Top 5 Milieuvriendelijke zonnebrand: natuurlijk & zonder witte waas

Zodra de eerste zonnestralen door het Nederlandse wolkendek breken, overstroomt mijn Instagram inbox met vragen over milieuvriendelijke zonnebrand. Ik heb al heel veel geschreven over natuurlijke zonnebrand, de afgelopen jaren, omdat ik het een heel erg belangrijk onderwerp vind. Als Tropenkind ken ik de kracht van de zon: haar levenschenkende kracht en de vernietigende kracht. Je moet je huid beschermen tegen de zon, maar de meeste zonnebrandproducten zijn slecht voor mens & milieu. Maar natuurlijke zonnebrand laat vaak een witte waas achter op je huid, waar je logischerwijs niet op zit te wachten. In deze blog deel ik mijn 5 favoriete milieuvriendelijke zonnebrandproducten, voor mezelf en voor de kinderen.

Waarom natuurlijke zonnebrand?

Er zijn verschillende redenen waarom ik natuurlijke zonnebrand kies, voor mezelf en voor mijn kinderen. In veel zonnebrandcrèmes wordt gebruik gemaakt van chemische filters. Deze filters absorberen Uv-straling. Ze beschermen je huid tegen de zon en laten geen witte waas achter. Maar chemische filters hebben ook flink wat nadelen. Zo zijn ze niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen, omdat ze sneller huidirritatie veroorzaken. En omdat deze chemische filters in je bloedbaan terecht komen, kunnen ze na verloop van tijd de hormoonbalans verstoren. Daarbij zijn deze zonnebrandproducten schadelijk voor het milieu en giftig voor koraal. De meeste van deze merken zijn niet dierproefvrij, waardoor je eigenlijk te maken hebt met een product dat voor zowel mens, dier als aarde schadelijk is. Er is een alternatief. Namelijk zonnebrandproducten met minerale (fysische) filters. Deze filters absorberen de Uv-straling niet, maar leggen een laagje op de huid, waardoor de straling wordt afgekaatst. Minerale filters zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid en dringen ook niet door tot in je bloedbaan. Daarbij werken deze zonnebrandcrèmes direct na het aanbrengen: er is geen inwerktijd nodig, zoals bij chemische filters. Tot slot zijn de ingrediënten vriendelijker voor het milieu en omdat het vaak natuurlijke, milieubewuste merken zijn die deze producten op de markt brengen zijn ze meestal dierproefvrij en veganistisch.

milieuvriendelijke zonnebrand voor de riffen
Als eilandkind vind ik het ontzettend belangrijk dat we onze riffen blijven beschermen. Het leven op onze planeet valt of staat met de gezondheid van de koraalriffen.

Top 5 milieuvriendelijke zonnebrand

Per zonnebrandproduct zal ik aangeven waarvoor dit specifieke product fijn is – bijvoorbeeld voor je gezicht of voor mensen met een gevoelige huid. Ook zal ik delen welke zonnebrand Isaya (5,5) en Alela (2,5) fijn vinden en welke producten goed smeerbaar zijn. Ook zal ik eventuele nadelen in kaart brengen, zoals een witte waas na aanbreng of een hogere prijs. Alle zonbescherming in deze blog bevat een UVA en UVB bescherming. Dat betekent dat de zonnebrand niet alleen beschermt tegen verbranden maar ook tegen huidveroudering. Hopelijk kun je op basis van deze afwegingen de milieuvriendelijke zonnebrand vinden die bij jou (en je gezin) past! Ik begrijp namelijk heel goed dat overstappen op milieuvriendelijke zonnebrand een investering kan zijn: het is duurder dan een chemische fles zonnemelk van Kruidvat. Lees hier hoe je groen leven betaalbaar kunt maken & houden.

1. Mijn favoriete milieuvriendelijke zonnebrand van MADARA

De MADARA City CC (40ML) is mijn go to hele jaar door, sinds ongeveer 2 jaar. Dit is een cc cream met een lichte dekking (tinten light & medium), waardoor kleine oneffenheden worden bedekt en mijn huid er gezonder, egaler en minder vermoeid uitziet. De beschermingsfactor is SPF15, wat in de late lente en zomer natuurlijk te laag is voor mijn huid. Daarom vind ik de Face Sunscreen (40ML) prettig voor de warme maanden: deze heeft een factor 30. Hier zit ook een hele lichte dekking in, waardoor je geen witte waas op je huid krijgt. Ideale producten, die goed beschermen, fijn zijn in gebruik (mooie, compacte tubes met handige dosering) en de prijs meer dan waard zijn. MADARA komt dit jaar ook met een face subscreen met SPF50, dus daar ben ik heel blij mee!

milieuvriendelijke zonnebrand

Ik gebruik de City CC meestal in plaats van foundation. Als ik gedurende de dag niet hoef bij te smeren doe ik er wat minerale poeder met SPF 15 van Uoga Uoga overheen. De Body Sunscreen van MADARA is verkrijgbaar in factor 15 en 30 (100ML) en ze hebben een zonnemelk in factor 20 en een zonnestick in factor 50. Deze producten laten een lichte witte waas achter op een witte waas en een witte waas op een bruine huid. Ik gebruik de Body Sunscreen daarom alleen op mijn armen, schouders en hals. De prijs van de body sunscreens van MADARA is zachter dan de zonbescherming voor het gezicht.

