100% natuurlijke zonnebrand van Squalan | Review

Zonnebrand. Als je mijn blog al een tijdje leest weet je dat ik niet uitgepraat raak over het onderwerp. Als Tropenkind vind ik insmeren ontzettend belangrijk. Maar dan wel zonnebrand met natuurlijke filters. 100% natuurlijke zonnebrand – dat is het beste voor je huid, je lijf, je kind en de aarde. Het is gewoon de beste keus. Maar er is een nadeel: de witte waas die zonnebrand met natuurlijke filters achterlaat. Daarom ben ik altijd op zoek naar natuurlijke zonnebrand die geen witte waas achterlaat. Nieuwste aanwinst: de 100% natuurlijke zonnebrand van Squalan. Wil je weten wat ik er van vind, als zonnebescherming voor mezelf Γ©n voor mijn dochters? Lees dan gauw verder!

Natuurlijke zonnebrand vs chemische zonnebrand

Er zijn verschillende redenen waarom ik natuurlijke zonnebrand kies, voor mezelf en voor mijn kinderen. In veel zonnebrandcrèmes wordt gebruik gemaakt van chemische filters. Deze filters absorberen Uv-straling. Ze beschermen je huid tegen de zon en laten geen witte waas achter. Maar chemische filters hebben ook flink wat nadelen. Zo zijn ze niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen, omdat ze sneller huidirritatie veroorzaken. En omdat deze chemische filters in je bloedbaan terecht komen, kunnen ze na verloop van tijd de hormoonbalans verstoren. Daarbij zijn deze zonnebrandproducten schadelijk voor het milieu en giftig voor koraal. De meeste van deze merken zijn niet dierproefvrij, waardoor je eigenlijk te maken hebt met een product dat voor zowel mens, dier als aarde schadelijk is.

natuurlijke zonnebrand van squalan

Er is een alternatief. Namelijk zonnebrandproducten met minerale (fysische) filters. Deze filters absorberen de Uv-straling niet, maar leggen een laagje op de huid, waardoor de straling wordt afgekaatst. Minerale filters zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid en dringen ook niet door tot in je bloedbaan. Daarbij werken deze zonnebrandcrèmes direct na het aanbrengen: er is geen inwerktijd nodig, zoals bij chemische filters. Tot slot zijn de ingrediënten vriendelijker voor het milieu en omdat het vaak natuurlijke, milieubewuste merken zijn die deze producten op de markt brengen zijn ze meestal dierproefvrij en veganistisch. Deze zonnebrandproducten bevatten zinkoxide of titaniumdioxide als actieve ingrediënten ter bescherming tegen de zon.

Squalaan in Squalan

Ik gebruik nu iets meer dan een jaar producten van Squalan. Squalan is een 100% natuurlijk cosmeticamerk dat producten ontwikkeld op basis van squalaan. Squalaan is een vetachtige substantie die door zowel mensen, dieren als planten wordt geproduceerd. Bij de geboorte is het percentage squalaan in je huid hoog, maar hoe ouder je wordt, hoe meer het afneemt. Tegen de tijd dat je de dertig bent gepasseerd, maakt je huid zo weinig aan dat huidveroudering onvermijdelijk is. Door Squalan te gebruiken, wordt deze stof weer aangevuld en komt de huid weer in balans. Squalaan zorgt voor een flexibele en soepele huid, verbetert de elasticiteit, gaat rimpeltjes tegen, hydrateert en maakt de huid weer zacht en glad. Het is zeer geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid en verzachtend bij huidproblemen als eczeem en rosacea. Het squalaan van Squalan komt van suikerriet. De suikerriet die Squalan gebruikt is ECOCERT goedgekeurd. 

De 100% natuurlijke zonnebrand van Squalan

Squalan heeft twee 100% natuurlijke zonnebrandcrèmes uitgebracht: een factor 15 en een factor 30. De zonnebrand bevat het hydraterende squalaan en beschermt met minerale filters tegen schadelijke UVA- en UVB straling. De afgelopen weken heb ik de natuurlijke zonnebrand van squalan getest op mezelf en op Isaya (bijna 5) en Alela (bijna 2).

De crΓ¨me is stevig, maar goed smeerbaar. In eerste instantie voelt hij wat vettig op de huid, maar dat trekt snel in. Bij insmeren verdwijnt de witte zonnebrand in de huid – eerst zie je een lichte paarse gloed en daarna gewoon je eigen huidskleur. Geen witte waas dus. Er zit geen geur aan de zonnebrand en hij is geschikt voor de gevoelige huid.

natuurlijke zonnebrand van squalan

De zonnebrand zit in een plastic flesje (50 ml) met een pompje: heel goed doseerbaar en makkelijk mee te nemen. Ik vind het een hele handige zonnebrand voor de meisjes, omdat ik ze er snel en gemakkelijk mee kan insmeren, de zonnebrand niet prikt als het in hun ogen komt en zacht is voor hun gevoelige kinderhuidjes. Isaya vindt het een fijne zonnebrand omdat hij geen witte waas achterlaat (“dan ben ik geen spookje”). Voor mezelf vind ik het een fijne zonnebrand voor mijn hals, decolletΓ© en armen. Voor mijn gezicht gebruik ik een andere zonnebrand. Op mijn Instagram heb ik vanmorgen een filmpje gedeeld met onze complete sunscreen routine: welke zonnebrand producten we precies waarvoor gebruiken en wat ik ervan vind.

Is de natuurlijke zonnebrand van Qualan een aanrader?

Ja zeker! Een fijne, goed smeerbare 100% natuurlijke zonnebrand die geschikt is voor de gevoelige huid Γ©n gebruikt kan worden voor kinderen. Er hangt echter ook een nadeel aan de natuurlijke zonnebrand van Squalan. En dat is het prijskaartje. Een flesje kost €39,-. Dat is best prijzig, in vergelijking met de andere zonnebrand producten die we gebruiken (Madara, €29, We love the Planet €18,50, Weleda, €19,50). Maar zoals ik in mijn IGTV al zei heeft deze zonnebrand bepaalde voordelen die de andere drie niet allemaal tegelijk hebben: de combinatie van 100% natuurlijk, goede smeerbaarheid, gebruiksgemak, geschikt voor kinderen en geen witte waas. Het is dus absoluut een meer high end sunscreen en cosmeticamerk. Maar de kwaliteit is er dan ook naar. En met de set (factor 15 en factor 30) bespaar je 8 euro.

Wat vindt….

Isaya deelt mijn mening, maar hoe meer reviews voordat je iets prijzigs aanschaft, hoe beter, toch? Deze blog is onderdeel van een duo-review met Based on Nature. De blog van Marije is al een paar jaar een inspiratiebron voor mij. Ze schrijft al jaren heel zorgvuldig over natuurlijke cosmetica. Zij testte en reviewde ook de natuurlijke zonnebrand van Squalan. Wil je weten of zij mijn mening deelt? Lees dan hier haar review!

Columns by Kari

PR product

4 thoughts on “100% natuurlijke zonnebrand van Squalan | Review

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.