De hele herfst 5 minuten per dag douchen: gaan we door?

Ik dacht altijd “ik heb veel over voor het milieu, maar douchen, dat vind ik zo fijn, daar ga ik niks aan veranderen”. Als Tropenkind ben ik natuurlijk sowieso gewend om vaak te douchen [2, soms wel 3 keer per dag even de hitte afspoelen], maar omdat het hier in Nederland zo koud is, is een lange, hete douche echt mijn ultieme opwarm en ontspan moment. Maar aangezien onze drogerloze zomer ons zo goed was bevallen [inmiddels 6 maanden geen droger!], besloot ik te kijken of ik de hele herfst 5 minuten per dag kon douchen. Korter douchen bespaart volgens Milieu Centraal namelijk al gauw 90 kilo CO2 per jaar. Hoe vond ik het? En ga ik door…?

Waarom korter douchen?

Korter douchen doe ik natuurlijk vanwege die 90 kilo CO2 uitstoot per jaar. Het doel is CO2 neutraal leven. Daar zetten we iedere dag, iedere week, iedere maand, ieder seizoen en ieder jaar stappen voor. Plantaardig eten, natuurlijke cosmetica, zo plastic vrij mogelijk leven, duurzame kleding, milieuvriendelijk speelgoed, wasbare luiers, de droger de deur uit.. noem maar op. We zijn verre van perfect, maar we doen ons uiterste best om steeds een stap dichterbij een manier leven te komen die de planeet niet schaadt, maar baadt. Maar dat betekent dat je kritisch naar jezelf moet durven kijken. Naar de dingen die je wegwuift:

“Maar ik doe al zoveel andere dingen, dus dat ene dingetje, ik weet dat het slecht is, maar…”

“Ik vind het gewoon zo onwijs fijn/lekker/leuk, daar kan ik echt niet mee stoppen”

“Anderen zouden ook gewoon eens wat meer moeten doen, wat heeft het nou voor zin als ik…”

“Ja, maar dat kan gewoon echt niet met ons drukke leven, gezin, werk…”

Ik betrap mezelf ook weleens op deze gedachten. Lang en heet douchen is daar een voorbeeld van. Als veganist bespaar ik iedere dag al zo’n 4000 liter water, omdat ik geen vlees en kaas eet. Als ik in plaats van 10 of 15 minuten per dag 5 minuten per dag douch, bespaar ik 50 tot 100 liter water per dag. Iedere liter is er één, maar als je net als ik onwijs van douchen houdt, een giga koukleum bent en als moeder van twee enorm gesteld bent op die paar keer per week dat je ook nog eens alléén kunt douchen… Ik heb de afgelopen maanden echt wel zo nu en dan aan mijn buurman gedacht, die “gewoon” vlees & kaas eet en écht geen douchetimer zet. “Want ik doe al zoveel…”

5 minuten douchen per dag

So what?

Ik heb er al vaker over geschreven: zodra je jezelf gaat vergelijken met anderen, gaat het mis. Even los van het feit dat ik helemaal niet aan mijn buurman wil denken onder de douche, is het zo ontzettend zinloos om te vergelijken en op basis daarvan je eigen levenskeuzes te maken. Want als jij niks doet, omdat anderen “niks” of niet genoeg doen, dan kun je ervan uitgaan dat anderen ook zo denken. En dan doet niemand iets. Be the freaking change you want to see in the world. Als er ergens brand uitbreekt, ga je toch ook niet liggen wachten tot anderen opstaan en de deur uitrennen? Dan gá je toch gewoon?

De wereld staat in brand en ik kies ervoor om op te staan en verantwoordelijkheid te nemen. En ja, mijn 100 liter water door het doucheputje zijn peanuts in vergelijking met de tienduizenden liters water dat mijn buren verspillen iedere dag door vlees en kaas te eten. Maar de enige zinvolle weg is de groene weg van vooruitgang en ik ben er van overtuigd dat er steeds meer mensen aan het ontwaken zijn. Jij bent waarschijnlijk één van die wakkere vogels. Je leest mijn blogs, dus je bent ook begaan met de planeet en de toekomst van je (klein)kinderen. En als jij ook een douchetimer gaat zetten, dan besparen we niet 100, maar misschoen wel 100.0000 liter water per dag. Stel dat dit artikel in de eerste 30 dagen 1500 keer wordt gelezen. Twee derde van de lezers koopt een douche timer en gaat direct aan de slag met korter douchen. Dan besparen we samen 3 miljoen liter water in één maand. Stel je deelt deze blog, in jouw sociale netwerk… hoeveel miljoenen liters water en tonnen CO2 uitstoot kunnen we dan besparen, samen, enkel door korter te douchen?

Hoe is het eigenlijk, korter douchen?

Ja, dat wil je natuurlijk wel eerst weten, voor je commit aan korter douchen. Hoe is het om korter te douchen?

