Zo verwijder je berg van het hoofdje van je baby

Berg. Op bijna ieder schattig babyhoofdje zitten deze gelige schilfertjes. Meestal in het haar en op het voorhoofd rond de haarlijn. Berg is volkomen onschuldig en berg verwijderen is daarom ook absoluut geen noodzaak. Ik heb het bij Isaya nooit gedaan: in de loop van de jaren is het vanzelf verdwenen. Maar dat duurt wel even: Isaya is nu 3 jaar en bijna 8 maanden en er zitten hier en daar nog steeds een paar plekjes verstopt tussen haar haren. Daarom besloot ik bij Alela te kijken of er een natuurlijk middeltje is om berg te verwijderen.

Wat is berg

De exacte oorzaak van berg is niet bekend. Het heeft iets te maken met de talgproductie, in combinatie met gist. Dat leidt tot de gelige schilfertjes en korstjes. Berg zit rond de haarlijn, tussen de hoofdharen en soms ook rond de wenkbrauwen of oogleden. Het is een huidaandoening, maar wel compleet onschuldig. Bij veel baby’s verdwijnt het binnen 6 maanden vanzelf. Als kinderen of volwassenen op oudere leeftijd nog berg hebben wordt het seborroΓ―sch eczeem genoemd. Berg is niet besmettelijk en de meeste baby’s hebben er ook geen last van.

Waarom zou je berg verwijderen?

Als het onschuldig is, niet besmettelijk is Γ©n je baby heeft er geen last van, waarom zou je het dan verwijderen? Goede vraag. Het is ook niet echt nodig. Bij Isaya deed ik dus het niet en ze heeft er nooit last van gehad: geen jeuk, geen irritatie, geen roodheid en geen ontstekingen. Als je kindje daar wel last van heeft, uiteraard even langs de huisarts gaan.

Het enige dat ik vervelend vind aan berg is dat als je er natuurlijke zonnebrand op smeert, je kind de hele week met een witte snoet rondloopt, omdat de zonnebrand zich gaat hechten aan de berg. Als de berg op het gezichtje van je kindje zit, op de wenkbrauwen of oogleden kan ik me ook voorstellen dat je het gewoon om esthetische redenen wilt verwijderen. Dat mooie lieve snoetje hoeft niet onder schilfers te zitten als het natuurlijk en zonder irritatie verwijderd kan worden.

Alela is nu 7 maanden en ze had berg rond haar haarlijn en op haar schedel. Ze had er zelf geen last van. Maar ik ontving een 100% natuurlijke bergolie van Aromed en besloot daarom eens te kijken of ik de berg kon verwijderen, zonder dat Alela daar zelf last van zou hebben.

Berg verwijderen met natuurlijke bergolie

De biologische bergolie van Aromed is 100% natuurlijk. De bergolie verwijdert vette talg van de hoofdhuid. Daarbij voorkomt de bergolie dat de talgklieren overactief blijven en wordt de huid van het hoofdje op een zachte, natuurlijke manier gereinigd. Tot slot voorkomt de bergolie infecties. De bergolie van Aromed bevat 13 ingrediΓ«nten, waaronder palmpitolie, cananga olie en geranium olie.

natuurlijke bergolie

De bergolie ruikt heel lekker en ook bekend: een van de etherische oliΓ«n in de bergolie komt ook voor in de haarolie van Tabitha James Kraan – ik vermoed dat het de palmpitolie is dus, die zo lekker ruikt. De gebruiksaanwijzing is heel simpel: je smeert een paar druppels op de huid van je baby, laat de bergolie 4 tot 6 uur intrekken en dat verwijder je de berg voorzichtig.

Ik heb het de eerste keer onder de douche verwijderd met een zacht hydrofiel doekje. Ik deed het heel voorzichtig, door zachtjes de berg eraf te wrijven. Ik zou niet gaan schrapen, want de babyhuid is zo teer en kwetsbaar, zelfs als je heel zachtjes doet wordt het huidje een beetje rood (trekt weg). De berg verwijderen, nadat de bergolie intrektijd heeft gehad, gaat gemakkelijk. De berg komt zo los.

Aanrader?

Ik heb geen “before” foto gemaakt van de berg in haar haarlijn. [Op mijn Instastories kun je wel een beetje zien hoe het er eerst uitzag.] De foto hieronder is genomen na de eerste behandeling met natuurlijke bergolie. De eerste keer dat ik de bergolie gebruikte, heb ik mij alleen gefocust op de berg op haar voorhoofd. Dus niet de berg in haar haren. Op de foto hieronder zie je hoe de berg in haar haren eruit ziet. En je ziet ook dat haar voorhoofd helemaal berg- vrij was na de eerste behandeling.

berg verwijderen

Na de eerste behandeling ben ik voorzichtig de berg in haar haren gaan verwijderen. Maar alleen beetje bij beetje en alleen tot een bepaald punt. Want ik vind het nog steeds niet echt noodzaak. Maar het is wel heel fijn dat de zonnebrand zich nu niet meer vasthecht aan haar snoetje.

Dus het antwoord op de vraag “werkt de natuurlijke bergolie?” is sowieso ja. Op de vraag of ik deze bergolie van Aromed een aanrader vind is het antwoord ook zeker ja. Want het ruikt heel lekker, het irriteert niet en het verwijdert de berg moeiteloos. Verder is het aan ieder voor zich om te bepalen of je het nodig vindt om berg te verwijderen. De bergolie (20 ml) kost €9,95 en is hier verkrijgbaar.

Columns by Kari

Ad – gifted [all opinions are my own] + affiliate links

6 thoughts on “Zo verwijder je berg van het hoofdje van je baby

  1. Very interesting to read your thoughts on this, Kari! The oil sounds good! Both my little ones have it, Jonah still does at 2.5! I use coconut oil and gentle massage with a natural baby hairbrush. Also the Kokoso scalp cream I reviewed earlier. Isn’t it cute the Dutch word for cradle cap translates to “mountain” in English πŸ™‚ xx

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.