den Haag, een beautysalon die gebruik maakt van natuurlijke en biologische cosmetica in combinatie met cosmetische technologie. Er werd een VISIA huidanalyse gedaan, met een speciale camera. Dit was ontzettend confronterend, maar gaf ook veel inzicht. Daarna kreeg ik een gezichtsbehandeling en leerde ik veel over wat mijn huid nodig heeft. In deze blog deel ik mijn ervaring, inzichten en de tips die ik kreeg.

Tropenjaren

Mijn moeder smeerde mij altijd heel goed in, op CuraΓ§ao. Maar toen ik ouder werd, werd ik koppiger en wilde ik vooral bruin zijn. Nu denk ik daaraan terug en kan ik alleen maar denken β€œwat ontzettend dom”. Maar Als je jong bent, ben je niet bezig met β€œde langere termijn” en is je gezondheid een gegeven, geen geschenk. En al helemaal geen compromis. Waarschijnlijk stak ik daarom ook sigaret na sigaret op. Voor mijn eerste zwangerschap stopte ik met beide: roken en zonnen. Als je zwanger probeert te worden realiseer je je namelijk dat een gezonde baby – dat gezondheid– een wonder is, waar met respect mee moet worden omgegaan.

De laatste jaren smeer ik mij consequent in. Ik gebruik zonnebrand met natuurlijke filters, zodat niet alleen mijn huid, maar ook mijn lichaam en het milieu zo min mogelijk belast worden. Maar desalniettemin is er zonnebeschadiging. The damage has been done.

Dat weet ik al een paar jaar, want ik heb zonnevlekjes op mijn gezicht gekregen. Ik ga jaarlijks op controle bij de huisarts en als er onrustige plekjes zijn worden die weggehaald in het ziekenhuis. Maar toch was het heel confronterend om bij ASPA met de VISIA huidanalyse de UV schade te zien. Opnieuw een wake-up call.

foto's maken met VISIA
Foto’s maken met de VISIA

Er was ook goed nieuws. Dat zal ik straks vertellen. Maar eerst leg ik wat meer uit over de huidanalyse die bij ASPA wordt gedaan.

Hoe werkt de VISIA huidanalyse?

Als je bij ASPA komt voor een gezichtsbehandeling worden er vragen gesteld over je huid, maar wordt er ook een huidanalyse gedaan met de VISIA. Dit apparaat maakt foto’s van je gezicht – vanuit drie perspectieven – en analyseert je huid op 8 gebieden. Rimpels, (gewone) vlekjes, structuur, poriΓ«n, UV spots, bruine vlekjes (pigmentatie en verkleuring), roodheid en bacteriΓ«n. 

Niet alleen zon beschadigt de huid. Ook alcohol, roken, stress en schadelijke cosmeticaproducten hebben een negatieve impact op je gezicht. Dat zie je terug aan pigmentvlekken, rimpels, een slappe huid, een korrelige structuur van de huid, vergrote poriΓ«n, roodheid en irritatie. 

De resultaten van jouw foto’s worden vergeleken met duizenden andere mensen, met jouw leeftijd, in de VISIA database. Op basis daarvan wordt een conclusie getrokken over de staat van je huid. Per gebied krijg je te zien of jouw huid gemiddeld (50%), bovengemiddeld (50- 100%) of onder gemiddeld (50-0%) scoort. Daarna krijg je een β€œechte huid leeftijd” toegekend.

Mijn resultaten

De resultaten van de VISIA huidanalyse, op het gebied van spots, UV spots en brown spots op mijn huid, waren om van te huilen. Voor mijn leeftijd (morgen 32) scoorde ik tussen de 5 en 10 procent. Hoe dat eruitziet, zie je op de foto hieronder.

UV spots met de VISIA huidanalyse
UV spots met de VISIA huidanalyse

Op het gebied van rimpels, structuur (hoe zacht je huid is) en hygiΓ«ne scoorde mijn huid juist bovengemiddeld. Ik gebruik enkel natuurlijke cosmetica van zeer hoge kwaliteit en reinig mijn huid twee keer per dag. Dus het verbaasde mij niet dat mijn huid hier goed op scoorde, maar het was fijn om te zien dat wat ik doe, werkt. 

Qua poriΓ«n en roodheid scoorde ik gemiddeld met de VISIA huidanalyse. Er is daar zeker ruimte voor verbetering. Mijn β€œechte huid leeftijd” is 28 jaar. Best positief dus! Maar mijn β€œmain concern” is dus de zonnebeschadiging. En daarom vroeg ik Azra, de eigenaresse van de spa – een vriendelijke vrouw met veel kennis en ervaring en een prachtige huid – de hemd van het lijf. Wat kan ik hier nou aan doen?

Mijn "echte huid leeftijd" is 28
Ik ben 32, maar mijn “echte huidleeftijd” is 28

Een natuurlijke aanpak

Zoals ik al schreef heeft de schade al plaatsgevonden. Aan de dieperliggende zonneschade valt niks meer te doen. Dat is heel heftig. Maar geeft ook een extra impuls aan de urgentie. En toch is het niet alleen maar β€œredden wat er te redden valt”. En ook zijn er niet direct hele ingrijpende behandelingen nodig. De natuur heeft ontzettend veel te bieden, als het gaat om het herstel en de bescherming van de huid. Bij ASPA wordt, op basis van de resultaten van de huidanalyse en je persoonlijke wensen, een geΓ―ndividualiseerde gezichtsbehandeling ingezet.