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat ik ontzettend veel van heet en lang douchen houd. I love hot showers as much as Kanye loves Kanye. Die categorie. Ik zag er dus ook erg tegenop. Ik moest ook echt een douchetimer kopen, anders ging ‘t ‘m niet worden. Maar.

Het is eigenlijk best wel goed te doen.

Ja. Dat dus. Ik voel me niet minder blij, niet minder gelukkig, niet minder warm, niet minder ontspannen en niet minder schoon, sinds ik aan het begin van de herfst begon met deze douche challenge.

Ik ontdekte ook dat ik, op dagen dat ik alleen ben met de kids, sowieso al kort douchte omdat ik dan meestal ver vóór de 5 minuten de douche uit werd gehuild, geroepen of gevraagd door een van mijn kinderen.

De Groene Schone Mama

Dat neemt niet weg dat er uitdagingen zijn. Er zijn dingen die ik lastig vind. Bijvoorbeeld, op de dagen dat ik werk aan De Groene Mama, word ik dan natuurlijk een groot deel van de dag geconfronteerd met cijfers en wetenschappelijke bevindingen over de toestand van onze planeet. De aarde is ziek, het klimaat stijgt, we moeten iets doen, anders is de aarde over 30 tot 50 jaar niet meer leefbaar. Hoewel mijn boek niet over die deprimerende cijfers gaat, maar over wat je allemaal kunt doen in je dagelijks leven als moeder of vader om een zo gezond mogelijke planeet achter te laten, moet ik natuurlijk wel overal goed van op de hoogte zijn. Met name toen ik het hoofdstuk over plantaardig eten schreef, zakte de moed mij af en toe in de schoenen. Want, zoals ik al zei, vlees, vis & kaas zijn funest voor het milieu. Ik heb op een aantal van die schrijfdagen de douchetimer aan de kant geschoven, omdat ik iets langer dan 5 minuten nodig had om weer terug te komen in de positieve mindset waarmee ik mijn eigen groene leven, maar ook het boek, vormgeef.

korter douchen

Praktische tips

Dat waren alle motivatie speeches en persoonlijke struggles. Dan volgen nu een aantal praktische tips voor no nonense 5 minuten per dag douchers:

  • Koop een douche timer, zodat je niet met je natte vingers de timer op je telefoon moet uitschakelen.
  • Doe allerlei douche aanverwante zaken buiten de douche. Bij mij vallen daaronder: tanden poetsen, benen scheren, mijmeren over het leven.
  • Haast je niet. Omdat je kort de tijd hebt, ben je wellicht geneigd om haastig of gestresst te douchen. Dat is zonde. Doe alles wat je doet met aandacht en rust, maar doe minder. Ik kan in 5 minuten mijn haren wassen met een shampoo bar, mijn lijf wassen met een vaste zeep en mijn gezicht wassen met een plastic vrije houtskool zeep. Mijn plasticvrije badkamer routine vind je hier.
  • Vang “het eerste koude water” waar je niet onder staat op voor een handwas of voor de planten of gebruik het om een handwasje uit te spoelen.
  • Gun jezelf [in het begin] een cheat day. Ik zet een keer per week geen douchetimer.

Korter douchen en mijn gezin

Mijn vrouw is een Hollandse kortdoucher. Ze is een Friezin en met dit soort dingen echt op en top Dutch. Douchen, dat doe je kort en doelgericht. Geen gezeur. Zij douchte al 5 minuten per dag voordat ik überhaupt het woord douchetimer kende. Mijn oudste dochter is momenteel in een fase dat ze ABSOLUUT NIET NEE NOOIT MEER onder de douche wil, maar als ze er eenmaal onder staat er ABSOLUUT NIET NEE NOOIT MEER onder vandaan wil. Mijn jongste dochter gaat daar braaf in mee. Ik ga dit “opvoedkundige proces” hooguit twee keer per week met ze aan en laat de douchetimer dan in het kastje staan. Ze douchen samen, meestal zo’n 20 minuten. Dat komt neer op 40 minuten per week en dus 2,9 minuut per persoon per dag.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat één affiliate link naar mijn douchetimer, maar beter is als je die timer gewoon in de winkel haalt, lopend of met de fiets in plaats van laat thuisbezorgen. Hij ligt bij de speelgoed afdeling. Als je nog meer moet bestellen of geen D&K in de buurt hebt, bestel ‘m dan uiteraard gewoon online.

4 thoughts on “De hele herfst 5 minuten per dag douchen: gaan we door?

  1. Veel te veel mensen vergeten dat elke dag douchen met gebruik van zeep zeer slecht is voor de huid en voor het weerstandsvermogen. Tegenwoordig is het ook een trend dat men denkt dat men zich niet kan wassen zonder een douche te nemen. Wassen aan de lavabo is veel economischer en gezonder dan elke dag lang onder stromend water te staan met allerlei zeepproducten of te badderen in schuimbaden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.