Een step van gerecyclede visnetten – De Eco Step van Micro

De afgelopen jaren stepte Isaya met hartelust op haar Micro Mini step: een step voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Maar met haar zesjarige verjaardag in zicht werd het tijd voor de grotere variant – de Maxi – voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Ook omdat Alela er steeds als een speer vandoor ging op Isaya’s Mini step. Bij Micro Step mocht ik voor Isaya’s verjaardag een nieuwe step uitzoeken. En ik koos natuurlijk voor een Eco step! Een step gemaakt van gerecyclede visnetten. In deze blog review ik de steps van Micro en vertel ik hoe de Eco step Isaya bevalt!

Waarom een Micro step

De eerste keer dat Isaya een paar jaar geleden op een Mirco step stapte, van een vriendinnetje, vond ze het even wennen. Want hoe moet je nou sturen? Al gauw ontdekte ze dat ze door haar gewicht van links naar rechts te verplaatsen alle kanten op kon. En nog fijner: keihard kon sjezen. Ik deed wat online onderzoek en las dat Micro step veel waarde hecht aan duurzaamheid: ze investeren in materialen die heel lang mee gaan, zodat de steps kunnen worden doorgegeven of doorverkocht, de denken bij iedere stap van het ontwerp na over de levensduur van de step en alle onderdelen zijn los te koop, zodat je niet gelijk een nieuwe step moet kopen als er iets stuk gaat.

micro steps

Ik besloot een Micro Mini step voor haar te kopen (de variant voor 2-6 jaar) en het bleek een geweldige investering. Een step is, zeker in de stad, een ideale en veilige manier om kinderen gewend te laten raken aan verkeerssituaties, zich te leren bewegen in het drukke verkeer en verkeersregels te leren. Als ouder/verzorger loop (of ren) je ernaast, waardoor je direct kunt ingrijpen en gemakkelijk kunt vertellen over verkeersregels en situaties. Daarbij is het steppen voor kinderen veel beter vol te houden dan lange afstanden wandelen. Zo konden en kunnen we heel wat kilometers maken lopend en steppend, in plaats van met de fiets of auto.

De gebruiksvriendelijkheid is groot, het materiaal blijft heel erg mooi (Isaya’s Micro Mini ziet er na bijna 3 jaar nog steeds als nieuw uit ondanks intensief gebruik), de steps kunnen heel goed tegen een stootje en doordat de steps voor jongere kinderen 3 wielen hebben blijven ze goed in balans. Er zijn ook steps met 2 wielen voor kinderen vanaf 5 jaar, evenals steps voor tieners en volwassenen en elektrische steps. En Micro heeft ook loopfietsen (2-5 jaar) en stuntsteps (vanaf 5 jaar).


Lees ook: Milieuvriendelijk naar school: een kijkje in Isaya’s rugzak


De Eco Step

Toen Isaya toe was aan een nieuwe step zag ik dat Micro steps inmiddels ook Eco Steps maakt. Deze zijn voor een deel gemaakt van gerecyclede visnetten. De voetplaat en de rem zijn gemaakt van gerecycled plastic. De stang is gemaakt van aluminium en de handvatten van rubber. Met deze step bespaar je 82% CO2 uitstoot ter vergelijking met een gewone Micro step. Dat is nogal wat. De meest groene keuze is natuurlijk tweedehands. Dus ik raad ook altijd aan om een bewaarde zoekopdracht aan te maken op Marktplaats voor een Micro step. Maar als er geen steps bij jou in de omgeving te koop worden aangeboden, kan een nieuwe step de volgende optie zijn. En dan is de Eco Step een dikke aanrader.

Eco step

De Eco Steps van Micro komt in twee maten: de Mini (2-6 jaar) en de Maxi (5-12 jaar). Hij heeft een mooie, donkergroene kleur en ziet er verder gewoon precies hetzelfde uit als de andere steps met drie wielen. Je kunt ook dezelfde accessoires eraan vastmaken.

Safety first

Mijn kinderen moeten zowel (achter)op de fiets, loopfiets als step altijd een helm op. Ik vind veiligheid in het verkeer ontzettend belangrijk en een helm is daar een cruciaal onderdeel van. Isaya en Alela dragen allebei al enkele jaren de helmen van Nutcase: niet van die Hollandse wiebel-helmpjes, maar echt goede helmen die hun hele hoofd omhullen en door speciale inserts met de omvang van hun hoofd meegroeien. We hebben de helmen van Micro nog niet getest maar deze zien er ook heel stevig uit. Ik vind het voor Micro spreken dat ze het gebruik van helmen in het verkeer stimuleren. Het is in Nederland nog altijd eerder een uitzondering dan een gewoonte om een helm op te zetten. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en een schaafwond of gebroken pols is tot daaraantoe, maar hersenbeschadiging moet echt koste wat het kost voorkomen worden naar mijn mening.

Micro Mini step en eco step

De wereld ontdekken

Vanuit een veilige basis de wereld ontdekken. Dat is natuurlijk altijd wat je wilt voor kinderen. Ik spreek bepaalde verkeersregels met de meiden af (en daar ben ik ook best streng in) en ze moeten een helm op. Van daaruit mogen ze de wereld lekker ontdekken op hun stepjes. Zowel Alela (in juli 2021 wordt ze 3) als Isaya (in juni 2021 wordt ze 6) sjezen naar hartelust op hun Micro stepjes. Alela op de oude Mini van haar grote zus en Isaya op haar nieuwe Eco step. Ze voelen zich helemaal vrij op hun steps: kunnen zo hard of zo rustig gaan als ze willen, door het lean-and-steer mechanisme voelen ze volledige controle over de kant die ze opgaan en door de drie wielen zijn ze helemaal in balans en voelen ze zich zelfverzekerd. Het is een feestje om ze voorbij te zien scheuren. Ik ren meestal lekker met ze mee – dat is mijn sportschool, achter mijn steppende kroost aanhollen. Heerlijk! Lekker buiten, in beweging: ik vind de Micro steps een grote aanrader en de Eco Step een mooi duurzaam cadeau!

Waar is de Eco step te koop

Micro steps zijn in verschillende (duurzame) winkels te koop en natuurlijk ook online.

Columns by Kari

Ad – PR gift

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.