Wat zit er in Isaya’s schooltas? Milieuvriendelijk naar school

Milieuvriendelijk naar school. Hoe pak je dat precies aan? Waar kun je allemaal op letten? Welke merken en materialen zijn duurzaam? En wat zit er allemaal in Isaya’s rugzak? Het antwoord op al deze vragen vind je in deze blog! Ook deel ik tips om milieuvriendelijk naar school gaan betaalbaar te houden!

Milieuvriendelijk naar school

Milieuvriendelijk naar school gaan begint natuurlijk met hoe je er komt. Met de fiets is een stuk groener dan met de auto. Dus vraag jezelf af: kan het écht niet, met de fiets? Of is er een andere reden waarom jullie de auto pakken, bijvoorbeeld voor comfort, gemak of om tijd te besparen. Is er een manier waarop jullie je leven kunnen aanpassen om de dagelijkse school runs milieuvriendelijker te doen? Is het bijvoorbeeld mogelijk om de auto in te ruilen voor een elektrische bakfiets? Of, als jullie nog vóór de schoolkeuze staan, is het dan mogelijk om een school dicht bij huis te vinden? Het klinkt misschien drastisch, maar je kind gaat wel jarenlang 4 a 5 dagen per week naar die school toe. Dicht bij huis naar school heeft niet alleen als voordeel dat jullie niet met de auto moeten, maar ook dat je kind straks, als het ouder is, veilig zelf kan fietsen of lopen.

Op de step

Wij wonen dicht bij school en kunnen lopend. Isaya gaat meestal op haar step en soms op haar fiets. Ze heeft een Micro Step [Mini, Deluxe, met lichtgevende wielen] , waar ze per week tientallen kilometers op aflegt, omdat we bijna alles lopend doen. De steps van Micro Step zijn super stabiel [3 wielen] en gemakkelijk in gebruik [ze steppen fijn, dus je zeult geen kind en step halverwege mee naar huis. Het zijn meegroei steps [verkrijgbaar in verschillende maten], waardoor je kind er lang op kan rondsteppen. De onderdelen zijn los verkrijgbaar waardoor je geen hele nieuwe step hoeft te kopen mocht er iets stuk gaan. Zo probeert Micro Step een wegwerpcultuur uit de weg te gaan. Een Micro Step is überhaupt niet iets wat je weggooit na gebruik: je kunt ze goed doorverkopen op Marktplaats. Laat dat dan ook de eerste plek zijn waar je kijkt als je er eentje wilt kopen!

milieuvriendelijk naar school
Deze step was echt een geweldige investering
Helm erop

Omdat we in de stad wonen en ik veiligheid heel belangrijk vind, draagt ze altijd een helm. Haar helm is van Nutcase. Na uitgebreid onderzoek doen ontdekte ik dat dit de beste helmen zijn. Ze groeien ook mee met het hoofd van je kind. Helmen zou ik niet zo snel aanraden om tweedehands te kopen omdat je niet goed weet wat er mee is gebeurd en of ze dus nog veilig zijn. Als je kindje op de fiets of step naar school gaat zorg dan uiteraard ook dat ze goed zijn verlicht in de winter.

De rugzak

Natuurlijk gaat er een rugzak mee naar school. Isaya heeft een fijne rugzak van Lilliputiens die ze prachtig vindt. Deze rugzakken zijn stevig en handig en blijven mooi. Een milieuvriendelijkere keuze zijn de rugzakken van Sticky Lemon. Die zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Zo gaaf! Er zijn ook etuis en heuptasjes.

Rugtas lilliputters met naamsticker
Door er naamstickers in te plakken in plaats van op te schrijven kan alles gemakkelijk doorgegeven of doorverkocht worden
Lekker vies worden

Het grootste gedeelte van Isaya’s schoolplein is natuurspeeltuin. Ik vind het belangrijk dat ze zich vrij kan bewegen buiten, ook als het regent of geregend heeft. Ze heeft dus altijd een regenbroek en een regenjas bij zich. We hebben gekozen voor het Nederlandse merk Gosoaky. Dit merk is zeer begaan met het milieu. Ze maken producten van hoge kwaliteit die doorgegeven of doorverkocht kunnen worden. Veel regenkleding wordt chemisch behandeld om waterdicht te blijven. Gosoaky maakt echter gebruik van de zogenaamde BIONIC-FINISH® ECO techniek, die vrij is van chemicaliën en helemaal ecologisch verantwoord is. Ook zijn hun producten cruelty free. Ik ben echt mega tevreden over de regenkleding van de meisjes. En omdat de kwaliteit zo goed is, raad ik je aan eerst op Marktplaats een zoekopdracht in te voeren! Het is best een prijzig merk en zo kun je besparen, het milieu sparen en toch de beste regenkleding voor je kinderen aanschaffen. De 3 in 1 jas van Isaya kocht ik in de sale, voor Alela vond ik voor een habbekrats op Marktplaats. Deze jassen kunnen ze het hele jaar rond dragen, echt ideaal. De regenbroeken zijn dungarees dus de kleding eronder wordt nooit nat.