Mijn behandelruimte in ASPA

Toen ik Azra vertelde dat ik alleen natuurlijke cosmetica gebruik, vertelde zij mij over een aantal natuurlijke merken waar ze in de salon gebruik van maakt. De 100% natuurlijke lijn van Emergin C, genaamd Scientific Organics, bevat minimaal 70% biologische ingrediΓ«nten en is vrij van parabenen en synthetische geurstoffen. Emergin C maakt gebruik van hoogwaardige, natuurlijke ingrediΓ«nten, zoals fruit extracten, planten die rijk zijn aan anti-oxidanten, spirulina, goiji berry, kombucha, witte en groene thee, zeewier, aloΓ« en nog veel meer. 

Het huidverzorgings- ABC

Emergin C is met name bekend van haar effectieve vitamine C serum. Vitamine C is onmisbaar in de strijd tegen huidveroudering, zonnebeschadiging en pigmentatie. Ook Syngergie Skin had gelijk mijn interesse. Dit Australische merk combineert β€œno crap” cosmetica met innoverende technieken. Ik moest gelijk aan {SIMPLE as that} denken, een ander prachtig Australisch merk dat op zeer effectieve wijze wetenschap en natuur met elkaar weet te verbinden. Syngergie Skin is onder andere vrij van parabenen, kunstmatige kleur- en geurstoffen en SLS en opgezet door inspiratiebron Terri Vinson. 

Wetenschap & Natuur worden met elkaar verbonden voor effectieve skincare

Het vitamine A serum en het Vitamine B serum van Synergie Skin helpen onder andere tegen rimpels en fijne lijntjes, pigmentatie en roodheid. Vitamine A is met name bekend vanwege Retinol. Het is echter ontzettend moeilijk om deze vitamines op correcte wijze en in de juiste hoeveelheid aan skincare producten toe te voegen. De meeste middeltjes die je in de drogist vindt hebben daarom geen enkel effect. 

Plan van aanpak

Mijn huid heeft vitamine A, B en C nodig. Als ik de komende maanden, iedere ochtend mijn huid met het vitamine C serum behandel en in de avond met vitamine A en B, dan zal dat waarschijnlijk al veel verbetering met zich meebrengen. Ook zal ik de frequentie van mijn Peel maskers met AHA moeten opvoeren. Maar het allerbelangrijkste is: iedere dag – ook in de winter – zonnebrand smeren. Zonder deze bescherming kan ik middeltje na middeltje toevoegen aan mijn huid, maar zal er schade blijven ontstaan. 

All you need is love… and sunscreen!

De verwachting is dat, als ik de komende zes tot twaalf maanden mijn huid op deze manier behandel, er maar een paar kleine plekjes moeten worden weg-gelaserd. 

ASPA Inspiratie

Zoals ik schreef in mijn intro was het door de VISIA huidanalyse een confronterend bezoek aan ASPA. Maar door dit artikel heb je wellicht ook begrepen dat het tevens een heel inspirerend bezoek was. Ik heb veel kennis opgedaan over huidverzorging en ben opnieuw geΓ―nspireerd geraakt om mij in bepaalde zaken te verdiepen, op zoek te gaan naar de beste manier om mijn huid te verzorgen en beschermen en dit proces met jullie te delen.

ASPA is een fijne, mooie spa, vlak bij het Gemeentemuseum van Den Haag. Behalve (gepersonaliseerde) gezichtsbehandelingen kun je er ook terecht voor manicures, pedicures, massages, haarverwijdering en make-up. 

ASPA is een mooi ingerichte beauty salon met een rustige sfeer

Om kennis te maken met ASPA en de mogelijkheden kreeg ik na de huidanalyse een Peel masker om te exfoliΓ«ren en een RF radiofrequentie behandeling om de huid rondom mijn ogen te verstevigen en de elasticiteit te verbeteren. Ook kreeg ik een DΓ‰ESSE LED warmte masker op. Dit spannend uitziende masker kan op 5 verschillende golflengtes werken aan diverse huidproblemen. Ik deed β€œhet rode masker” om collageen productie te verbeteren en celvernieuwing te stimuleren.

DÉSSEE Led
DÉESE LED warmte masker

Als afsluiting van de behandeling liet Azra mij kennismaken met de minerale make-up van Jane Iredale. Jane Iredale is dierproefvrij en bevat geen parabenen en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Daarbij bevat de make-up natuurlijke bescherming tegen UV straling van de zon. 

ASPA Beauty Spa in Den Haag
Jane Iredale Make-up

Ik kan een bezoek aan ASPA aanbevelen. Ik ben niet betaald om dit te schrijven (in ruil voor een behandeling deel ik mijn ervaring). Ik heb het niet mooier gemaakt dan het is: goed voor je huid zorgen is zΓ³ belangrijk. Een VISIA huidanalyse en een gepersonaliseerde aanpak kunnen je helpen om je huid gezond(er) te krijgen en/of houden.

Columns by Kari
samenwerking

7 thoughts on “Zonnebeschadiging en mijn echte huidleeftijd | Een bezoek aan ASPA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.