Groene ondernemers die jou nu nodig hebben

“Groene” winkels, ze zitten gelukkig inmiddels in iedere stad. Vaak zijn het wat kleinere ondernemers die iedere dag hard moeten werken om hun duurzame producten te verkopen in een winkelcentrum vol grote ketens. Momenteel hebben deze milieuvriendelijke winkels het nog een tandje pittiger, omdat ze hun deuren (deels of volledig) moeten sluiten vanwege de coronacrisis. Ze zijn afhankelijk geworden van online bestellingen. Dus als je de komende tijd iets nodig hebt, is het wellicht een mooi idee om daar te shoppen! Zo help je een groene ondernemer (bij jou in de buurt), maak je een milieuvriendelijke keuze Γ©n krijg je een prachtig pakketje op de mat.


Er staan nu 19 groene winkels in dit artikel, verdeeld over het land, maar ik zal de blog blijven aanvullen. Dus ken of ben je een duurzame ondernemer met gesloten deuren, maar een open webshop? Laat het weten, dan neem ik deze ook op in de blog!


MiniMarkt in Amsterdam

Minimarkt is een kids conceptstore waar je normaal gesproken heerlijk en gezellig met je kroost kunt ontbijten en lunchen en mooie cadeau’s of benodigdheden voor je kroost kunt shoppen. Vanwege de coronacrisis moesten ze hun deuren sluiten, maar online gaat MiniMarkt vastberaden door. Je vindt er merken als Microstep (een van onze beste aankopen ooit), Green Toys, Maileg, Fabelab en Way to Play.

Big & Belg in Amsterdam

Big & Belg verkoopt duurzame kleding en eco friendly speelgoed en heeft twee locaties in Amsterdam – in de Pijp en een in West. Ze hebben helaas geen webshop, maar ze zijn wel een Instagram account gestart zodat je per DM orders kunt plaatsen (het account wordt dagelijks bijgevuld). Je vindt bij Big & Belg onder andere merken als Studio Escargot (zo’n ontzettend mooi Etsy merk), Raduga Grez, Mingo Kids, Mini Rodini en Tiny Cottons.

Wijs West in Amsterdam

Nog een fijne Kids Conceptstore in Amsterdam, waar je terecht kunt voor eco friendly speelgoed en kinderkleding. Binnen de ring wordt op dezelfde dag je bestelling geleverd. Wijs West heeft een ‘Quarantaine’ afdeling op de website aangemaakt waar je per leeftijd toffe activiteiten voor binnen kunt shoppen. Fijne merken als Play Up, Studio Noos, Ay-Kasa, Bamboo Planet, Ferm Living, Okonorm (knutselen!) en Holztiger vind je terug op de website van Wijs West!

Kleine Planeet in Leiden

Kleine Planeet is ook een eco friendly conceptstore en familiecafΓ©, in Leiden. Normaal gesproken is het cafΓ© lekker druk bezocht met spelende kinderen en hun ouders of grootouders en kun je in de winkel ernaast mooi, duurzaam speelgoed kopen. Merken die je bij ons regelmatig voorbij ziet komen, zoals Holztiger, Grapat, Green Toys en OlliElla. Door de coronacrisis is Kleine Planeet nog maar zeer beperkt open en is hun bestaan afhankelijk geworden van online bestellingen. Dus als je op zoek bent naar milieuvriendelijke benodigdheden of cadeaus voor baby’s en kinderen, neem dan even een kijkje hier.

Mama Nova in Leiden

We blijven nog even in Leiden, want in een mooi steegje vlakbij de Pieterskerk zit het kleine, maar o zo fijne winkeltje Mama Nova. Alles wat je nodig hebt voor je baby vind je bij Mama Nova: biologische wolletjes, draagdoeken, glazen flessen, barnsteen kettinkjes, spulletjes voor de seizoenstafel, speelgoed van Grimms. Het mooie winkeltje is dicht, maar de webshop draait graag voor jou en je kleine babe. Voor inwoners van de stad Leiden zijn er geen bezorgkosten: je bestelling wordt helemaal eco friendly (op de fiets) en gratig bij je thuis bezorgd.