2. Milieuvriendelijke zonnebrand van The Ohm Collection

Dit is de favoriete milieuvriendelijke zonnebrand van Isaya en Alela. Zij vinden deze geur van The Ohm Collection heerlijk. Isaya vindt de zonnebrand fijn omdat deze geen witte waas achterlaat op haar witte huid. De zonnebrand laat wel een witte waas achter op een bruine huid. Ze wilde geen Weleda zonnebrand meer gebruiken vanwege de witte waas, dus ik was erg blij toen deze natuurlijke zonnebrand in de smaak viel. Het is een mooie fles, met een handige doseer dop, waardoor de meisjes ook zelf kunnen smeren. De zonnebrand met factor 30 beschermt hun kwetsbare huid goed, is goed uitsmeerbaar en is verkrijgbaar in een kleine (75ML) en in een grotere (150ML) fles. De prijs komt ongeveer overeen met de body subscreen van MADARA, maar ligt lager dan de gezichtszonnebrand van dat merk.

milieuvriendelijke zonnebrand voor kinderen

Als je meer wilt weten over de producten van The Ohm Collection – ze hebben bijvoorbeeld ook natuurlijke deodorant en huidverzorging met zalige, rijke geuren – lees dan deze blog!

3. Plasticvrije zonnebrand van We Love The Planet

Mijn eerste indruk, vorig jaar, van deze 100% natuurlijke zonnebrand stick was heel positief – want jaaa! eindelijk plastic vrij zonnebrand! Naarmate de zomer vorderde merkte ik dat we de zonnebrand (SPF30) van We Love The Planet steeds minder gebruikten. Isaya wilde geen zonnebrand met een witte waas en vond het vervelend als ik lang op haar huid moest drukken om de zonnebrand goed uit te smeren na het aanbrengen met de stick (50 gram). Alela zat natuurlijk geen seconde stil nog toen en ik vond het sneu om stevig te smeren op haar super jonge huidje. Zo verdween hij een beetje van mijn favorieten lijstje. Maar vorige week maakte de milieuvriendelijke zonnebrand van WLTP een comeback in ons huishouden!

plastic vrije zonnebrand

Alela ontdekte de stick in mijn kast en ging ermee in de weer. De smeerde zichzelf van top tot teen in. Doordat het een stick is, maakte ze geen troep en kon ze overal goed komen. Ideaal: ze vond het leuk om te smeren, smeerde zichzelf echt goed in, de stick deed de dosering voor haar, waardoor er geen product werd verspild en mijn huis een beetje schoon bleef. Als je ook een peutertje hebt rondlopen die graag alles zelf wil doen, dan is dit een dikke aanrader. Wij zullen in ieder geval de komende maanden doorgaan met het gebruik van deze milieuvriendelijke zonnebrand!

4. Milieuvriendelijke zonnebrand voor de gevoelige huid

De zonnebescherming van Green People bevat 78% (gezichtszonnebrand) en 84% (zonnebrand voor het lichaam) biologische ingrediΓ«nten. De basis van de zonnebrand is aloΓ« vera. Als Tropenkind leer je deze plant al op jonge leeftijd op waarde schatten. We gebruiken het op Curacao voor schaafwondjes, grotere wonden, droge huid, een verbrandde huid en nog veel meer. Andere heilzame ingrediΓ«nten in de zonnebrand zijn edelweiss, rozemarijn, groene thee en kamille. Goed om te weten: deze zonnebrand bevat als enige in deze top 5 zowel psychische als chemische filters, maar is gecertificeerd al Reef Safe. De verpakking is gemaakt van rietsuiker in plaats van plastic. De zonnebrand laat geen witte waas achter en is wat zachter geprijsd dan MADARA en The Ohm Collection.

Zonbescherming voor de gevoelige huid

Ik wilde deze zonnebrand meenemen in deze blog omdat ik weet dat veel mensen niet tegen parfums kunnen. De zonbeschermingsfactoren van Green People is speciaal voor mensen met een zeer gevoelige huid (ook eczeem en psoriasis) en is tevens geschikt voor kinderen. Het merk bevat tot 99% natuurlijke ingrediΓ«nten, 80-85% biologische ingrediΓ«nten, is 100% dierproefvrij en vegan en heeft het EcoCert keurmerk.

5. Luxueuze natuurlijke zonnebrand

natuurlijke zonnebrand van squalan

De meest luxe milieuvriendelijke zonnebrand in deze top 5, maar ik wilde de zonnebrand van Squalan toch meenemen, omdat ieder budget weer anders is en deze zonnebrand (factor 30, 50ML) ook zeer geschikt is voor de gevoelige huid. Daarbij is Squalan bij uitstek een prachtig merk voor de ouder wordende huid en laat deze zonnebrand geen witte waas achter. In deze blog kun je alles lezen over de effecten van squalaan.

Columns by Kari

2 thoughts on “Top 5 Milieuvriendelijke zonnebrand: natuurlijk & zonder witte waas

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.