Gosoaky milieuvriendelijk naar school
Milieuvriendelijke regenkleding van Gosoaky
Regenlaarsjes

Uiteraard zijn regenlaarsjes onmisbaar als je kindje naar school gaat. Laarsjes van natuurrubber [gemaakt van rubberbomen] zijn ietsje milieuvriendelijker dan laarsjes van synthetisch rubber [gemaakt van aardolie]. Isaya heeft natuurrubber laarsjes van Bergstein. Maar in mijn ervaring slijten die ontzettend snel. In ieder geval als je zoveel buiten speelt als mijn kroost. Een groener alternatief zijn dan de PVC vrije regenlaarzen van Kavat. Deze hebben het EU ecolabel. Er zijn ook Kavat laarsjes beschikbaar met een uitneembaar wolletje aan de binnenkant, wat fijn is voor de winter. Hun wol is echter nog niet biologisch gecertificeerd [wel gegarandeerd mulesing vrij]. Het meest duurzame is om ook voor Kavat laarsjes een zoekopdracht aan te maken op Marktplaats. Zo kun je op de hoogte blijven als er laarsjes van dit merk worden verkocht. Je kunt dan alvast grotere maatjes inslaan [1 maat groter is sowieso aan te raden bij dit merk].

Milieuvriendelijk naar school joha
Biologisch wollen muts die zeker 3 jaar past

Qua schoenen draagt ze momenteel Dr. Martens. Niet de vegan variant [kunststof], maar van leer. Het leer van Dr. Martens is afkomstig van een milieuvriendelijke leerfabrikant en gecertificeerd via de Leather Working Group. Dr. Martens gaan lang mee en blijven mooi waardoor je ze kunt doorgeven of doorverkopen. Ook hier adviseer ik voor de meest groene keuze tweedehands te kiezen.

Giesswein pantoffels
Giesswein slofjes zijn toch wel de allerfijnste pantoffels
Warme wolletjes

Wol is zulk fijn materiaal voor kleintjes. Uiteraard wel biologisch wol of anders tweedehands. Tweedehands wolletjes vind je oa op Marktplaats door zoekopdrachten aan te maken [te bewaren] op je favoriete wolmerken [hier oa Disana, Joha, Cosilana, Engel en Dilling]. Ook kun je via Facebook tweedehands wolletjes kopen [check oa de Facebook groep ‘Wolletjes Natuurlijk’].

Disana milieuvriendelijk naar school
Disana is een van de mooiste merken als het gaat om biologisch wol

Isaya heeft altijd een wollen balaclava muts mee van Joha, wollen slofjes van Giesswein voor in de klas en een wollen vest van Disana. Dit is allemaal biologisch wol. Ook voor Giesswein heb ik een zoekopdracht op MP en zo vond ik Alela’s slofjes voor een fractie van de nieuwprijs. De balaclava muts is handig omdat ze dan geen sjaal om hoeft, wat fijner en veiliger is met spelen. De muts is van 3-5 jaar, maar ik denk eerder tot 6 jaar, want hij rekt zoals het meeste wol lekker mee. Disana is ook al zo’n prachtig merk met een groot hart voor het milieu. Uiteraard mulesing vrij, vrij van chemicaliën en gemaakt met respect voor natuur, dier en mens. Haar wollen vest heeft ze altijd mee, voor het geval ze het koud krijgt. Omdat wol zelfreinigend is hoef ik deze items zelden te wassen.

Milieuvriendelijk eten op school

Milieuvriendelijk naar school ga je natuurlijk met een milieuvriendelijke broodtrommel! Isaya’s broodtrommel is van Dille & Kamille en gemaakt van roestvrijstaal. Dat is een fijn en mooi alternatief voor plastic broodtrommels. Ze zijn gemakkelijk te openen en kunnen gewoon in de vaatwasser. In haar broodtrommel zit uiteraard een plasticvrij gekochte boterham met veganistisch broodbeleg. In principe hoeft Aya geen drinkbeker mee naar school te nemen, omdat de kindjes thee drinken uit een theeglas. Maar soms doe ik een rvs drinkbeker in haar tas, voor het geval ze dorst krijgt op de weg naar huis. Deze is van Klean Kanteen. Drinkbekers en broodtrommels koop ik persoonlijk liever niet tweedehands.

milieuvriendelijk naar school
Isaya’s rvs broodtrommel en drinkbeker
Goed verzorgen

We doen het niet perfect, milieuvriendelijk naar school gaan, zoals je ziet. Er zijn keuzes die we duurzamer hadden kunnen maken en in de toekomst ook zullen doen. Voor nu proberen we de spullen die ze gebruikt zo goed mogelijk te verzorgen zodat ze lang mee gaan. Dit doen we bijvoorbeeld door Isaya te leren goed voor haar spulletjes te zorgen. Aya en ik poetsen samen onze Dr. Martens. Ze poetst zelf iedere week haar step. We ontpillen samen wollen items. Door zelf de spullen met respect te behandelen – bijvoorbeeld door haar tasje met zorg in te pakken, probeer ik haar op luchtige wijze te leren over de echte waarde van spullen. En dan bedoel ik niet de geldwaarde, maar de prijs die de planeet betaalt voor ons gebruik.

Een andere manier waarop we de levensloop van haar spulletjes proberen te verlengen is door overal naamstickers in te plakken. Zo hopen we spullen minder snel kwijt te raken. Doordat de stickers ook in haar regenbroek, tas, kleding [label] en schoenen kunnen, hoef ik niet met stift erop te schrijven. Zo zijn ze gemakkelijker door te geven aan Alela of door te verkopen. Wij hebben de naamstickers van Mynametags.nl of Mynametags.be.

Columns by Kari

Een aantal van de producten in deze blog zijn pr producten.

3 thoughts on “Wat zit er in Isaya’s schooltas? Milieuvriendelijk naar school

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.