Wrap with Love in Alkmaar

Deze draagwinkel heeft alles wat je maar nodig hebt voor het dragen van je kindje. Draagdoeken, draagzakken en draagconsulten zijn hun specialiteit. Ik heb zelf ook een draagdoek en een draagzak via Wrap with Love. Ze verkopen ook cosleepers, eco friendly kinderwagens, wasbare luiers en andere benodigdheden voor groene mamas en papas (to be). Heb je nog aankopen op je lijstje staan? Neem dan zeker even een kijkje bij Wrap with Love of neem contact met ze op.

SMIR in Amersfoort

Misschien ken je het boek ‘Het Zero Waste Project’ wel. De schrijvers achter dit boek hebben een hele toffe zero waste store in Amersfoort, waar je plastic vrij en verpakkingsvrij allerlei soorten producten kunt kopen voor je zero waste huishouden. Vanwege het virus is de winkel helaas gesloten, maar je kunt nog wel groen inkopen in de Smirshop. Ik schreef het afgelopen weekend al in mijn blog over klimaatverandering en het coronacrisis: dit is hΓ©t moment om een klimaatactivist in quarantaine te worden! De producten van SMIR kunnen je daarbij helpen.

Kind zo Blij in Dordrecht

Bij Kind zo Blij kun je duurzame producten shoppen van duurzame merken als MAED for mini, Liewood, A Monday in Copenhagen, BIBS, CarlijnQ, Enfant en Gosoaky. Allemaal wat hipper dus, maar ze hebben een duidelijke keuze gemaakt voor duurzame, biologische en fair trade merken. Ook deze toffe winkel heeft haar deuren moeten sluiten, maar online werken ze hard door.

Gingerfairy in ‘s Graveland

Ons Jaarwiel heb ik een tijdje terug besteld bij Gingerfairy en je vindt er nog meer mooie spulletjes voor de seizoenstafel. Maar ook houten speelgoed, mooie (voorlees)boeken, eco friendly teken- en schildermateriaal vind je in de webshop van Gingerfairy. Normaal gesproken heeft Gingerfairy ook een winkeltje en kun je er kinderfeestjes en kindermassages boeken, maar dat kan nu natuurlijk allemaal even niet doorgaan.

Little Things in Arnhem

Little Things is ook een conceptstore met kindercafΓ©, net als Kleine Planeet, maar dan in het mooie Arnhem. Je vindt hier merken als DailyBrat (heeft Alela een biologisch katoenen pakje van, zo zoet), Done by Deer, Gosoaky (zo fan van), Manowoods, Mingo, Play Up (heeft Alela een mooi linnen broekje van), Sticky Lemon, Studio Noos en Way to Play. Echt een fijn en heel groot aanbod, dus neem zeker even een kijkje als je iets nodig hebt voor je kroost of op zoek bent naar een duurzaam cadeau voor een kindje dat in deze lastige tijd jarig is.

Bij & Mus in Meppel

Wauw wat word ik enthousiast (en een tikje hebberig) als ik op de website van Bij & Mus rondscharrel. Het is ook gewoon echt een hele mooie website. Met prachtige merken als Be Kind, Fabelab, DusQ, Maileg, Liewood, Paola Reina en Holztiger. Net als Mama Nova bezorgt Bij & Mus bestellingen in Meppel en Hoogeveen gratis bij je aan de deur.

Vier Seizoen in Leeuwarden

Natuurlijk reizen we voor deze blog ook even af naar het noorden. Niet echt uiteraard, want de winkel van Vier Seizoenen is ook gesloten vanwege de coronacrisis. Maar in hun webshop vind je een fijn aanbod van duurzame merken, zoals Engel, Konges SlΓΈjd, MarMar Copenhagen, Mini Rodini. Phil & Phae, Hevea, Hydrofil en Plantoys. Dus als je op zoek bent naar een mooi en eerlijk cadeau of product, neem dan even een kijkje in hun webshop!

De Familiefabriek in Culemborg

Bij de Familiefabriek vind je duurzame merken als Grapat en PlanToys, maar vooral veel handgemaakte en kleinschalig geproduceerde producten. De winkel is tijdens het schrijven van deze blog beperkt open. Ze hebben in een hard aan de webshop gewerkt, zodat je tijdens de coronacrisis online unieke en duurzame producten kunt bestellen.

Eigen Zinnig in Zutphen

Bij Eigen Zinnig kun je handgemaakte, tweedehandse en nieuwe (maar duurzame) producten kopen. Ook begeleiden ze in hun winkel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je vindt in hun webshop prachtige, milieuvriendelijke merken als Raduga Grez (zijn wij erg fan van!), PlanToys, Holztiger, Klean Kanteen, ImseVimse, Popolini, Loofco, Crayon Rocks en Werfzeep.


Aanvullingen 7 april 2020

De Grote Wolf in Eindhoven

Wat geweldig is dit: een heerlijke winkel vol prachtig tweedehands houten speelgoed. Voor de planeet is het beter als we zo min mogelijk nieuw spul kopen natuurlijk, want er is al o zo ontzettend veel. En ook zo ontzettend veel moois! Een blik in de webshop van De Grote Wolf en dat is wel duidelijk.

Juffrouw Pollewop in Dordrecht

Juffrouw Pollewop is een duurzaam kinderwarenhuis met zalige, groene merken als Grimms, Greentoys, Plan Toys, Okonorm, We Love The Planet, Lilliputiens en Werfzeep. Ze brengen de bestellingen in Dordrecht gratis thuis, op de fiets! De aanvullingen voor deze blogpost schrijven duurt een eeuwigheid want ook in de webshop van Juffrouw Pollewop raakte ik weer enorm afgeleid door alle prachtige en mooie cadeaus. Ik zie zoveel leuks voor Isaya’s verjaardag!

Su&Jull in Zutphen

Een mooie webshop met fijne merken als Maileg, Joha, Salt Water Sandals, Ostheimer, OlliElla, Engel en meer. Ze hebben ook een ‘wool sale’ corner, leuke boeken en een hoekje voor moeders. Niet alle kledingmerken zijn even duurzaam, maar dat valt gemakkelijk na te zoeken met een snelle ecosia search.

Mijn Hemeltje in Rotterdam

Een mooi winkeltje en dito webshop met alles wat je nodig hebt voor je baby en kleine kind. Van mooie boekjes tot biologisch kraamverband en van rubberen spenen tot biologisch katoenen kleding. Fijne spulletjes voor de seizoenstafel en om de jaarfeesten mee te vieren (een hele leuke categorie om in rond te neuzen!), handige producten voor tijdens het borstvoeding en mooi, duurzaam en houten speelgoed.

De Speeldoos in Gouda

De Speeldoos is een super mooie houten speelgoedwinkel met heerlijke merken als De Noest, Grimms, Ostheimer en Plan Toys. De webshop is bescheiden, maar ze hebben ook een extra Instagram account aangemaakt vanwege het coronavirus, waar je producten kunt shoppen!


Met 36 winkels in Nederland en BelgiΓ« kun je Dille & Kamille alles behalve een kleine ondernemer noemen. Maar toch wilde ik D&K in deze blog ook een kleine shout out geven, want het is een van de weinige grotere winkels in Nederland waar je zero waste, eco friendly, plastic vrij en duurzame producten kunt kopen. D&K maakt groen leven laagdrempelig voor de grote massa en daarom ben ik groot fan. Helaas hebben ze ook hun fysieke deuren moeten sluiten vanwege de coronacrisis. Online kun je uitaard wel gewoon nog bestellen bij Dille & Kamille.


Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.